Τραπεζίτης έδινε δανεικά και αγύριστα στον… εαυτόν του.

wpid-wp-1448345472932.jpeg

Τραπεζίτης έδινε δανεικά και αγύριστα στον… εαυτόν του.

image

Ο Έλληνας εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας, οι δανειοδοτήσεις των εταιρειών του από τη Marfin Bank την περίοδο που ήταν συνδεδεμένη με τη διοίκηση του Ανδρέα Βγενόπουλου και του συνεργάτη του Κυριάκου Μάγειρα, καθώς και τα κοινά εταιρικά σχήματα των τριών, αποτελούν το επίκεντρο των ερευνών των Κυπριακών Αρχών.
Ο Όμιλος Μιχάλη Ζολώτα ο οποίος έχει δανειοδοτηθεί από τη Marfin με 600 εκατομμύρια ευρώ, το 2014 σύμφωνα με την Κυπριακή Βουλή χρωστούσε προς την Τράπεζα 724 εκατομμύρια. Ο Βγενόπουλος υποστήριζε πως τον συκοφαντούν αποδίδοντάς του  σχέσεις με τον Ζολώτα τον οποίο επέμενε πως γνώρισε το 2008. Όπως αποκαλύπτει όμως η έρευνα, ο Ζολώτας είχε κοινές εταιρείες με το Βγενόπουλο από το 2006. Δύο ακόμη δανειοδοτημένοι με εκατοντάδες εκατομμύρια από τη Marfin, ο εφοπλιστικός όμιλος Αγγελικής Φράγκου και ο Όμιλος του εφοπλιστή Θόδωρου Βενιάμη , έχουν κοινά εταιρικά συμφέροντα με τον Ανδρέα Βγενόπουλο του οποίου η Τράπεζα. Οι δανειοδοτήσεις προς τους Ομίλους Ζολώτα, Φράγκου, Βενιάμη και την  εταιρεία IRF (στην οποία συμμετέχουν από κοινού με τον Βγενόπουλο και τον Μάγειρα) ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στην κατηγορία των κόκκινων δανείων.
Οι Εισαγγελικές Αρχές της Κύπρου επικεντρώνουν την έρευνά τους στο αν ειδικά ο Μιχάλης Ζολώτας, ήταν στην πραγματικότητα αχυράνθρωπος του Ανδρέα Βγενόπουλου, αν δηλαδή τα δάνεια τα οποία πήρε και δεν αποπλήρωσε, κατέληξαν με οποιοδήποτε τρόπο στον ίδιο το Βγενόπουλο. Την υπόνοια αυτή δεν δημιουργεί μόνο το αποδεδειγμένο ψέμα του Βγενόπουλου πως δεν γνώριζε το Ζολώτα, αλλά η υπόθεση χρηματισμού του Κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου, Χριστόδουλου Χριστοδούλου ο οποίος ήδη διώκεται στην Κύπρο.
Ο χρηματισμός
Ο Χριστοδούλου ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ήταν υπεύθυνος για να γνωμοδοτήσει για την αγορά των μετοχών της Λαϊκής Τράπεζας (μετέπειτα Marfin), από επιχειρηματικούς Ομίλους. Στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είχαν φτάσει καταγγελίες πως οι Όμιλοι που επιχειρούσαν να αγοράσουν μετοχές της Λαϊκής δηλαδή ο Βγενόπουλος, η MIG και το fund Tosca ήταν στην πραγματικότητα αλληλοσυνδεδεμένοι επιχειρηματικά. Ο Χριστοδούλου ανακοίνωσε πως διέταξε έρευνα για την υπόθεση και τελικώς έδωσε άδεια για την αγορά των μετοχών της Λαϊκής. Μετά την αποχώρηση του Βγενόπουλου από την Κύπρο, αποκαλύφθηκε πως ο Χριστοδούλου ουδέποτε έκανε έλεγχο για τη σχέση των επενδυτών μεταξύ τους. Αν καταδεικνυόταν αυτή η σχέση τότε θα ξεκινούσε άλλος έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων των επενδυτών. Αποκαλύφθηκε επίσης, πως στην εταιρεία της κόρης του Χριστοδούλου, κατατέθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ, από την εταιρεία FOCUS του Μιχάλη Ζολώτα μόλις ο ίδιος αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την Εισαγγελία της Κύπρου, το ένα εκατομμύριο ήταν ο χρηματισμός του Χριστοδούλου για να παραδώσει την Τράπεζα στον Βγενόπουλο και τους συνεταίρους του.
Οι καταγραφές των τηλεφώνων
Οι Κυπριακές Αρχές ζήτησαν από τις Ελληνικές, να προχωρήσουν σε έρευνα στο σπίτι και το γραφείο του Μιχάλη Ζολώτα στην Ελλάδα. Μετά από έρευνα οι έλληνες Εισαγγελείς κατέσχεσαν έγγραφα και τους σκληρούς δίσκους του εφοπλιστή. Ο Ζολώτας κατέφυγε στη Δικαιοσύνη ώστε να χαρακτηριστεί παράνομη η έρευνα πράγμα το οποίο δεν έγινε δεκτό. Τα στοιχεία από την κατάσχεση αποδόθηκαν στις Ανακριτικές Αρχές της Κύπρου. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται να στοιχειοθετείται η σχέση του Ζολώτα με τον Κυριάκο Μάγειρα, συνεργάτη του Βγενόπουλου ενώ έχει ανακτηθεί και η ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ τους η οποία φαίνεται πως αποκαλύπτει ότι υπήρξε συνεννόηση του συνεργάτη του Βγενόπουλου, Κυριάκου Μάγειρα με το Ζολώτα ώστε να κατατεθεί το ένα εκατομμύριο στο Χριστοδούλου.
Οι Κυπριακές Αρχές προχώρησαν σε άνοιγμα των τηλεπικοινωνιών των πρωταγωνιστών της υπόθεσης σε συνεργασία με τις Ελληνικές. Από τις επικοινωνίες φαίνεται πως ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, όταν αποκαλύπτεται η υπόθεση χρηματισμού επικοινωνεί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και όχι με το Ζολώτα όπως θα ήταν φυσικό αφού αυτός φαίνεται να τον χρηματίζει.
Συγκεκριμένα στις 20 Ιουνίου 2013, ο γαμπρός του Χριστοδούλου, Ανδρέας Κιζουρίδης, καλείται στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου το οποίο κατατέθηκε στην εταιρεία Χριστοδούλου και από εκεί στον Κιζουρίδη. Όταν ο Κιζουρίδης αποχωρεί από το γραφείο του Εισαγγελέα, επικοινωνεί με την Αθηνά Χριστοδούλου στο τηλέφωνο 99-4709** και με το κινητό τηλέφωνο του πεθερού του Χριστόδουλου Χριστοδούλου με αριθμό 99-6117**.
Στις 14:52:44 ο Χριστοδούλου δεν καλεί το Ζολώτα όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά τον Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος θεωρητικά δεν είχε σχέση με το χρηματισμό, στο τηλέφωνο 6944304***. Συνομιλούν έξι λεπτά.
Την επόμενη μέρα (21 Ιουνίου) η εφημερίδα «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» δημοσιεύει  με τίτλο «One million euros για Χριστοδούλου» εκτενές ρεπορτάζ για τον ένα εκατομμύριο ευρώ. Η εφημερίδα γράφει πως ο φίλος και συνεργάτης του Βγενόπουλου, Μιχάλης Ζολώτας, κατέθεσε ένα εκατομμύριο σε εταιρεία της οικογένειας Χριστοδούλου. Την ίδια μέρα ο Βγενόπουλος με γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «πληροφορήθηκα ότι σήμερα δημοσιοποιήθηκε κάποια προς έρευνα υπόθεση που χρονολογείται από το 2007 που εμφανίζεται να αφορά έναν τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας  και έναν πελάτη της Τράπεζας που δεν είναι ούτε φίλος μου, ούτε στενός συνεργάτης μου, όπως ψευδώς ανεφέρεται»
