ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΔεν εμπιστεύονται 80 δις στην σημερινή κυβέρνηση

wpid-wp-1436624907794.jpeg

Η αίσθηση ότι ο σκληρός πυρήνας των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών επιδιώκει την έξοδο του Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου για να δώσει μια μακρόχρονη συμφωνία-Μνημόνιο και πάνω από 80 δις ευρώ δάνεια, είναι διάχυτος.

Πολύ δύσκολα το ιερατείο της Ευρώπης θα προχωρούσε σε ένα Μνημόνιο-ΜΑΜΟΥΘ με μια κυβέρνηση η οποία ήδη κλονίζεται, ενώ οι εντός της εκβιασμοί και ισορροπίες γίνονται πλέον σε κοινή θέα.

Οπως όλα δείχνουν το Eurogroup θα επιλέξει μια μακιαβελική λύση με κάποιου είδους μεταβατικό πρόγραμμα που δεν θα επιτρέψει στον Τσίπρα να είναι πρωθυπουργός. Εκτός κι αν ο ίδιος επιλέξει να ηγηθεί ενός κεντροαριστερού κόμματος αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δανειστές κρατάνε την κυβέρνηση αιχμάλωτη στην παγίδα της οικονομικής ασφυξίας καθώς είναι είναι αντιμέτωπη με την πληρωμή 1,55 δις ευρώ δόσης του ΔΝΤ του Ιουνίου, ακόμη 448 εκατ. ευρώ που λήγουν την Δευτέρα, και 3,4 δις ευρώ λήξεων προς την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Και παράλληλα πρέπει να ικανοποιεί τις εσωτερικές της ανάγκες.

Αν σήμερα δεν υπάρξει η οριστική λύση, τότε το ζήτημα μεταφέρεται στην διπλή συνεδρίαση κορυφής που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή (Σύνοδος Ευρωζώνης και ακολούθως Σύνοδος Κορυφής ΕΕ) με ενεργό το τελεσίγραφο που δόθηκε στην Ελλάδα για συμφωνία ή Grexit. Είναι πολύ πιθανό το σημερινό Eurogroup να ζητήσει επιπλέον μέτρα και να αναβάλει την Σύνοδο της Κυριακής για τα μέσα της εβδομάδος αφαιρώντας και τις ύστατες επιλογές από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τον κίνδυνο αυτό γνωρίζει και ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για ναρκοθετημένο πεδίο, όσο αφορά τις εξελίξεις. Από την άλλη γνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά στο χάος της άτακτης χρεοκοπίας και αν πιστέψουμε τα όσα γράφονται μόνο με 900 εκατομμύρια ρευστό στις τράπεζες! Ακόμη και κούρεμα να γίνει το κράτος θα έχει καταληστέψει ποσό αντίστοιχο με 10 βίλες στη Μύκονο!

Σύμφωνα με το Euro2day η «μετριοπαθώς θετική» ελληνική πρόταση αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση αναφέρει το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές και αποκαλύπτοντας μέρος του κειμένου της εισήγησης που στάλθηκε στο Eurogroup.

Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, οι θεσμοί θέλουν διευκρινίσεις και ζητούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε κλάδους όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, την αγορά ενέργειας και την αγορά υπηρεσιών.

Eιδικότερα, σύμφωνα με τη FAZ, «οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις της Αθήνας έτυχαν καλής υποδοχής» από τους τρεις θεσμούς. Στο έγγραφο, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση διαπραγμάτευσης σχετικά με την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θέτουν όρους, όπως επιπλέον διευκρινίσεις και, κυρίως, περισσότερες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ.

