Παζάρια για τη «μίνι Σένγκεν» στις πλάτες των αδυνάτων

wpid-wp-1448649379102.jpeg

Τη στιγμή που η Ευρώπη θα κληθεί για ακόμη μια φορά να συζητήσει (σ.σ. την Κυριακή) για το προσφυγικό και να διαπραγματευθεί με την Τουρκία, το σενάριο της μίνι Σένγκεν εμφανίζεται ξανά και φαίνεται πως εξακολουθεί να βρίσκεται στο μυαλό συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων.

Μπορεί επισήμως οι ηγέτες των χωρών της Βορείου Ευρώπης να αποφεύγουν να εμβαθύνουν στο ζήτημα, ωστόσο, συνεχώς επιστρέφουν στην ιδέα δημιουργίας μιας μίνι Σένγκεν μεταξύ τους, κάτι που σημαίνει ότι το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Γερούν Ντάισελμπλουμ να μιλήσει για το ζήτημα. Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι «δεν θέλω να συμβεί κάτι τέτοιο. Θα ήταν ένα βήμα που θα είχε αρνητικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για όλους μας. Ωστόσο δεν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε το κράτο πρόνοιας μακροπρόθεσμα εάν συνεχιστεί η εισροή αιτούντων ασύλου με αυτόν τον τρόπο».

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών συνέχισε δηλώνοντας απροκάλυπτα ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέρει να βελτιώσει την ασφάλεια των εξωτερικών της συνόρων, τότε ένα μικρότερο γκρουπ κρατών θα το κάνει. Επειδή πρέπει να προστατέψουμε την κοινωνία μας και τα υψηλά κοινωνικά μας κριτήρια».

Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν δίστασε να δηλώσει ότι «Μερικές χώρες πληρώνουν μεγαλύτερο «λογαριασμό» για να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτές είναι η Σουηδία, η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση και για αυτόν το λόγο θέλουμε να δουλέψουμε πιο στενά μεταξύ μας».

Σημειωτέον ότι η Ολλανδία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη χρονιά και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει ήδη δηλώσει ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για να κρατήσει το όνειρο της Σένγκεν ζωντανό.

Νέο «όχι» από το Βερολίνο

Το Βερολίνο, πάντως, από την πλευρά του απορρίπτει, μέχρι στιγμής, μια τέτοια ιδέα με τη γερμανική κυβέρνηση να τονίζει την ανάγκη να στηριχτεί η Σένγκεν στη σημερινή της μορφή.

«Η δική μας προσέγγιση είναι η προσπάθεια να διατηρήσουμε τη Σένγκεν στην παρούσα μορφή της», δήλωσε σήμερα ανώτερη γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εργάζεται προκειμένου να φυλαχτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/pazaria-gia-ti-mini-sengken-stis-plates-ton-adynaton