ΒΟΜΒΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ Oι καταθέσεις νιώθουν την καυτή ανάσα του Ντράγκι

attack

Περιμένουμε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η τελευταία μας πρόταση ήταν γενναιόδωρη…

Αυτά δήλωσε η Μέρκελ στην διάρκεια της συνάντησής της με τον Ολάντ στο Παρίσι. Την ίδια στιγμή μια απόφαση του Ντράγκι ήρθε να πιέσει ακόμη πιο ασφυκτικά τα ταμειακά αποθέματα των ελληνικών τραπεζών με την αναπροσαρμογή του «κουρέματος» (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για την παροχή επείγουσας ρευστότητας, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Διατήρησε πάντως τον  ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα με αυτά της 26ης Ιουνίου και την αναπροσαρμογή του «κουρέματος» (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για την παροχή επείγουσας ρευστότητας, αποφάσισε σήμερα το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ επιβεβαιώνει την θέση της διοίκησής της να μην προκαταλάβει τις αποφάσεις των πολιτικών «κλείνοντας» την χρήση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Υποχρεώνεται όμως να αυξήσει το «κούρεμα» λόγω των εξελίξεων και της αβεβαιότητας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ στις εγγυήσεις των τραπεζών για την άντληση ρευστότητας μέσω ELA με συνέπεια να συρρικνώνεται η διαθεσιμότητα των εγγυήσεων και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας. Παρ’ όλα αυτά δεν αλλάζει το όριο χρήσης του ELA το οποίο παραμένει στα 89 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι σήμερα.

Τα επόμενα 24ωρα οι συναντήσεις τόσο του Eurogroup όσο και της Συνόδου Κορυφής αναμένεται να κρίνουν την πορεία της σχέσης της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Στα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα στηριχθούν οι νέες αποφάσεις της ΕΚΤ είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Ο κ. Draghi έχει επανειλημμένα θέσει ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA την ύπαρξη προγράμματος ή την προοπτική συμφωνίας για ένα πρόγραμμα.

Στις συναντήσεις των πολιτικών θεσμών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο θα διαμορφωθεί το περιθώριο μέσα στο οποίο θα κινηθεί αμέσως μετά ο κ. Draghi όσον αφορά τη συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω ELA.

Η αύξηση του κουρέματος των εγγυήσεων αποτυπώνει την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τους κινδύνους φερεγγυότητας του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών λόγω των εξελίξεων οι οποίες θέτουν εν αμφιβόλω τη σταθερότητα της σχέσης της Ελλάδας με το ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την παροχή επείγουσας ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφάσισε στις 26 του Ιουνίου του 2015, μετά τη συζήτηση μίας πρότασης από την Τράπεζα της Ελλάδα.

O ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων (collateral).

Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεδεμένα με την κυβέρνηση περιουσιακά στοιχεία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναπροσαρμόσει το «κούρεμα» (haircut) στα collateral που είναι αποδεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδα για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για τη στάση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής του.»

/post/45273/draghi