ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ

Sam Provata Psifizoyn kai meta sfaksimo

Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με τη φόρα μίας δύναμης που εδώ και χρόνια δεχόταν συνεχείς επιθέσεις από κέντρα και παράκεντρα εξουσίας. Προφανώς, υπήρχε τεράστια ανάγκη πλέον, και με τη βούλα της εξουσίας, να κοινωνήσει από πρώτο χέρι τις προθέσεις και τα σχέδιά της για την διακυβέρνηση της χώρας.

Έτσι, υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί, στελέχη και μέλη πλημύρισαν τα τηλεοπτικά πλατό. Για πρώτη φορά, οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται με προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Εάν μπορούσαν ας έκαναν κι αλλιώς.

Σήμερα όμως συμπληρώνονται οι πρώτες σαράντα ημέρες της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να πούμε πως γιορτάζουμε και τα… σαράντα της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά.

Η υπερέκθεση του Γιάνη Βαρουφάκη στα μέσα ενημέρωσης εντός και εκτός Ελλάδος μπορεί να έχει τραβήξει τα φώτα, αποτελεί όμως μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Και την πιο απλή, και κατανοητή θα έλεγα, περίπτωση.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, υποτίθεται, πως φέρει κάποιες νέες ιδέες, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης. Είναι προς το συμφέρον της προώθησης αυτών των ιδεών η συχνή προβολή του. Και εν πολλοίς, ο στόχος έχει επιτευχθεί. Η ατζέντα έχει διεθνώς αλλάξει. Και οφείλεται (και) στον Βαρουφάκη αυτό, μέσα από την υπερβολή που τον χαρακτηρίζει.

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης;

Ο διάλογος που μοιραία, και βάση καταστατικού αλλά και δημοκρατίας, οφείλει να κάνει η νέα κυβέρνηση έχει γίνει. Τουλάχιστον δημόσια. Πλέον, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να μένουν πίσω από κλειστές πόρτες. Τουλάχιστον μέχρι την λήψη αποφάσεων.

Δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνονται αποφάσεις από την κυβέρνηση και να αποδομούνται την επόμενη ημέρα στα κανάλια από τους ίδιους τους υπουργούς. Κάτι τέτοιο είναι λογικό και μπορεί να συμβαίνει. Όχι όμως συστηματικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η κυβέρνηση της χώρας. Και όχι η αντιπολίτευση.

Τι δουλειά έχουν σήμερα, σαράντα ημέρες μετά την εκλογή τους, να συνεχίζουν να πηγαινοέρχονται στα κανάλια της διαπλοκής;

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει το σχέδιο ανατροπής του σημερινού status quo στα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Όπου να ‘ναι θα πρέπει να έρθει στη βουλή ο νόμος για τις αδειοδοτήσεις και όλα τα άλλα καλούδια που τρέμουν οι εργολάβοι της ενημέρωσης.

Τι δουλειά έχει λοιπόν η κυβέρνηση Τσίπρα να συνεχίζει να τους δίνει τροφή;

Το σκηνικό προβοκάτσιας που στήθηκε με το… τσουνάμι μεταναστών που αποκάλυψε ο Σκάι από κοινού με τον Σαμαρά είναι μόλις ένα παράδειγμα της δύναμης που κρατούν ακόμα στα χέρια τους.

Η ευκαιρία για «την ποίηση ενός διαφορετικού ήθους» στο πρόσωπο τους Προέδρου της Δημοκρατίας, χάθηκε στο πρόσωπο του Παυλόπουλου, κεράκι στο εικόνισμα της Δεξιάς που έβαλε πλάτη για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Η ευκαιρία όμως για ένα τελείως νέο, φρέσκο, καθαρό και δίκαιο ήθος από τα πρόσωπα που απαρτίζουν αυτήν την κυβέρνηση, είναι ακόμα ζωντανή. Κι αυτό, θα πρέπει να το ποιήσουν με το έργο τους.

Ας προσέξουν στην κυβέρνηση Τσίπρα, όχι μόνο να την κρατήσουν ζωντανή, αλλά να την κάνουν παράδειγμα προς μίμηση για την κοινωνία.

Και όχι να κλείνουν μέρα με τη μέρα το χάσμα της ανηθικότητας που τους χωρίζει με το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό.