Το δικό μου ονειρεμένο διάγγελμα

images

Φίλοι εταίροι και εταίρες, λαοί των χωρών της ΕΕ,

Χτες το βράδυ στη χώρα μου πέθανε ένας άστεγος. Έξω στο δρόμο, μόνος και αβοήθητος, έβαλε φωτιά για να ζεσταθεί και πέθανε με εγκαύματα. Δεν είχε πού να μείνει και δεν ήταν κανείς εκεί να τον βοηθήσει. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, είναι αυτό που συνέβαινε καθημερινά στη χώρα μου με την εφαρμογή των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης, αυτής για την οποία θέλετε να αναγκάσετε την κυβέρνησή μου να ζητήσει παράταση.

Ήμουν έτοιμος να ζητήσω παράταση όντως. Όμως, το περιστατικό με τον άστεγο με σόκαρε. Γιατί τώρα συνέβη στη χώρα όπου είμαι εγώ ο ίδιος πρωθυπουργός. Άρα έχω την ευθύνη. Και μπορώ τώρα καθαρά να δω τι είναι αυτό που μου ζητάτε: μου ζητάτε να κοιτάζω τις Διοικήσεις των τραπεζών κι όχι τον νεκρό άστεγο. Και το ζητάτε από όλους τους λαούς της Ε.Ε. Τους ζητάτε να είναι ρακένδυτοι, να πεθαίνουν στους δρόμους και να χαίρονται για την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.

Παίρνω πίσω το αίτημα για παράταση του προγράμματος. Αντ” αυτού, σας λέω ξεκάθαρα ότι έδωσα ήδη εντολή να ξανανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν την τελευταία πενταετία.

Έδωσα επίσης εντολή να κατασχεθούν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα ξενοδοχεία που έκλεισαν λόγω χρεών των ιδιοκτητών τους, να τους δοθεί ρεύμα και θέρμανση και να ανοίξουν αύριο ως ξενώνες αστέγων και μεταναστών.

Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, κανένας δεν θα κοιμάται πια στο δρόμο.

Έδωσα εντολή στα Υπουργεία να προσανατολιστούν στη σίτιση, τη στέγαση, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους το χουν ανάγκη. Και να λειτουργήσουν από τους εργαζόμενους όλες οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει -ψηφίζουμε άμεσα το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Για να τα κάνουμε όλα αυτά, βέβαια, δεν θα σας καταβάλλουμε τα 7 δις ευρώ που μας ζητάτε για τόκους και τοκοχρεωλύσια, θα τα χρησιμοποιήσουμε για όλα τα παραπάνω. Κι επειδή θα μας απειλήσετε με τη ρευστότητα των τραπεζών, σας λέμε ότι είμαστε ήδη σε διαδικασία να τις κάνουμε κρατικές, με τα 39 δις που τους έχουμε δώσει μέσω ΤΧΣ μας ανήκουν και οι διοικητές τους δεν χρειάζονται ούτε καν αποζημίωση!

Μετά τα παραπάνω, είναι δικιά σας η απόφαση αν θέλετε να μας κρατήσετε στην ευρωζώνη ή όχι. Πάντως, στη δική μας χώρα δεν θα ξαναπεθάνει κανείς από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη, κι αυτό είναι πάνω από το όποιο νόμισμα. Κι αυτό το επιθυμούμε και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Εσείς διαλέγετε.

Τέλος, ενημερώνω τον ελληνικό λαό ότι, στη μνήμη αυτού του άστεγου, αλλάζω την απόφασή μου για τον υποψήφιο ΠτΔ. Θα προτείνουμε την κα Νίκη, πρώην νοικοκυρά, πρώην φοιτήτρια νομικής που ποτέ δεν μπόρεσε να πάρει το πτυχίο της, νυν άστεγη. Έναν άνθρωπο από μας. Ένα άνθρωπο που μπορεί να εγγυηθεί το πολίτευμα, γιατί το δικό μας πολίτευμα είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία των κάτω…