Ενώ κάνει τη δήλωση , στις 10:39:27 το τηλέφωνο 2103504000 που ανήκει στη MIG επικοινωνεί με το σταθερό τηλέφωνο της εταιρείας του Χριστοδούλου. Στις 11:00:23 ο Ανδρέας Βγενόπουλος καλεί από το κινητό του 6944304*** το Χριστόδουλο Χριστοδούλου στο κινητό του και συνομιλούν για 10 λεπτά.
Ο Βγενόπουλος φαίνεται τις μέρες εκείνες λοιπόν που γίνονται οι αποκαλύψεις για χρηματισμό να μιλά με τον Χριστοδούλου ο οποίος σύμφωνα με τη δήλωσή του ήταν «ένας τέως Διοικητής της ΚτΚ» με τον οποίο δεν είχε σχέση.
Καμία κλήση δεν εντοπίστηκε από το Χριστοδούλου και την οικογένειά του προς το Μιχάλη Ζολώτα που ήταν ο άμεσα εμπλεκόμενος. Σύμφωνα με τις Κυπριακές αρχές αυτό «φανερώνει ότι στην πραγματικότητα ήταν ο Βγενόπουλος και όχι ο Ζολώτας που είχε δοσοληψίες με το 1.000.000 ευρώ»
Η Marfin Bank, χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθούν μέσω δανείων εταιρείες του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και άλλες συνεταίρων του, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει δώσει στις Ελληνικές και Κυπριακές Αρχές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα δάνεια αυτά σήμερα δεν εξυπηρετούνται στην πλειοψηφία τους ενώ κάποια από αυτά, που δόθηκαν στον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα έχουν φορτώσει την Τράπεζα με 730 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία IRF η οποία δανειοδοτήθηκε με 270 εκατομμύρια, είχε μέτοχο τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ προκύπτει πως στην ίδια εταιρεία εταίρος ήταν και ο Ζολώτας για τον οποίο ο Βγενόπουλος έχει δηλώσει πως δεν τον γνώριζε καν.
Η IRF, o Ζολώτας και ο Όμιλος Φράγκου
Σύμφωνα με την έκθεση της Pricewater House που έγινε τον Μάιο του 2012 για την Τράπεζα Marfin ο Όμιλος Αγγελικής Φράγκου έχει πάρει δάνεια 177 εκατομμυρίων από την Τράπεζα. Η Μαρία Φράγκου 28,4 εκατομμύρια και ο Νίκος Φράγκος 157 εκατομμύρια
Η εταιρεία IRF (European Finance Investment) έχει πάρει 173 εκατομμύρια ευρώ
Ο Όμιλος Ζολώτα έχει πάρει δάνεια 595 εκατομμύρια ευρώ.
Προκύπτει πως Φράγκου, Ζολώτας και Βγενόπουλος ήταν συνέταιροι μεταξύ τους. Όπως προκύπτει από Έκθεση της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος (την υπογράφει η Προϊσταμένη Ανθή Δριστά) , κατά την περίοδο 3/3/2009 έως 20/5/2008 ο Βγενόπουλος κατείχε το 4,39 % της IRF και 9,08 % μέσω της offshore εταιρείας Zebra Holding Company. Στην ίδια εταιρεία ο Μιχάλης Ζολώτας συμμετέχει με 570.000 μετοχές ονομαστικά και με άλλες 40.000 μετοχές μέσω των offshore εταιρειών Callas Enterprises και Tsofli Enterprices.
Από άλλη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 7/4/2014 προκύπτει πως Βγενόπουλος και Ζολώτας σχετίζονται τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως νομικά μέσω εταιρειών συμφερόντων τους (Zebra Holding Company, Morstan, Nominees Ltd , Pershing Nominees)
