Τη μέρα παλικάρια, το βράδυ… μαξιλάρια

ftoxeia1385917765
Χρειάστηκε μόνο μια δήλωση, πριν από λίγες ημέρες από το Βερολίνο, του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά για να ξεκινήσει στο πολιτικό σύστημα ένας ιδιότυπος μαξιλαροπόλεμος, που ενθαρρύνει την πολιτική ρευστότητα, χωρίς ωστόσο για την ώρα προβλέψιμη κατάληξη.
Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, λίγο προτού πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής, ο Σαμαράς δήλωσε χαμογελώντας αινιγματικά: «Η κυβέρνηση είναι ισχυρή, δεν θα χάσουμε την πλειοψηφία. Ακόμα κι αν υπάρχει διαρροή ενός βουλευτή, υπάρχει πάντοτε ένα “μαξιλάρι”, καθώς υπάρχουν άλλοι έτοιμοι να βοηθήσουν».
• Ο πρωθυπουργός, που όσο να πεις κάτι ξέρει από εσωκομματική καμαρίλα, γνωρίζει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε;
• Ή μήπως ήταν μια συνηθισμένη μπλόφα που είχε διπλό στόχο: αφενός να αναχαιτιστούν οι διαθέσεις όσων σκέφτονται την αποσκίρτηση από το κυβερνητικό στρατόπεδο και αφετέρου να διευκολυνθούν φυγόκεντρες δυνάμεις σε κόμματα όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, όπου κάμποσοι βουλευτές φέρονται κατά καιρούς να αλληθωρίζουν προς τα δεξιά;
Παρεμπιπτόντως, όσοι βλέπουν τη θηριώδη επικοινωνιακή στήριξη που παρέχει στη συγκυβέρνηση η διατεταγμένη ενημέρωση διαπίστωσαν την κραυγαλέα μονομέρεια, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας δικαιούται κατ’ αυτούς να παραδέχεται ότι κυοφορείται αποστασία και κομματικές μεταγραφές στο παρασκήνιο, ενώ, αντίθετα, λοιδορείται και αποδοκιμάζεται άγρια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν ευθέως καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αποσύρουν τη στήριξή τους από την κυβέρνηση. Έστω…

Ακροβατεί
Γεγονός είναι ότι ο Σαμαράς είχε έναν επιπλέον λόγο να κάνει αυτή τη δήλωση, βλέποντας πως οι Ευρωπαίοι έχουν κατά νου ότι με όσα θα κατατεθούν στη Βουλή το επόμενο διάστημα και το πολιτικό – κοινωνικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα, η καχεκτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακροβατεί στην κόψη του τυχαίου.
Ένας «ξαφνικός θάνατος», επειδή θα βρεθούν σε μια κρίσιμη ψηφοφορία μερικές αρνητικές ψήφοι, τσακίζοντας τα γυάλινα πόδια της συναίνεσης, που στηρίζεται σήμερα σε μόλις 154 βουλευτές, είναι πια μέσα στους υπολογισμούς όλων. Για να αντέξει το βάρος των προσεχών σκληρών κοινοβουλευτικών μαχών η πλειοψηφία χρειάζεται ζωτικές εφεδρείες. Ωστόσο, οι προηγούμενες αναμετρήσεις έχουν κοστίσει την απώλεια κρίσιμης μάζας βουλευτών, των οποίων η αναπλήρωση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στους διαδρόμους και το περιστύλιο της Βουλής η καχυποψία είναι διάχυτη, καθώς οι περισσότερο… «ύποπτοι» απαντούν στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν για κανέναν άλλον εκτός από την αφεντιά τους.

