ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ! Τους ξεχάσατε ε; Τα «γεράκια της λιτότητας» ξεμύτισαν και υπενθυμίζουν ότι υπάρχει 3ο Μνημόνιο

wpid-wp-1442898971768.jpeg

Λίγες ώρες μετά την ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα και πάλι στη θέση του πρωθυπουργού Βερολίνο και Βρυξέλλες ξεμύτισαν από τα λαγούμια και εμφανίστηκαν στο προσκήνιο για να υποδείξουν ότι η «εντολή» και η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συνομολόγησε με τους εταίρους. Η θέση της Αγκ. Μέρκελ όπως την εξέφρασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στ. Ζάιμπερτ το μεσημέρι της Δευτέρας -και ενώ στην Αθήνα Τσίπρας και Καμμένος συζητούν για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης – ήταν παραπάνω από καθαρή.
Καλό είναι λοιπόν να αφήσουμε τις φιέστες της πλατείας Κλαυθμώνος και τα πανηγύρια στην άκρη γιατί, όπως έχουμε καταγράψει στο spirospero.gr, ο λογαριασμός μέχρι τα Χριστούγεννα είναι πολύ φουσκωμένος. Οι Ευρωπαίοι ο ένας μετά τον άλλον προέβησαν σε δηλώσεις που σαφώς εμπεριέχουν τόνο προειδοποίησης του στυλ «κάνε αυτό που είπαμε, αλλιώς…». Ας δούμε τί είπαν λοιπόν με πρώτο τον κ. Ζάιμπερτ, εκπρόσωπο της Καγκελαρίας. «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε σε μια δίκαιη και δημοκρατική εκλογή», σημείωσε αποφεύγοντας κατά την πάγια τακτική του Βερολίνου να σχολιάσει το αποτελέσματα «Η γερμανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί βεβαίως και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στενά και σε εταιρικό πνεύμα. Αυτή η πρόταση ισχύει και δεν αφορά μόνο την από κοινού υπέρβαση της κρίσης χρέους. Αφορά και την πρόκληση που μας θέτει η κατάσταση των προσφύγων και για την οποία χρειαζόμαστε κοινές απαντήσεις», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και ανέφερε ότι η καγκελάριος θα συγχαρεί τον νικητή των εκλογών και προσωπικά, είτε με επιστολή είτε με προσωπική επαφή. Ερωτηθείς αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει, «ας περιμένουμε πρώτα να σχηματιστεί». Τόνισε δε ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση, τον κάθε Έλληνα πρωθυπουργό και τις δηλώσεις του. «Πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης», επανέλαβε. Σχετικά με την προοπτική κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός εκπρόσωπος δήλωσε: «Έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση». «Οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας. Πρόκειται για ένα μίγμα από χρηματοδοτική βοήθεια και ένα απαιτητικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο στα επόμενα τρία χρόνια θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να έρθει σε βιώσιμη πορεία. Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας.
Γιούνκερ: Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε σε πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Α. Τσίπρα έστειλε και ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ωστόσο τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία. Το κείμενο της επιστολής: «Αγαπητέ Αλέξη, αγαπητέ φίλε, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα εκλογικά αποτελέσματα της χθεσινής βραδιάς. Είμαι βέβαιος ότι αυτά αποτελούν τη βάση για τον γρήγορο σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο. Η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία. Συγχρόνως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καταστεί λειτουργική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η οποία θα αποτελέσει το θέμα της ειδικής συνόδου των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Όπως γνωρίζετε καλά, μπορείτε να βασίζεστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε εμένα προσωπικά, ότι θα συμπαρασταθούμε στην Ελλάδα και θα υποστηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της. Με εκτίμηση, Jean-Claude JUNCKER Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν μέσω του εκπροσώπου του, Μαργαρίτη Σχοινά εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων αλλά ταυτόχρονα θύμισε πως: υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης. Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Πρόσθεσε ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τάχιστα τα καθήκοντά της, ούτως ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. «Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα τηλεφωνήσει εντός της ημέρας στον κ. Τσίπρα προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του.
Τουσκ σε Τσίπρα: Η προσήλωσή σας στο πρόγραμμα είναι ζωτική Συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία τον προσκαλεί και επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Η προσήλωση και ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία, ευελπιστεί πως θα παρέχει στη χώρα την «πολιτική σταθερότητα» που χρειάζεται, ενώ τονίζει και την ανάγκη να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η κρίση των προσφύγων και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης» σημειώνει o Τουσκ στην επιστολή του και καταλήγει: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνησή σας θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η προσήλωση και ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».
Ντομπρόβσκις: Να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση και να δεσμευθεί στην εφαρμογή της συμφωνίας O νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα και να δεσμευτεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις. «Είναι σημαντικό να σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση και να δεσμευτεί στο πρόγραμμα» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει στο πρόγραμμα διάσωσης. «Από την οπτική αυτή μπορείς να περιμένεις ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει» πρόσθεσε ο ίδιος. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους διευθετήθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων.«Το Eurogroup έχει συμφωνήσει να το εξετάσει μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος, αποκλείοντας ένα κούρεμα» σημείωσε.

.spirospero.gr/

http://feedproxy.google.com/~r/blogspot/oxafies/~3/2aoHrBwHgqI/3_22.html