Αποκάλυψη-σοκ Σπυρόπουλου: Υγεία αναλόγως τα ένσημα

Σε πατρίκιους και πληβείους διαχώρισε ο διοικητής του ΙΚΑ τους ασφαλισμένους ως προς τις παροχές υγείας που θα έχουν στο μέλλον, ρίχνοντας

βόμβα στα ήδη σαθρά θεμέλια της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος διερωτήθηκε εάν πρέπει να υπάρξει σύνδεση των ενσήμων με παροχές υγείας σε ασφαλισμένους (φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, νοσοκομεία), γεγονός που αποτελεί το πλέον εφιαλτικό σενάριο για τους μακροχρόνια ανέργους, οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ένσημα, και κακή εξέλιξη για όλους τους εργαζομένους, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν πολλά ένσημα για διάφορους λόγους.

Ο ίδιος μίλησε και για τη ένταξη επικουρικών ταμείων ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Νομικών στον ΟΑΕΕ, δημιουργώντας κομφούζιο για την εξέλιξη των κύριων συντάξεων που χορηγούν αυτά τα Ταμεία. Ολα αυτά τα είπε στο ετήσιο συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την απασχόληση και την ασφάλιση.

Ειδικά για τις παροχές υγείας, ο κ. Σπυρόπουλος, υπό μορφή ερωτήματος, διερωτήθηκε ποιες πρέπει να είναι στο εξής «οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας». Εκτός κειμένου, μάλιστα, προχώρησε σε διαβάθμιση των ασφαλισμένων με 50 ένσημα και εκείνων με 300 ένσημα τον χρόνο, εκφράζοντας την απορία για το εάν πρέπει να έχουν τις ίδιες παροχές!

Με την επισήμανση να μην παρερμηνευτούν οι δηλώσεις του, ο διοικητής του ΙΚΑ άνοιξε και θέμα αλλαγής όσων ισχύουν στη χορήγηση κύριων συντάξεων σε μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους. Αναφέρθηκε στο σκέλος της πιθανής πλήρους ένταξης του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου των Νομικών στον ΟΑΕΕ, αντιπαραβάλλοντας το ερώτημα εάν «ενδεχομένως γι” αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού». Βέβαια, είναι γνωστό ότι μόνο Ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις μπορούν να μετατραπούν σε επαγγελματικά. Στην περίπτωση που δοθεί τέτοια δυνατότητα και σε Ταμεία που χορηγούν κύρια σύνταξη, αλλάζει εντελώς το καθεστώς παροχής συντάξεων, διαχωρίζοντας την εγγυημένη ελάχιστη σύνταξη.

Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις Σπυρόπουλου ξεχωρίζει η καθολική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο με τρεις κλάδους (μισθωτοί – αυτοαπασχολούμενοι – αγρότες) ή εάν προτιμηθεί «η επιλογή της διακριτής ύπαρξης τριών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης, δηλαδή του Ταμείου Μισθωτών, του Ταμείου Αυτοαπασχολουμένων και του Ταμείου Αγροτών». Επίσης, ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί ότι είναι προτιμότερο οι ασφαλιστικές εισφορές να εισπράττονται από την Εθνική Δομή Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων.

Αναφορικά με το μέλλον των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ, ο κ. Σπυρόπουλος θέτει το ερώτημα εάν πρέπει αυτό να αναζητηθεί «μέσω του εγχειρήματος ενοποίησής τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε επαγγελματικά ταμεία». Στο ίδιο πλαίσιο ο διοικητής του ΙΚΑ διερωτάται εάν «είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης με τον δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία τους;»

[www.dimokratianews.gr]