Σε εξέλιξη η συνάντηση-θρίλερ Tσίπρα-Ολάντ-Μέρκελ (EIKONEΣ)

wpid-wp-1436286841934.jpeg

ΜΕΡΚΕΛ>ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΑΦΕΣ «ΟΧΙ» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ενώ όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα, στη συζήτηση του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ θα είναι παρών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μέρκελ: Μετά το σαφές «όχι» δεν υπάρχουν βάσεις για διαπραγματεύσεις

Πάντως, προσερχόμενη στην συνάντηση η κυρία Μέρκελ είπε ότι μετά το πέρας του δεύτερου ελληνικού προγράμματος και έπειτα από το σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα, «δεν υπάρχουν ακόμη οι βάσεις για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη η βάση για να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να δείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα, σημειώνοντας ότι περιμένει να ακούσει προσεχτικά όσα έχει να πει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι έχουν απομείνει μόνο λίγες ημέρες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό ζήτημα.

«Αλληλεγγύη και υπευθυνότητα πάνε μαζί. Θα εξετάσουμε τώρα στο Συμβούλιο πώς θα προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται πια για βδομάδες, αλλά για λίγες μέρες που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα ακούσουμε τώρα τι θα μας πει ο Έλληνας πρωθυπουργός», σημείωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Ολάντ: Θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να κάνει σοβαρές προτάσεις

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις.

Προσερχόμενος στο κτίριο της Κομισιόν, λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο κ. Ολάντ ανέφερε ακόμη ότι απλό την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι, να δράσουν γοργά και να δείξουν αλληλεγγύη.

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Ομπάμα

Πάντως, προτού φτάσει στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ.Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να μετέφερε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την ελληνική πρόταση και από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα -σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές- εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι πριν τη Σύνοδο Κορυφής είχε επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Νωρίτερα σήμερα ήμουν σε επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να προετοιμάσουμε την αποψινή σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα», έγραψε σε μήνυμά του στον γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

image

image