ΒΟΥΛΗ – ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ – ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!

wpid-wp-1445626441517.jpeg

Απόφαση-καταπέλτη έλαβε η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής, που συνεδρίασε σήμερα για τις υποθέσεις του Γιώργου Σταθάκη και του Αλέκου Φλαμπουράρη. Κι αυτό τη στιγμή που στην κυβέρνηση «γιορτάζουν» την επίσημη στήριξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ειδικότερα, λοιπόν, ο υπουργός Οικονομίας παραπέμπεται για παράνομο πλουτισμό, ενώ η έρευνα που διετάχθη για τον υπουργό Επικρατείας περιλαμβάνει και τις καταγγελίες περί ύπαρξης «μαύρων ταμείων» στην κατασκευαστική του εταιρεία, τις οποίες έκανε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν έσχες της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δεν ενέγραψε ποσό 1 εκατ. ευρώ στις δηλώσεις του γι” αυτό και αποφασίστηκε να παραπεμφθεί ο φάκελός του στους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνεται το αδίκημα του παράνομου πλουτισμού. Πάντως, ο κ. Βαρεμένος παραδέχθηκε πως «υπάρχει παράλειψη».

Επίσης, οι ελεγκτές θα ερευνήσουν αν ο υπουργός Οικονομίας «ξέχασε» να δηλώσει το ποσό μόνο μια φορά (σ.σ. στην δήλωση που αφορά τη χρήση του 2011) ή περισσότερες.

Αναφορικά με την υπόθεση Φλαμπουράρη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Πόθεν Έσχες είπε ότι δόθηκε εντολή να ερευνηθεί ο συγκεκριμένος φάκελος κατά προτεραιότητα καθώς ο έλεγχος για τα πόθεν έσχες που κατατέθηκαν το 2015 δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Ο κ. Βαρεμένος εκτίμησε ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη εντός του επόμενου 15θημερου ενώ σημείωσε ότι μαζί με το αίτημα προς τους ελεγκτές επισυνάπτονται οι ισολογισμοί της κατασκευαστικής εταιρείας του κ. Φλαμπουράρη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι καταγγελίες Θεοχάρη περι ύπαρξης μαύρων ταμείων.

Αναφορικά με την υπόθεση για την offshore του Παύλου Χαϊκάλη, διαπιστώθηκε ότι εισέπραξε 30.000 ευρώ και θα γίνει έλεγχος αν αυτά είναι δηλωμένα στην Ελλάδα και αν έχουν φορολογηθεί.

Η Επιτροπή ζήτησε συνδρομή από την Κύπρο, όπου οι εταιρείες από το 2003 δεν θεωρούνται offshore, αλλά ευρωπαϊκές, ακόμα και αν λειτουργούν ως offshore.

Το συμπέρασμα, είπε ο κ. Βαρεμένος, είναι πως ο κ. Χαϊκάλης «δεν ήταν μέτοχος, είχε συμβληθεί» και έτσι «καταλήξαμε ότι θέμα offshore δεν υπάρχει». Ωστόσο θα γίνει έλεγχος για τα 30.000 ευρώ που εισέπραξε.

Για τον Αλέξη Μητρόπουλο ο πρόεδρος της Επιτροπής παραδέχθηκε ότι είναι το τέταρτο πρόσωπο που πρέπει να ελεγχθεί. Όπως είπε ο κ. Βαρεμένος, «δεν ασχοληθήκαμε γιατί η υπόθεση έχει πάει στους Οικονομικούς Εισαγγελείς».

Ο κ. Βαρεμένος τόνισε πως η προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η επιτάχυνση της δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες του 2013 (χρήση 2012), περίοδος για την οποία έχει γίνει ανάθεση από τη Βουλή. Για τα πόθεν έσχες των επόμενων ετών θα γίνει νέα ανάθεση στους ορκωτούς λογιστές.

Σε όσα πολιτικά πρόσωπα είχαν πρόβλημα εστάλη επιστολή ώστε εντός 10 ημερών να επανέλθουν και «μετά θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Ο κ. Βαρεμένος εξήγησε πως μία από τις αιτίες της καθυστέρησης είναι ότι η προηγούμενη Επιτροπή συνεδρίασε πρώτη φορά τον Αύγουστο και συνολικά έκανε τρεις συνεδριάσεις, εκ των οποίων η μία έγινε μετά τις εκλογές.

Ακόμη είπε ότι θα προωθηθεί η ηλεκτρονική υποβολή του πόθεν έσχες, όπως γίνεται με τις φορολογικές δηλώσεις και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει συνάντηση με την Κοινωνία της Πληροφορίας.

http://www.triklopodia.gr/vouli-apofasi-katapeltis-parapempete-ipourgos/