Υπολογίζεται από τους θεσμούς ότι 1 εβδομάδα αργίας μειώνει το ΑΕΠ κατά 1% (2 δις ευρώ περίπου) και φέρνει μέτρα έως 0,5% του ΑΕΠ (1 δις ευρώ περίπου). Και προς το παρόν κλείνουμε 2 εβδομάδες με αργία…

Έτσι, το αίτημα της Αθήνας για ελαστικότητα στον στόχο του 1% του ΑΠΕ πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος πρέπει να φανεί πως θα περάσει από τον «προκρούστη» του Eurogroup αλλά και ποια είναι τελικά η «βάση» εκκίνησης αφού ο στόχος της ανάπτυξης 0,5% φέτος φαντάζει πλέον άπιαστη.

Εξαρτάται όμως και από το αν οι δανειστές θα βάλουν το χέρι στην… τσέπη όχι μόνο για παρεμβάσεις στο χρέος αλλά και για πραγματικό αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, που προς το παρόν δεν προτείνουν «βαφτίζοντας» τα διαθέσιμα υπό συνθήκες «κανονικότητας» κονδύλια ΕΣΠΑ/αγροτών σε 35 δις ευρώ νέου πακέτου…

Το ΑΕΠ είναι πολύ κρίσιμο, γιατί θα αποτελέσει το κριτήριο για το αν θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα στο μέλλον ή αν η ίδια η ανάπτυξη θα «γεννά» έσοδα…

Η κυβέρνηση σύμφωνα με την Εισηγητική του νομοσχεδίου ζητά χαμηλότοκο δάνειο από τον ESM έως και τον Ιούνιο του 2018, με το οποίο θέλει να αποπληρώσει λήξεις αξίας 46 δις ευρώ, 7,5 δις ευρώ από «δανεικά» φορέων του δημοσίου αλλά και ένα «πακέτο» για την κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών (σενάρια ομιλούν για 10-15 δις ευρώ αναγκών).

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανεβάζουν τον «λογαριασμό» ακόμη και πέραν των 80 δις ευρώ. Ωστόσο, μένει ακόμη να συμφωνηθεί πόσο θα είναι νέο «δάνειο» και πόσο εξ αυτών μέρος του δανείου που έληξε ή του δανείου του ΔΝΤ:

- Η Ελλάδα έχει διαθέσιμα αν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ τα 15 δις ευρώ περίπου που απομένουν από το δάνειο που λήγει τον Μάρτιο του 2016.

- Επίσης θεωρητικά διεκδικεί 6 δις ευρώ κέρδη ομολόγων (SNPs/ANFA) εκ των οποίων τα 4 δις ευρώ περίπου αφορούν τα έτη 2015-2016 και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ μπορούν να αποτελέσουν το πρώτο χαλί χρηματοδότησης.

- Πρέπει να υπάρξει απόφαση για τα 10,9 δις ευρώ του ΤΧΣ αλλά και για την τελευταία δόση 1,8 δις ευρώ που ποτέ δεν εκταμιεύθηκε….

Είναι ακόμη άδηλη – όπως παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο ΥΠΟΙΚ – και η στάση που θα κρατήσουν σε τρεις «γκρίζες ζώνες» που περιέχουν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης:

- Του χρέους με έστω δέσμευση για ρητές παρεμβάσεις το φθινόπωρο.

- Του αναπτυξιακού πακέτου καθώς το μόνο δεδομένο είναι τα ήδη γνωστά και δεδομένα κονδύλια του ΕΣΠΑ και των εξισωτικών αποζημιώσεων των αγροτών (35 δις ευρώ) για τα οποία προαναγγέλθηκε από τον ΥΠΟΙΚ αίτημα ανακατανομής για νέα έργα.

- Της επιτήρησης με τον ΥΠΟΙΚ να αναφέρει τις πιέσεις για συνεχή αξιολόγηση για κάθε καταβολή δόσεων τις οποίες θέλει να αποφύγει κάνοντας λόγο για «καταστροφική μεθοδολογία για τις προηγούμενες κυβερνήσεις» που «θα ήταν και καταστροφική μεθοδολογία» και γι’ αυτή την κυβέρνηση.

kourdistoportocali.com