ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΣ

Οι αγορές έκλεισαν την πόρτα – Η κυβέρνηση παρακαλεί γονατιστή – τα ομόλογα στα ύψη…

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναζητούν μέτρα για να κλείσουν το δημοσιονομικό κενό που βλέπουν οι δανειστές για το 2015, και το οποίο κατά την κυβέρνηση… ΔΕΝ υπάρχει.
Οι αγορές έκλεισαν τη στρόφιγγα. Μυρίζονται ήδη το κακό κλίμα και «διαισθάνονται» τη σκληρή γραμμή της Τρόικα απέναντι στην κυβέρνηση των δουλοφρόνων. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία: προχθές, οι αποδόσεις του ελληνικού 3ετούς ομολόγου ήταν 6,85%, ενώ της Πορτογαλίας ήταν 1,06%, της Ιταλίας 0,73% και της Ισπανίας 0,57%. Του ελληνικού 5ετούς ήταν 7,1%, της Ιρλανδίας 0,44%, της Πορτογαλίας 1,63%. Και οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου κινούνται σταθερά στην περιοχή του 8%+, ενώ του πορτογαλικού στην περιοχή του 3% και του ιταλικού και ισπανικού στη ζώνη του 2%.
Και τώρα να δούμε που θα βάλει το σπαθί που του έμεινε στο χέρι…
Αυτό σημαίνει ότι η φράση του Αντώνη Σαμαρά «με το σπαθί μας» δεν ισχύει πλέον και η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Αυτό που το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ομολογήσει είναι ότι η Τρόικα απαιτεί να υπογράψουμε νέο Μνημόνιο. Και είναι προφανές ότι το ΔΝΤ θα είναι επιτηρητής, μαζί με την Ευρώπη – και δεν θα ισχύσει η ρήση του Γκίκα Χαρδούβελη ότι «η Τρόικα θα κάθεται στο πίσω κάθισμα, δεν θα είναι συνοδηγός».Η Ελλάδα βρίσκεται εγκλωβισμένη. Οδηγείται σε μια συμφωνία με δύο χαρακτηριστικά:
1. Δεν θα περιέχει φτηνή χρηματοδότηση. Θα δανειζόμαστε από τις αγορές με επιτόκια πολύ υψηλότερα από τα επιτόκια (2%) του ESM.
2. Θα επιβάλλεται πολύ αυστηρότερος έλεγχος, με μοχλό τις αγορές.