ΣΟΚ: Θα πωλούν απευθείας τα «κόκκινα» δάνεια σε distress funds

wpid-wp-1448698119359.jpeg

Θα πωλούνται ελεύθερα τα ελληνικά κόκκινα δάνεια σε distress funds; Κι αν όχι πόσο προστατευτικοί θα είναι οι κανόνες…

Αυτό είναι ίσως το κυριότερο ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί σε σχέση με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, για τα οποία η συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών, έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι διατεθειμένη να ενδώσει στην πίεση των δανειστών για νομοθέτηση πλήρους απελευθέρωσης της πώλησης κόκκινων στεγαστικών ή επιχειρηματικών δανείων σε distress funds.

Επιδίωξη όμως των εκπροσώπων των δανειστών, είναι να δημιουργηθεί μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά για τις αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία θα επιτρέπεται η  απευθείας πώλησης κόκκινων δανείων σε distress funds.

Μένει να δούμε τί είδους πωλήσεις και τί είδους απελευθέρωση θα θεσμοθετήσουμε και τί δυνατότητες θα δοθούν τελικά στα distress fund.

Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεπερνάει τα 100 δισ. ευρώ (επί συνόλου 206 δισ. ευρώ δανείων) ή ποσοστό 55% του ΑΕΠ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει επί της αρχής με τους εκπροσώπους των θεσμών, να ανοίξει συνολικά  ο καυτός φάκελος της διαχείρισης των κόκκινων και επισφαλών δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ, τον οποίο καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ακούμπησε στο παρελθόν και αυτό θα έχει συμβεί στις επόμενες δεκαπέντε μέρες αφού η διαχείριση των κόκκινων δανείων αποτελούν ένα από τα προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου.

Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία και από το 2016 θα εφαρμόζεται το νέο πλαίσιο.

Νομοθετικές παρεμβάσεις άμεσα

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας κλειδί για τα κόκκινα -δάνεια αφού όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα θα ψηφιστούν αυτό το μήνα.

Η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών προβλέπει ότι όλες οι νομοθετικές κινήσεις για να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο από το 2016.

Το νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο, θα ανοίξει την πόρτα στη δραστηριοποίηση τρίτων στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο είναι ακόμη ανοιχτό στη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών το πόσο ελεύθερη θα είναι αυτή η αγορά. Επιδίωξη όμως των εκπροσώπων των δανειστών, είναι να δημιουργηθεί μια πλήρως απελευθερωμένη αγορά για τις αγοραπωλησίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το αντίθετο.

Το ποιος θα υπερισχύσει θα φανεί στη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει στις επόμενες βδομάδες και θα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι ξένες εξειδικευμένες εταιρίες διαχείρισης και επενδυτικών funds, θα μπορούν να αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δανείων και θα προσδιορίζει το πλαίσιο συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα ορίζει ότι θα εποπτεύονται από την ΤτΕ.

Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα αφού η αναδιάρθρωσή τους πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και αυξηθεί η ανεργία αλλά έτσι ώστε να ενισχυθούν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Στο επόμενο διάστημα, υποχρέωση της κυβέρνησης είναι επίσης να παρουσιάσει προτάσεις για  τις αλλαγές που εισηγείται στον νόμο Δένδια (Ν. 4307/2014), ο οποίος αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο συγκεκριμένος νόμος, που δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ρυθμίσεις ή και διαγραφές δανείων (έως 500.000 ευρώ) σε επαγγελματίες με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ και δίνει δυνατότητα ταχείας εκκαθάρισης μη βιώσιμων μεγάλων επιχειρήσεων με πρωτοβουλία των πιστωτών.

Ταυτόχρονα τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο και για το θέμα θα πρέπει να   συσταθεί ομάδα εργασίας η οποία θα μελετήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Η εφαρμογή αυτού του πλαισίου που θα εξειδικεύει τους όρους πώλησης των δανείων, το πλαίσιο αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων κλπ, θα υλοποιηθεί εντός του 2016.

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για την ανάκτηση κεφαλαίων

Εως το τέλος Φεβρουαρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καθοριστεί τοχρονοδιάγραμμα και το ακριβές ποσοστό που κάθε τράπεζα θα πρέπει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων. Κάθε μήνα ανά τράπεζα θα μπαίνει συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος για την ανάκτηση στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρησιακών δανείων.

Παράλληλα η Τράπεζα της Ελλάδος θα αξιολογεί την ικανότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν την κάθε κατηγορία μη εξυπηρετούμενων δανείων και να «πιάσουν τους στόχους».

image

http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/646816/kokkina-daneia