ΦΙΑΣΚΟ: ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ,ΑΠΕΛΕΣ,ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ…

wpid-wp-1448741428949.jpeg

ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ,ΑΠΕΛΕΣ,ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΥΒΡΕΙΣ…

Με αιχμές, αντιδικίες και ειρωνείες διανθίστηκαν οι διάλογοι των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια…
του συμβουλίου που είχαν υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Από την πλευρά τους, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για αντιπολίτευση κατώτερη των περιστάσεων. Μάλιστα, επικρίνοντας την άρνηση της αντιπολίτευσης να προσφέρει λευκή επιταγή στο σχέδιο που τους παρουσίασε ο πρωθυπουργός για να μην μειωθούν περαιτέρω οι συντάξεις και να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, κυβερνητικές πηγές κατηγορούσαν την αντιπολίτευση ότι δεν διστάζει για μικροκομματικό όφελος να μειώσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης.
Σε πλήρη συντονισμό με τον κυβερνητικό του εταίρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, αφού κατήγγειλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν προσέφεραν την στήριξή τους στην κυβέρνηση, προειδοποίησε σχεδόν απειλητικά ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το PSI -που όπως είπε ο κ. Καμμένος ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 17 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για το ασφαλιστικό, για το οποίο η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι θα έχει κόστος 1% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο πλέγμα βιώσιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και κάλεσε τα κόμματα να συμμετέχουν σε επιτροπή με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συζητήσουν για την πρότασή αυτή που καλύπτει το 0,6% του ΑΕΠ και για συμφωνία για την κάλυψη του υπολοίπου 0,4% του ΑΕΠ, με τρόπο που δεν θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων.
Συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν πως δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν και ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ κ. Πλακιωτάκης έβγαινε συχνά από την αίθουσα και συνεννοούνταν για το πώς θα χειριστεί την συζήτηση.
Σε ό,τι αφορά στη στάση της κυρίας Γεννηματά κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας -κατά τη διάρκεια του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών- την άρνησή της να συνυπογράψει ανακοίνωση η οποία θα έκανε λόγο για βιώσιμο ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων, απευθύνθηκε στην κυρία Γεννηματά λέγοντας τα έχετε κάνει όλα, μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;
Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως αρχικά είχε πει ότι δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα, αλλά όταν ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που να θέτει το στόχο της μη μείωσης των κύριων συντάξεων, εκείνη εμφανίστηκε θετική. Αργότερα η κυρία Γεννηματά αποχώρησε, μίλησε στο τηλέφωνο και επανήλθε διαφωνώντας. Έντονη ήταν η αντίδραση συνεργατών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τη διαρροή ότι η κυρία Γεννηματά συμφώνησε σε οποιαδήποτε φάση της συζήτησης. «Ουδέποτε υπήρξε συμφωνία να αφήσουν τη σπέκουλα», ήταν η απάντηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για θράσος, επειδή επί πέντε χρόνια ψήφιζε μειώσεις συντάξεων. Η κυρία Γεννηματά φέρεται να υπενθύμισε στον κ. Τσίπρα ότι η ίδια δεν ήταν βουλευτής, με τον κ. Τσίπρα να της ανταπαντά ότι ήταν υπουργός. Πάντως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν πως η κυρία Γεννηματά ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να φέρει ολοκληρωμένες προτάσεις στη Βουλή.

Εριστικός Τσίπρας προκαλεί Πλακιωτάκη

Πηγές από την Νέα Δημοκρατία αναφέρουν πως υπήρξε έντονος διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και του προσωρινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι θα πείτε έξω; Ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;».
Ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε: «Υποκριτικά αυτά που λες να κόβεις συντάξεις με την ψήφο σου και να λες ότι είσαι εναντίον».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε σχολιάζοντας τη στάση των πολιτικών αρχηγών: «Μα τι λέτε, αυτά είναι επιζήμια, για μικροπολιτικό όφελος μειώνετε τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας».
Έντονη συζήτηση έγινε μεταξύ των δύο ανδρών και για τη δημιουργία hotspots. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Πλακιωτάκης αντέδρασε σε μια τέτοια εξέλιξη και ο κ. Τσίπρας του επισήμανε πως η θέση του είναι ενάντια στην ΕΕ. Λίγο αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να αποχώρησε για λίγο και επιστρέφοντας να άλλαξε θέση. Από την πλευρά της ΝΔ ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την άποψη που λέει ότι τα hotspots είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες.
Το θέμα των κυβερνητικών συνεργασιών απασχόλησε μεταξύ των άλλων τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έγινε συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο μετά από πρόταση του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα πρέπει να παραμείνει το συγκεκριμένο μπόνους των πενήντα εδρών. Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκης έδειξε απροθυμία να το συζητήσει, ενώ ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε πως προτείνει το γερμανικό σύστημα με σπάσιμο των περιφερειών.
Εκεί άνοιξε μια συζήτηση σε ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες, μετά από επισήμανση και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μπορεί μεν να μην απορρίπτει ως θέση τις κυβερνητικές συνεργασίες, ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η κυβέρνηση αυτή θα μείνει μέχρι το 2019.
Ο κ. Πλακιωτάκης από την πλευρά του σημείωσε πως ο εκλογικός νόμος ήταν εκτός ατζέντας, δεν ειναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Σε ,ότι αφορά στις κυβερνητικές συνεργασίες σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης προς τον κ. Τσίπρα: «Μας έσυρες σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, είχες την ευκαιρία και τον Γενάρη και το καλοκαίρι για συναίνεση, αλλά αποφάσισες να προχωρήσεις μόνος σου».

Εμπρηστικός ο Τσίπρας κατά της αντιπολίτευσης μετά την αποτυχία της «συναίνεσης»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν άλλωστε και η επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού μετά το συμβούλιο, όπου εμφανίστηκε απολύτως εμπρηστικός, μετά την αποτυχία της «συναίνεσης».
Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε, αν και απαιτείται υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας, «αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εξόντωση του λαού τα τελευταία χρόνια δεν αντιμετωπίζουν με ευθύνη» όσα εκτυλίσσονται.
Σέβομαι απόλυτα ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε διαδικασία αλλαγής προέδρου, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει, είπε ο κύριος Τσίπρας και συνέχισε στο ίδιο εμπρηστικό ύφος: «Αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, διαφοροποιήθηκε πλήρως και στο Ασφαλιστικό, την Συνταγματική Μεταρρύθμιση και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης». Ο εκπρόσωπός της εμφανίστηκε να διαφωνεί με τις αποφάσεις της ΕΕ για τα κέντρα προσφύγων, γεγονός που καθιστά προβληματική την προοπτική συνεννόησης, είπε και συνέχισε λέγοντας ότι βάσει αυτού, «δεν υπονομεύεται η θέση της κυβέρνησης, αλλά η θέση της χώρας».
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν υπονομευτική στάση στην διαπραγματευτική θέση της χώρας, ενώ είναι αυτοί που έχουν υπογράψει 11 μειώσεις και χρέωσαν τα ταμεία με το καταστροφικό PSI, ενώ αρνούνται να υποβάλλουν προτάσεις, συνέχισε. «Τους ζήτησα να συνταχθούν σε κοινή γραμμή χωρίς περαιτέρω μειώσεις, αλλά αρνήθηκαν, ίσως πιστεύοντας ότι μειώνουν τη θέση μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της ώστε μέσα στο πλαίσιο που έχουμε υπογράψει από κοινού, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει ο κύριος Τσίπρας στους υπολοίπους αρχηγούς, «να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό χωρίς μειώσεις συντάξεων».
Ο διάλογος θα είναι συντεταγμένος, στη Βουλή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως και στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε και αναρωτήθηκε «Τι θα κάνει εκεί η Νέα Δημοκρατία;».

image

http://fimotro.blogspot.com/2015/11/blog-post_5981.html