Πρόβα αποκλεισμού

wpid-wp-1453537627789.jpeg

ΠΑΘΕ 12-2 μ.μ. Κλειστά! «Θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας και η κυβέρνηση προσπαθεί να μας κάνει μετανάστες». Ενας νεαρός αγρότης, ανάμεσα σε εκατοντάδες, έδωσε το σύνθημα χθες το μεσημέρι και το οδόστρωμα της εθνικής οδού στο μπλόκο των Τεμπών πλημμύρισε… αγανάκτηση. Οσο ο κόσμος παρέμενε εκεί κρατώντας αποκλεισμένο τον δρόμο, οι συζητήσεις για τη «στροφή» της κυβέρνησης που πριν από ένα χρόνο έβλεπαν σαν «ελπίδα» έδιναν κι έπαιρναν.

Ξαφνικά, η εθνική οδός γέμισε «πηγαδάκια» από ανθρώπους με σκαμμένα πρόσωπα που αψηφούσαν το τσουχτερό κρύο και βγήκαν να διεκδικήσουν «το δίκιο» τους. Περισσότεροι από 600 αγρότες κουβέντιαζαν, όχι με διάθεση ρήξης, αλλά απελπισίας. «Ασφαλιστικό και φορολογικό είναι η ταφόπλακά μας. Κι αυτά που λέει ο υπουργός περί διαχειρισιμότητας να τα πει στους τραπεζίτες που έχουν βάλει χέρι στα χωράφια μας. Θέλουν να μας στείλουν μετανάστες στη Γερμανία», έλεγαν.

Τα μπλόκα χθες ανοιγόκλειναν συμβολικά. Με δυσκολία διεξαγόταν η κυκλοφορία και σε πολλά σημεία της Εγνατίας οδού. Στον κόμβο της Κουλούρας, με περισσότερους από 3 χιλιάδες αγρότες, έχουν αρχίσει να πηγαίνουν οδηγοί λεωφορείων και ταξί, αλλά και διάφοροι επαγγελματίες που θίγονται από τα μέτρα της κυβέρνησης. Το μπλόκο στον Πολύμυλο έκλεισε, κι αυτό, το μεσημέρι για δύο ώρες.

«Παρακολουθείτε στενά τον ξεσηκωμό του πρωτογενούς τομέα και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει και η δική σας σειρά, αν κινηθείτε όπως ο ΣΥΡΙΖΑ», έστειλε το μήνυμα στην αντιπολίτευση ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Σήμερα τελειώνουμε με τις συμβολικές κινητοποιήσεις και αύριο στη συνάντηση των Τεμπών θα ληφθούν αποφάσεις για να έρθει το “μπλάκ άουτ” στη χώρα», προειδοποίησε ο αγροτοσυνδικαλιστής Παναγιώτης Μεσάλας από το Νησέλι της Αλεξάνδρειας.

Δυναμικά παραμένουν οι αγρότες στα μπλόκα των Κερδυλλίων και στα τελωνεία του Προμαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Στους δρόμους παραμένουν και οι αγρότες της Θράκης που έχουν στήσει μπλόκα σε Εβρο, Ξάνθη και Κομοτηνή από το μεσημέρι της Πέμπτης, διαμηνύοντας ότι πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Στον Εβρο, στήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα μπλόκα με περίπου 700 τρακτέρ στον κόμβο Καστανεών – Ριζίων και… ευλογίες από δύο παπάδες, που βρέθηκαν εκεί σε ένδειξη συμπαράστασης προς το ποίμνιό τους! Το μεσημέρι οι διαμαρτυρόμενοι επρόκειτο να αποκλείσουν το τελωνείο των Κήπων.

image

http://www.efsyn.gr/arthro/prova-apokleismoy