Οι ΑΝΕΛ
Η πρώτη δεξαμενή, όπου αυτονόητα στρέφεται το βλέμμα όλων, είναι αυτή των ανεξάρτητων, που έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα, την όγδοη αυτής της Βουλής, υπό τον τίτλο «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές», με άτυπο επικεφαλής τον πρώην βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ Θ. Παραστατίδη. Την ομάδα αποτελούν οι βουλευτές Μ. Μπόλαρης, Α. Λοβέρδος, Χ. Αηδόνης, Μ. Ανδρουλάκης, πρώην του ΠΑΣΟΚ, Γ. Κασαπίδης, Ν. Σταυρογιάννης, Ν. Νικολόπουλος, πρώην της Ν.Δ., Ο. Βουδούρης και Π. Μουτσινάς, πρώην της ΔΗΜΑΡ, και ο Γ. Κουράκος των ΑΝΕΛ, ενώ το νέο «μέλος» είναι η Θεοδώρα Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ.
Είναι φανερό ότι ο ετερόκλητος χαρακτήρας της δεν εγγυάται συντεταγμένες αντιδράσεις, όπως άλλωστε αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Με την εξαίρεση ορισμένων, όπως οι «Διόσκουροι» Λοβέρδος και Αηδόνης, που ακολουθούν τακτική ΔΗΜΑΡ, ο Μ. Μπόλαρης στρέφεται βαθμιαία προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προβάροντας αθόρυβα τον ρόλο περιφερειάρχη στην Κεντρική Μακεδονία.
Για τον Νικολόπουλο, που έχει κάνει δικό του κόμμα, κανένας δεν κατάλαβε γιατί αποχώρησε από τη Ν.Δ., οπότε δεν μπορείς να πεις ότι είναι και τόσο μακριά της, ο Κασαπίδης θέτει αντιμνημονιακές προϋποθέσεις, Παραστατίδης και Τζάκρη εμφανίζονται να θέλουν την πτώση αυτής της κυβέρνησης, ο Ανδρουλάκης είναι σταθερά απρόβλεπτος και οι Κουράκος, Σταυρογιάννης είναι… αστάθμητοι. Ποιο είναι το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό των περισσότερων; Ότι δεν θέλουν εκλογές…

O «ύποπτος»
Στη ΔΗΜΑΡ, όπου μια υπολογίσιμη – επικοινωνιακά τουλάχιστον – εσωτερική τάση (Λυκούδης, Παπαδόπουλος κ.ά.) διαφωνεί με την έξοδο από την κυβέρνηση, η οποία κατά πολλούς στην πολιτική αγορά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων και του Βενιζέλου, προκειμένου να… νέμεται μόνος του τον Σαμαρά, η πρωθυπουργική δήλωση προκάλεσε σχετικό κλυδωνισμό και υποχρέωσε τον Φ. Κουβέλη να διαψεύσει τα σενάρια κινητικότητας.
Ένας από τους «υπόπτους», πάντως, ο Β. Οικονόμου, που ενδιαφέρεται για την περιφέρεια Αττικής, έσπευσε αμέσως μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της Ε.Ε. του κόμματος να δηλώσει: «Είναι τραγικό να ονειρεύεται ο πρωθυπουργός της χώρας πολιτικά μαξιλάρια, αναγνωρίζοντας έτσι την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησής του. Όποιος αναζητά τέτοιους είδους πολιτικά μαξιλάρια ας τα αναζητήσει οπουδήποτε αλλού».

Ο… Τερένσιος
Αλλά και στο κόμμα του Π. Καμμένου δεν απέφυγαν τις ισχυρές αναταράξεις, αφού, εδώ και καιρό, διακινούνται φήμες για βουλευτές όπως ο Π. Χαϊκάλης, που διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Σαμαρά, η «σοβαρή» Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα αλλά και ο Τ. Κουίκ, από καιρό δυσαρεστημένος με τον αρχηγό του, που δηλώνει πάνω στην απόγνωσή του, σε όποιον βρει μπροστά του, ότι «εμείς προδότες δεν έχουμε στο κόμμα!».
Ο Τερένσιος πάντως φρόντισε σε δηλώσεις του να σχολιάσει ότι τα μοναδικά μαξιλάρια που γνωρίζει «είναι αυτά των ξενοδοχείων όπου φιλοξενούμαι ανά την Ελλάδα». Μεγάλε! Όταν τελειώσει το πρόγραμμα κομματικού τουρισμού να σε δούμε…

Δυσφορία
Θυμίζουμε, για να είναι η εικόνα πληρέστερη, ότι στο ΠΑΣΟΚ αυτήν τη ρημάδα εποχή ο Ν. Σηφουνάκης και η Άντζελα Γκερέκου επινοούν διαρκώς τρόπους για να δείχνουν τη δυσφορία τους προς τη σημερινή ηγεσία, ο Θ. Μωραΐτης δεν απέχει πολύ, ο Κ. Σκανδαλίδης σχολίασε αρνητικά τις κατηγορίες ότι ο Τσίπρας καλεί σε αποστασία και ο Γ. Ντόλιος τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα γίνει προσεχώς, όταν αρχίσουν να έρχονται στη Βουλή νέα σκληρά μέτρα; Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως προβλέπουν πολλοί, δεν θα μπορούν να διασώζουν την ετοιμόρροπη συγκυβέρνηση για πολύ καιρό ακόμη…http://www.topontiki.gr