Κυριακή των Βαΐων

ceb8ceb1cebbceb5ceb9ceb1-cf87cebfcf85cebdcf84ceb1-1

Εγραψε: Pitsirikos 
Η Κυριακή των Βαΐων πήρε το όνομά της από τα βάγια με τα οποία υποδέχτηκαν οι Ιουδαίοι τον Χριστό, κατά την θριαμβευτική είσοδό Του στην Ιερουσαλήμ. Βέβαια, αυτές οι θριαμβευτικές υποδοχές πρέπει να σε προβληματίζουν κάπως, γιατί έτσι θριαμβευτικά είχαν μπει και οι Έλληνες φαντάροι στην Σμύρνη το 1919, και μετά από τρία χρόνια έτρεχαν να σωθούν.

Ο Χριστός μπήκε στην Ιερουσαλήμ καβάλα σε ένα γαϊδουράκι αλλά οι μαθητές Του είχαν ξεποδαριαστεί γιατί ο Χριστός ήταν τεμπελχανάς και βαρέθηκε να πολλαπλασιάσει το γαϊδούρι –όπως τα ψάρια-, ώστε να μπουν με 13 γαϊδούρια στην Ιερουσαλήμ και να πάθουν πλάκα οι Ιουδαίοι.

Γενικά, ο Χριστός το έπαιζε πολύ κομμουνιστής αλλά δεν Τον χαλούσε να πάει Αυτός με το γαΐδούρι και οι μαθητές Του με τα πόδια.

Φωτογράφοι εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν αλλά όσες εικόνες αναπαριστούν την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα Τον δείχνουν να κάθεται πάνω στο γαϊδούρι με τα δυο πόδια από την ίδια πλευρά, δηλαδή όπως κάθονται κάτι θείτσες όταν τις πας κάπου με το μηχανάκι.

Δεν είναι γνωστό γιατί ο Χριστός κάθισε στο πλάι και δεν καβάλησε το γαϊδούρι σαν τον Τζον Γουέιν αλλά δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να είχε συγκαεί ή να φορούσε μίνι χιτώνα και να μην ήθελε να σκανδαλίσει με τις χυτές Του γάμπες τις Ιουδαίες που ήταν όλες μητρομανείς και κυκλοφορούσαν με το βρακί στην τσέπη.

Την Κυριακή των Βαΐων την λένε και Κυριακή του Λαζάρου αλλά δεν μπορεί ο Λάζαρος να έχει δικό του και το Σάββατο και την Κυριακή γιατί στο τέλος θα έχει δική του όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και–αντί για τον Χριστό- θα υμνούμε τον Λάζαρο, οπότε ο Λάζαρος να μείνει στο Σάββατό του, και πολύ του πέφτει.

Στις ημέρες μας, την Κυριακή των Βαΐων, οι γυναίκες στολίζουν τις εκκλησίες με κλαδιά από βάγια αλλά, αν δεν βρουν βάγια, βάζουν ό,τι φυτά να ‘ναι, γιατί τώρα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές, οπότε έχουν να πάνε και για ψώνια.

Τα πιο παλιά χρόνια –πριν την τηλεόραση δηλαδή-, την Κυριακή των Βαΐων, οι νιόπαντρες γυναίκες χτυπούσαν η μία την άλλη με τα βάγια για να είναι γόνιμες, οπότε μετά, όπως καταλαβαίνετε, γινόταν του μουνιού το πανηγύρι.

Υπάρχει μια διαφωνία για το αν επιτρέπεται οι πιστοί να τρώνε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων, οπότε εσείς να τρώτε σουβλάκια ή παϊδάκια, για να είστε σίγουροι.