Χαφιέδες να καρφώνουν τον εαυτό τους, το κόλπο της εφορίας!

wpid-wp-1454696991593.jpeg

Γίνε χαφιές του εαυτού σου, το έχει ανάγκη η πατρίδα. Περίπου αυτό θα είναι το νόημα μιας πρωτότυπης καμπάνιας για τη συλλογή φόρων. Οι φορολογικές αρχές είδαν και αποείδαν ότι οι φοροφυγάδες μένουν ασύλληπτοι και αποφάσισαν θα κεντρίσουν το φιλότιμο τους. Θα τους καλέσουν, λοιπόν, να καταγγείλουν τον εαυτό τους για φοροδιαφυγή για να κερδίσουν μία μεγάλη έκπτωση στο φόρο και τις επιβαρύνσεις.

Διαφορετικά ή θα τους βρουν και θα τους τσακίσουν –λέμε τώρα καμιά σαχλαμάρα να περνά η ώρα– ή δεν θα τους βρούν και μακάριοι αυτοί που δεν πληρώνουν τίποτε σ” αυτή τη χώρα.

Η αυτοκαταγγελία είναι ένα σπόρ αρκετά διαδεδομένο στην Γερμανία, στην Ελλάδα, όμως θα είναι η πρώτη φορά που το κάρφωμα θα καταστεί ισοδύναμο της εθνικής αποστολής. Στην κατοχή όσοι κάρφωναν πατριώτες στους κατακτητές λέγονταν καταδότες. Στα μετέπειτα χρόνια άνθισε ο χαφιεδισμός.

Χαφιές ήταν το άτομο που συνεργαζόταν με την αστυνομία. Αναλάμβανε να διεισδύει σε πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο τη συλλογή πληροφοριών με τελικό στόχο να τις διαβρώσει. Συνώνυμα του το καρφί, ο σπιούνος και ο ρουφιάνος.

Με τον θεσμό της αυτοκαταγγελίας ο φοροφυγάς παρουσιάζεται αυτοβούλως στην εφορία και παραδέχεται ότι στα προηγούμενα χρόνια απέκρυψε συγκεκριμένα εισοδήματα. Καταθέτει προς τούτο όλα τα αναγκαία έγγραφα για το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής που έχει διαπράξει. Οι αρχές τον καλούν να καταβάλλει εντός της προθεσμίας του υπουργείου Οικονομικών τους φόρους που του αναλογούν με τόκο 0,5% ανά μήνα και 1% σε περίπτωση φοροδιαφυγής άνω των 50.000 ευρώ. Έτσι σταματούν οι χρονοβόρες διαδικασίες των ελέγχων, ενώ δεν ασκούνται και ποινικές διώξεις.

Στην Γερμανία το 2014 περίπου 13.000 Γερμανοί φοροφυγάδες, ο τριπλάσιος αριθμός απ’ ό,τι συνήθως, προσέφυγαν στις Αρχές της χώρας, καταγγέλλοντας εαυτούς για φοροδιαφυγή. Δεν τους κατέλαβε αιφνίδια κάποιο ενοχικό σύνδρομο, απλώς η δίκη του πρώην προέδρου της Μπάγερν Μονάχου Uli Hoeneß ο οποίος συνελήφθη για φοροδιαφυγή ύψους 15 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως είχε ευεργετικές επιπτώσεις για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του γερμανικού κράτους.

image

http://www.zougla.gr/o-apoditiriakias/article/xafiedes-na-karfonoun-ton-eafto-tous-to-kolpo-tis-eforias