ΣΟΚ από το ΔΝΤ: Επεξεργάζονται σενάρια έκτακτης Ελληνικής χρεοκοπίας

wpid-wp-1436631260528.jpeg

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνεργάζεται με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να καταρτίσουν σχέδια έκτακτης δράσης σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, αποκαλύπτει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου φέρεται να έκανε την σχετική αποκάλυψη, μία από τις σπάνιες δημόσιες παραδοχές ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για πιθανή αποτυχία σύναψης συμφωνίας για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, σχολιάζει το άρθρο.

Οι Ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην χρηματοπιστωτική αγορά των περισσότερων νοτιοευρωπαϊκών χωρών: Στη Βουλγαρία οι θυγατρικές των ελληνικών συστημικών τραπεζών κατέχουν περί το 22% ενώ περίπου το ίδιο ισχύει για την ΠΓΔΜ. Σημαντική δραστηριότητα έχει αναπτύξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στη Ρουμανία, την Αλβανία αλλά και τη Σερβία.

Σύμφωνα με την δήλωση του Γιοργκ Ντεκρέσιν, αναπληρωτή διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, «το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με όλες αυτές τις χώρες σχετικά με τα πλάνα έκτακτης ανάγκης που διαθέτουν και τα μέτρα που δύνανται να λάβουν.»

Στα πλαίσια αυτών των συζητήσεων, το ΔΝΤ ζήτησε από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των εν λόγω χωρών, να διασφαλίσουν ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν ικανοποιητικό επίπεδο καταθέσεων αλλά και επαρκή περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης, σε περίπτωση που οι ελληνικές μητρικές τους αναγκαστούν να κόψουν την παροχή ρευστότητας προς αυτές.

«Δεδομένης της αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, θα ήταν βλακώδες για οποιονδήποτε δραστηριοποιείται στον χώρο της διαχείρισης κινδύνων να μην ανησυχεί» καταλήγει ο Ντεκρέσιν.

Hellas Now