Αυτοί μας δουλεύουν: Εκτοξεύθηκε Κοινή διαστημική αποστολή Ρωσίας – Ε.Ε.

wpid-wp-1458051043541.jpeg

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε χθες, μερικές ώρες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει ότι την κάνει απο την Συρία…

Την ώρα που οι ψυχροπολεμικές δηλώσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης συνεχίζονται ακάθεκτες σε εφαρμογή τέθηκε το μεγάλο κοινό ρωσοευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη του Άρη.
Ο πρώτος από μια σειρά δορυφόρων με την κωδική ονομασία EXOMARS εκτοξεύθηκε πριν από λίγο από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

«Ο πύραυλος έχει ξεκινήσει με επιτυχία μετά την απογείωσή του στις 9:31 GMT» ήταν η πρώτη δήλωση στο Roscosmos. Τα τρία πρώτα στάδια διαχωρισμού πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο.

Μετά από λίγο ανέβηκε και ανάλογη σχετική δήλωση στη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση :

Η διαστημική υπηρεσία της Ρωσίας και η ESA ξεκινάμε για την αποστολή στον Άρη για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα μυστικά του Κόκκινου Πλανήτη. Φυσικά αναζητούμε και για σημάδια της ζωής. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το διαστημόπλοιο χρειάζεται επτά μήνες για να φτάσει εκεί.

Δεν υπάρχει μόνο ένας, αλλά δύο ανιχνευτές, οι οποίοι θα πρέπει να ψάχνουν να βρούν τα πράγματα που ενδιαφέρουν για τον τέταρτο πλανήτη από τον ήλιο: η ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) και μια μικρή μονάδα που ονομάζεται Schiaparelli.
Όταν ο πύραυλος Proton φτάνει τελικά στον Άρη, τον Οκτώβριο, η TGO θα μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες του για να πάρει τις πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποδείξουν οι επιστήμονες ότι η ζωή κάποτε υπήρξε. Εν τω μεταξύ, η μονάδα Schiaparelli θα προσγειωθεί στον πλανήτη και θα λάβει αναγνώσεις.

Δυστυχώς το Shciaparelli θα έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, με τις μπαταρίες του να υπολογίζεται ότι θα εξαντληθούν μέχρι το 2018. Ωστόσο, υπάρχει βοήθεια με ένα δεύτερο μέρος του έργου ExoMars και την αποστολή ενός ρόβερ από τότε για να βοηθήσει να εξερευνήσουν την επιφάνεια και έχει ενδιαφέρον, τι βρίσκεται κάτω από αυτό.

«Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα μεταφερθεί τρυπάνι στον Άρη για να ψάξουν για απομεινάρια της ζωής. Θα είναι η πρώτη φορά στον Άρη που θα είμαστε σε θέση να τρυπήσουμε κάτω σε ένα βάθος δύο μέτρων, » δήλωσε ο Rene Pischel, ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της ESA στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό είναι πραγματικά το μέρος για να δούμε αν υπάρχουν απομεινάρια ζωής. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πράγματα καίγονται από τον ήλιο στην επιφάνεια, γι ‘αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον να πάει σε βάθος»

image

http://enimerosifylis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_312.html