Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Ελλάδας – Σκληρό πακέτο μέτρων ή σταδιακή χρεοκοπία στο τραπέζι

wpid-wp-1436249673446.jpeg

Ίσως η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα είναι η σημερινή, καθώς θα κρίνει, αν θα δοθεί ένα νέο έναυσμα για μια συμφωνία στο «και πέντε» ή αν η χώρα θα συνεχίσει να διολισθαίνει προς την άβυσσο με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους. Ήδη, η ΕΚΤ με το κούρεμα των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών έστειλε ένα προειδοποιητικό μήνυμα, με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς καλείται να επιλέξει μεταξύ ενός πολύ σκληρού πακέτου και μιας σταδιακής χρεοκοπίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζαν το βράδυ της Κυριακής το 61% του ΟΧΙ, όμως ο πρωθυπουργός αισθάνεται πως βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση. Ένα οριακό αποτέλεσμα ίσως να έκανε τη διαπραγματευτική του θέση ελαφρώς πιο εύκολη, πλην όμως τώρα αυτή η μεγάλη πλειοψηφία που καλείται να διαχειριστεί τον αναγκάζει να επιλέξει μεταξύ ενός σκληρού πακέτου μέτρων που πιθανότατα θα υπερβαίνουν την πρόταση Γιούνκερ και μιας μη λύσης που θα προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα.
Ο άλυτος γρίφος του Αλέξη Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε καλή διαπραγματευτική θέση. Παρά το ότι παίζεται ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ και με εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Ρωσία, η αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων, αυτών των οποίων την υποστήριξη ζητά και ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο θετική δεν ήταν. Ιδίως στο Βερολίνο υπήρχε η άποψη πως οι Έλληνες αρνούνται τη συνολική φιλοσοφία των πακέτων βοήθειας και πως το «ΟΧΙ» δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά μόνο πιο δύσκολες μέρες για τη χώρα μας.
Ο Πρωθυπουργός, με αυτά τα κρίσιμα δεδομένα, έκανε μια στρατηγική κίνηση να συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και να αποσπάσει εν πρώτοις μια κοινή δέσμευση όλων πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που δεν μπήκε ποτέ στο δωμάτιο σε μια διαπραγματευτική γραμμή. Το κείμενο όμως είναι αρκετά αφηρημένο και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ιδίως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης το κατέστησαν ιδιαίτερα σαφές πως την ευθύνη των χειρισμών της διαπραγμάτευσης έχει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Η δεύτερη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν να απαλλάξει τον Γιάνη Βαρουφάκη των καθηκόντων του, αντικαθιστώντας τον με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η διαφορά μπορεί να μην σημαίνει διαφοροποίηση πολιτικής, όμως ο κύριος Τσακαλώτος θεωρείται πολύ πιο ήρεμος διαπραγματευτής, ενώ βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, συνεπώς υπονομευτικές κινήσεις, όπως αυτές που υπογείως χρεώνονταν στον κύριο Βαρουφάκη, αποκλείονται εκ προοιμίου.
Ο γρίφος όμως παραμένει άλυτος για τον Πρωθυπουργό. Ζητώντας βοήθεια από τον ESM, κάτι που περιλαμβάνει σκληρό πρόγραμμα και διαπραγματεύσεις υπό δύσκολους όρους, καλείται να υιοθετήσει ένα πιο προχωρημένο πακέτο από αυτό του κυρίου Γιούνκερ. Το κείμενο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως βάση αναφοράς για τα μέτρα που θα προταθούν, όμως η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών δεν επιτρέπει ελαφρύνσεις, όπως ίσως να ήθελε ο Πρωθυπουργός. Και εκεί γεννάται το δίλημμα: θα μπορέσει και θα θέλει ο Αλέξης Τσίπρας να διαχειριστεί ένα χειρότερο πακέτο ή θα επιλέξει μια οδό χωρίς επιστροφή και με ακόμα πιο σκληρές συνέπειες για τους Έλληνες;
