ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΙΑ EUROGROUP Το μαρτύριο της σταγόνας

Aristotelis_Onasis

Σε ένα τριήμερο, από αύριο έως την Τετάρτη, ίσως παιχθούν τα πάντα: Η συμφωνία ή η ρήξη με τους δανειστές, η επιβολή ή όχι σκληρών μέτρων, η επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε κανονικά επίπεδα χρηματοδότηση και ρευστότητας ή η κατάρρευσή της, σε συνθήκες πλήρους ασφυξίας, που έχουν επιβάλλει οι εταίροι και η ΕΚΤ.

Οι σημερινές συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταξύ των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, είναι πιθανό να δείξουν τα όρια και τις δυνατότητες μίας συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, εάν δεν δρομολογηθούν οι συνεδριάσεις του Euro Working Group το αργότερο έως την Τρίτη και του Eurogroup έως την Τετάρτη, ώστε να ληφθούν οι τελικές – θετικές – αποφάσεις, η ανεξέλεγκτη σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.

Η Τετάρτη τίθεται ως απώτατο σημείο συμφωνίας αφενός με δεδομένο ότι την ερχόμενη Κυριακή έχουμε Πάσχα Καθολικών, με όλες τις υπηρεσίες κλειστές και αφετέρου στις 9 του μήνα η χώρα έχει να εκπληρώσει δανειακές υποχρεώσεις. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία λοιπόν ούτε τώρα, με τόση προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας να πείσει για τη μεταρρυθμιστική της διάθεση και ενώ έχει προηγηθεί μία σημαντική προσέγγιση στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τότε, λένε οι περισσότεροι, δεν θα υπάρξει ποτέ.

Η εικόνα που έχει το Μέγαρο Μαξίμου από τις συνομιλίες που άρχισαν χθες στις Βρυξέλλες δεν είναι κακή, αλλά δεν μπορεί και να προβλέψει κιόλας την κατάληξή τους. Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές είναι η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί υφεσιακά μέτρα, περικοπές και μειώσεις μισθών και συντάξεων, ούτε αύξηση φορολογίας. Δεν συζητά επίσης ορισμένα θέματα, όπως την πώληση δικτύων, ή τις ομαδικές απολύσεις, την αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις κ.α.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει το απόγευμα (7μμ στη Βουλή) το κυβερνητικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Ενδιαφέρον έχει η στάση των κορυφαίων υπουργών, καθώς υπάρχουν φωνές, όπως του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που λένε υπέρ της ρήξης με την ευρωζώνη εάν οι δανειστές επιμένουν στη σκληρή γραμμή και το «πνίξιμο» της ελληνικής οικονομίας.