Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΣΠΙΡΑΛ ΘΑΝΑΤΟΥ Σοκ>100 δις καταθέσεις έκαναν φτερά

Aristotelis_Onasis

Στο χείλος του γκρεμού οδηγείται η χώρα, καθώς αποτέλεσμα της κρίσης είναι η συνεχής εκροή καταθέσεων από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα, χάθηκαν πάνω από 100 δισ. ευρώ καταθέσεις με το υπόλοιπο να έχει πλέον υποχωρήσει κάτω κι από τα 133 δισ. ευρώ, έναντι των 235 δισ. όταν ξεκινούσε η κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει η Ημερησία που φιλοξενεί το ενδιαφέρον θέμα, ότι μόνο τον Φεβρουάριο «έφυγαν» πάνω από 7 δισ. ευρώ, λόγω κυρίως του φόβου που προκλήθηκε, παραμονές της 20ής Φεβρουαρίου, για το αν τελικά θα επιτυγχανόταν συμφωνία της χώρας με τους δανειστές ή όχι. Πολλές από τις παραπάνω καταθέσεις οδηγήθηκαν στο εξωτερικό χωρίς να δίνουν καμία απόδοση, άλλες οδηγήθηκαν στο «στρώμα» και ένα σημαντικό τμήμα τους χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κυρίως αναγκών του κόστους διαβίωσης.

O τελευταίος κύκλος των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα -δηλαδή από τη στιγμή που ξεκίνησε ατύπως η προεκλογική εκστρατεία, στα μέσα Νοεμβρίου, μέχρι τώρα- εκτιμάται ότι κόστισε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες περίπου 28 δισ. ευρώ.

Όμως, η εκροή των καταθέσεων μαζί με την άτυπη «διακοπή» των ουσιαστικών τραπεζικών εργασιών, στο πλαίσιο της έλλειψης ρευστότητας -οι τράπεζες χρηματοδοτούνται μόνον από τον ELA- οδηγούν στη βάσιμη αντίληψη πως οι ισολογισμοί των τραπεζικών συστημάτων δεν πρόκειται να παρουσιάσουν και φέτος κέρδη.

Το παραπάνω κλίμα καθόλου δεν βοηθάει τη σχέση των τραπεζών με τους ξένους επενδυτές. Σε τραπεζικό διεθνές συνέδριο για αναδυόμενες αγορές, που πραγματοποίησε η Morgan Stanley στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, παρούσες ήταν και οι τέσσερις τράπεζες, οι οποίες δέχθηκαν πολύ δύσκολες πολιτικές ερωτήσεις.

O τραπεζικός κλάδος είναι από εκείνους που και χρηματιστηριακά βίωσε μεγάλη πίεση στο διάστημα που προηγήθηκε. Οι διοικήσεις των τραπεζών ευελπιστούν σε άμεση εξυγίανση των οικονομικών τους μόλις η κατάσταση ομαλοποιηθεί και πάντως επιμένουν στην ικανοποιητική κεφαλαιοποίησή τους, που τις κάνει να αντέχουν την κρίση.

Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας απέκλεισαν στους επενδυτές με τους οποίους συναντήθηκαν το οποιοδήποτε ενδεχόμενο Grexit και ευελπιστούν σε αναστροφή της κατάστασης στο β’ εξάμηνο του 2015.

Πηγή