Απειλούν με κούρεμα καταθέσεων οι τοκογλύφοι !

wpid-wp-1443793137215.jpeg

Μέσα στην ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group και να αποφασίσει για τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ.

Πλέον είναι ξεκάθαρο πως το κούρεμα των καταθέσεων βρίσκεται πάνω στο τραπέζι ως απειλή, με αντάλλαγμα την άμεση εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel και οι Βρυξέλλες πιέζουν για εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων προκειμένου να εκταμιευθούν και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε περίπτωση που η πρώτη αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε οι τράπεζες θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αναδιάρθρωση (BRRD), σύμφωνα με την οποία «κουρεύονται» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που θα πάρει στα χέρια της η Αθήνα σήμερα υπάρχουν μέτρα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και άλλα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αλλά καθυστέρησαν λόγω των εκλογών.

Στη λίστα περιλαμβάνονται 48 προαπαιτούμενα και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, πως η έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών -με ποσό που μπορεί να φτάσει στα 15 δισ. ευρώ- πριν το τέλος του έτους, γεγονός που θα απομακρύνει τον κίνδυνο «κουρέματος» καταθέσεων.

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στο προγραμματισμένο Eurogroup.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι η αύξηση στη φορολογία των αγροτών, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, με τρόπο που να ενσωματωθεί και η έκτακτη εισφορά, αλλά και η αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια.

Ακόμη πρέπει να εφαρμοστεί το μέτρο της άμεσης κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ή τα ισοδύναμα, αλλά και ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές.

[www.tribune.gr]

http://www.triklopodia.gr/apiloun-kourema-katatheseon-tokoglifi/