Η πραγματική γυναίκα πίσω από το μνημείο

wpid-wp-1448661797235.jpeg

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το μουσείο Smithsonian για την πραγματική ιστορία πίσω από το Άγαλμα της Ελευθερίας, η οποία έχει ανατολίτικες ρίζες.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα, ελάχιστοι γνωρίζουν τις αραβικές ρίζες του «Νέου Κολοσσού», καθώς ο Άιφελ (ο γνωστός) που έχτισε το άγαλμα ήταν Γάλλος, ενώ η «Ελευθερία» δόθηκε στις ΗΠΑ, τον Οκτώβρη του 1866, ως δώρο για να συμβολίσει τη φιλία μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών.

Ο σχεδιαστής, όμως, του αγάλματος, ο Φρεντερίκ-Ωγκίστ Μπαρτόλντι, εμπνεύστηκε από ένα διαφορετικό μέρος, την Αίγυπτο. Το 1855 επισκέφθηκε τα μνημεία του Αμπού Σιμπέλ, στα οποία υπάρχουν τάφοι με γιγαντιαίες φιγούρες. Ο Μπαρτόλντι ενθουσιάστηκε με την αρχαία αυτή αρχιτεκτονική.

Το πάθος του τον οδήγησε να κάνει μια πρόταση για τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ. Ο Μπαρτόλντι οραματίστηκε ένα κολοσσιαίο μνημείο μιας γυναίκας ντυμένης με κελεμπία, η οποία θα αντιπροσώπευε την Αίγυπτο. Το άγαλμα θα στεκόταν στο Πορτ Σάιντ, την πόλη που βρίσκεται στο βόρειο σημείο του καναλιού.

Ο Μπαρτόλντι άρχισε να μελετάει μορφές τέχνης σαν τον Κολοσσό και να προετοιμάζει την ιδέα του για μια φιγούρα η οποία θα ονομαζόταν «Ελευθερία» και θα στεκόταν πάνω από το κανάλι.

Ο Μπάρι Μορένο, συγγραφέας πολλών βιβλίων για το Άγαλμα, αναφέρει «Το άγαλμα θα είχε ύψος 26 μέτρων με το βάθρο του να φθάνει τα 14 μέτρα, ενώ θα είχε τη μορφή μιας αγρότισσας με κελεμπία». Οι πρώιμες μορφές του αγάλματος είχαν την ονομασία «Η Αίγυπτος μεταφέρει το φως στην Ασία»

Ο Έντουαρντ Μπένσον, συγγραφέας του βιβλίου «Statue of Liberty: A Translatlantic Story» γράφει ότι το όραμα του Μπαρτόλντι ήταν η μεταμόρφωση μιας αγρότισας σε γιγαντιαία θεά.

Ωστόσο η Αίγυπτος είχε ήδη επενδύσει τεράστια ποσά και χρόνο για να κατασκευαστεί η διώρυγα του Σουέζ, οπότε δεν ήταν πρόθυμη να υλοποιήσει την ιδέα του Μπαρτόλντι.

Τελικά, στο  Πορτ Σάιντ στήθηκε ένας φάρος ύψους 55 μέτρων, αλλά ο Μπαρτόλντι δεν απογοητεύτηκε. Επανέφερε την πρότασή του για το άγαλμα της «Ελευθερίας που φωτίζει τον Κόσμο» (η επίσημη ονομασία του Αγάλματος της Ελευθερίας) και από το 1886 το όραμά του κοσμεί τη Νέα Υόρκη.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/i-pragmatiki-gynaika-piso-apo-mnimeio