Η προειδοποιητική βολή της ΕΚΤ
Το απόγευμα της Δευτέρας, η ΕΚΤ προέβη σε μια προειδοποιητική κίνηση, κουρεύοντας τα collaterals που είχαν απομείνει στις Ελληνικές τράπεζες και αφήνοντας μόνο μια μικρή «κάβα». Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως και αυτόματα να αυξηθεί ο μηχανισμός ELA, θα πρέπει να υπάρχει πολλαπλάσια κάλυψη από εχέγγυα, η οποία δεν θα υφίσταται.
Η ΕΚΤ επί της ουσίας υιοθέτησε μια σολομώντεια λύση. Διατήρησε αμετάβλητο τον ELA, απορρίπτοντας πρόταση της Ελλάδας για έξτρα ρευστότητα 3 δις, πλην όμως αναπροσάρμοσε τα εχέγγυα δανεισμού των τραπεζών, δίνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση πως πρέπει να πάρει άμεσα μια απόφαση. Μάλιστα, ο κύριος Ντράγκι θα βρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής, οπότε εάν προκύψει κάποια ισχυρή ένδειξη συμφωνίας, τότε η ΕΚΤ θα έχει έναν λόγο να στηρίξει περαιτέρω το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η παρέμβαση του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι, ο οποίος δήλωσε πως θα μπορούσε να συζητηθεί έκτακτη ρευστότητα-γέφυρα έστω και εκτός προγράμματος για την Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει μια ισχυρή ένδειξη για συμφωνία.
Σκληρό πακέτο και ακόμα πιο σκληρές εναλλακτικές
Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αναμένεται να έχει μια εύκολη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Παρά το ότι μίλησε τόσο με τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και τον Φρανσουά Ολάντ όσο και με τον κύριο Ντράγκι και την κυρία Λαγκάρντ, το κλίμα που υπάρχει στην άλλη πλευρά του τραπεζιού είναι πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει πως έχει βούληση για συμφωνία – και γι’ αυτό θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του.
Το πακέτο μέτρων θα είναι σκληρό και μεγαλύτερο από την πρόταση Γιούνκερ, κυρίως γιατί μιλάμε για μεγαλύτερο πακέτο χρημάτων. Όπως ξεκαθαρίζουν κοινοτικές πηγές, αυτά τα δύο πράγματα είναι αλληλένδετα. Επιπρόσθετα, τίθεται το ζήτημα της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, καθώς αυτή πλέον θεωρείται πως έχει χαθεί για πολλά μέλη της Συνόδου Κορυφής.
Στις Βρυξέλλες συζητείται πλέον ένα σενάριο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα-γέφυρα ορισμένων μηνών, έναντι κάποιων μέτρων, ώστε να υπάρξει κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της χώρας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και επιπρόσθετα να υπάρχει χρόνος για διαπραγματεύσεις επί του τρίτου πακέτου που θα πάρει χρόνο, λόγω και των δύσκολων διαδικασιών που προβλέπονται στο καταστατικό του ESM.
Αν όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρει κοινό τόπο με τους Ευρωπαίους εταίρους, τότε ενεργοποιούνται σενάρια θανάτου για την ελληνική οικονομία. Τη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η ΕΚΤ και θα αρκεί μια ακόμα αναπροσαρμογή προς τα πάνω του κουρέματος των ομολόγων, ώστε συγκεκριμένες τράπεζες να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Συν τοις άλλοις, ανεπίσημα αλλά σε πολύ υψηλούς κύκλους της Γερμανικής κυβέρνησης έχει αρχίσει και κυκλοφορεί το σενάριο του διπλού νομίσματος, σε περίπτωση που οι διαδικασίες καταλήξουν και πάλι σε αδιέξοδο, ώστε τουλάχιστον οι τράπεζες να αλλάξουν. Μόνο που τότε το Grexit θα φαντάζει πιο κοντά από ποτέ και αυτό είναι κάτι που υπερβαίνει ρητά την εντολή για παραμονή στο ευρώ που ο κύριος Τσίπρας αναγνώρισε πως έλαβε από το λαό και προσυπέγραψαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πολλάκις εντός της σύσκεψης πως η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν.

Instapaper
στις 8:42 π.μ.