Έφυγε από τη ζωή το «5ο σκαθάρι» των Beatles

wpid-wp-1457535659624.jpeg

Σε ηλικία 90 ετών άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Τρίτης ο Σερ George Martin, διάσημος μουσικός παραγωγός ο οποίος συνεργάστηκε στενά με τους Beatles.
Ο ντράμερ των «Σκαθαριών» Ringo Starr επιβεβαίωσε μέσω Twitter την είδηση του θανάτου του Τζορτζ Μάρτιν. Στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός της Βρετανίας David Cameron χαρακτήρισε «γίγαντα της μουσικής» τον Martin, επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τους Beatles κατάφερε «να παράγει μουσική που αντέχει στον χρόνο». Ευρύτερα γνωστός ως το «5ο Σκαθάρι» είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με τη δισκογραφία του θρυλικού συγκροτήματος από το Λίβερπουλ.
Αυτός ήταν πως το 1962 -ως παραγωγός στην εταιρεία «Parlophone»- έδωσε την ευκαιρία στους Beatles να κάνουν τον πρώτο τους δίσκο, ανοίγοντάς τους έτσι τον δρόμο προς την κορυφή και την απόλυτη καταξίωση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν γνωστός για επιτυχημένες παραγωγές στην κωμωδία, έχοντας πολύ καλή συνεργασία με τον μετρ του είδους, Peter Sellers.
«She Loves You», «I Want to Hold Your Hand», «Come Together» και «Let It Be» είναι ορισμένα από τα τραγούδια που έφθασαν στην κορυφή των charts με την καταλυτική συμβολή του George Martin.
Γεννημένος στο Λονδίνο στις 3 Ιανουαρίου 1926, συναντήθηκε για πρώτη φορά με τα «Σκαθάρια» το 1962. Ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα συνεργάστηκε με πλήθος πασίγνωστων καλλιτεχνών όπως οι Stevie Wonder, Elton John, Celine Dion, Kenny Rogers, Jeff Beck και Neil Sedaka.
Ήταν παραγωγός στο συγκρότημα Wings του Σερ Paul McCartney, συνέθεσε το soundtrack της ταινίας του James Bond «Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν» (1973) και βρέθηκε πίσω από την παραγωγή της τεράστιας επιτυχίας «Goldfinger» που τραγούδησε για την ομώνυμη ταινία του Βρετανού πράκτορα η Shirley Bassey (1964).
Ανακηρύχθηκε ιππότης το 1996, έναν χρόνο πριν από τον Paul McCartney. Το 1948 και ενώ ήδη είχε ολοκληρώσει τη θητεία του στο Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας (1943-47) παντρεύτηκε την Sheena Chisholm, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

image

http://kourdistoportocali.com/ipeople/culture/efyge-apo-ti-zoi-to-5o-skathari-ton-beatles/