H σχέση Βγενόπουλου, Φράγκου και Ζολώτα αποδεικνύεται και από την εταιρεία Greek Information Technology (GIT). Όπως προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 4/5/2007 ο Μιχάλης Ζολώτας μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την Αγγελική Φράγκου είναι μέλη του ΔΣ από το 2006. Μέλος του ΔΣ είναι επίσης και ο συνεργάτης του Βγενόπουλου και στέλεχος της Marfin αργότερα, Κυριάκος Μάγειρας.
Ψέματα Βγενόπουλου για το Ζολώτα
Στην Κύπρο αποκαλύφθηκε πως ο Μιχάλης Ζολώτας είχε χρηματίσει τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλο Χριστοδούλου, με 1 εκατομμύριο ευρώ, μέσω εταιρείας στην οποία μπήκαν τα χρήματα μόλις ο Χριστοδούλου αποχώρησε από τη Διοίκηση της Τράπεζας. Οι κυπριακές Αρχές διέρρευσαν πως ο χρηματισμός έγινε ώστε ο Χριστοδούλου να μην κάνει έλεγχο στα εταιρικά σχήματα που αγόρασαν τη Λαϊκή Τράπεζα και στα οποία συμμετείχε ο Βγενόπουλος προκειμένου να επιτρέψει την αγορά. Η δημοσιοποίηση αυτού του συμπεράσματος καθώς και η κατηγορία πως ο Ζολώτας ήταν αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου, προκάλεσαν την αντίδραση του Βγενόπουλου ο οποίος μίλησε για συστηματικούς συκοφάντες του. Τον Μάιο του 2014 ο Βγενόπουλος έδωσε μάλιστα μια συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μελίτα Μιχαηλίδου του ΡΙΚ στην οποία αρνείται πως γνωρίζει το Ζολώτα. Λέει αυτολεξεί:
«Όταν αναφέρονται στο Ζολώτα (σ.σ οι συκοφάντες του) λένε ο στενός φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου. Εγώ είπα επανειλημμένα ότι τον άνθρωπο αυτό δεν τον γνωρίζω. Τον άνθρωπο αυτό τον γνώρισα για πρώτη φορά το 2008 με αφορμή τον Παναθηναϊκό και μια αύξηση μετοχικού παρουσία μάλιστα άλλων».
Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα και το ίδιο το ΦΕΚ, ο Βγενόπουλος όχι μόνο γνώριζε τον Ζολώτα αλλά από το 2006 έχουν κοινές εταιρείες. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Εισαγγελία Διαφθοράς και οι Εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος και η οποία αφαιρέθηκε πραξικοπηματικά από την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη στο στάδιο της δίωξης, όταν εκλήθη να καταθέσει ο Βγενόπουλος ως ύποπτος.

.koutipandoras.gr

Τι γαμάτο. να “χεις τράπεζα και να δίνεις δάνεια αγύριστα στον εαυτό σου, στους κολλητούς σου, στους συγγενείς σου. τί ωραία που είναι η ζωή άμα είσαι του κολεγίου Αθηνών. ούτε να παλεύεις δωδεκάωρα για το χαρτζηλίκι, ούτε άγχη, ούτε σπασμένα στομάχια. πουράκλες, μαζεράτι, γκομενέτε, μαρμαρόσκονες, πάρτυ με ούζα. ζούπερ.

Όπως και στην περίπτωση της εκποιήσεως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, όπου οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Ισκαντάρ Σαφά λουστήκαν τα φώτα της όποιας δημοσιότητας για να «ξεχαστούν» οι ευθύνες της ηγεμονικής επιβολής της Bundesrepublik, έτσι και στην περίπτωση της Λαϊκής Τραπέζης, ο άρχων Βγενό επωμίστηκε το βάρος των συνεπειών της εφαρμογής κρυφής ατζέντας των Βρυξελών και της Φρανκφούρτης…

image

http://ixnos.blogspot.com/2015/11/blog-post_617.html