Δικαίωση για τον Θόδωρο Τσουκάτο η απαλλαγή Χριστοφοράκου

wpid-wp-1457615324206.jpeg

Ένα ντόμινο εξελίξεων, ευρείας πολιτικής και κοινωνικής έντασης πιθανόν   προοιωνίζεται, η εισαγγελική πρόταση με την οποία ουσιαστικά ζητείται η απαλλαγή του φυγόδικου πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου από το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών που τον βαρύνουν, γράφει ο Παναγιώτης Στάθης στο Capital.gr

Την πρόταση υπογράφει ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλος και μια βασική παράμετρός της είναι πως στη νομική σκέψη του εισαγγελικού λειτουργού οι κατηγορίες για “μίζες” ουσιαστικά βαφτίζονται “δωρεές” προς τα πολιτικά κόμματα πυροδοτώντας αντιδράσεις.

Η πρόταση του εισαγγελέα Στέλιου Κωσταρέλλου (την οποία αποκάλυψε η Real News) αφορά την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας C4I ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Με αυτή προτείνεται να απαλλαγεί ο διαβόητος Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος ως γνωστόν ενώ είχε κληθεί από τους ανακριτές διέφυγε στο Μόναχο όπου και ζεί ελεύθερος από τότε, τόσο από το αδίκημα της απάτης όσο και αυτά της δωροδοκίας – δωροληψίας.  Λέει δηλαδή ο εισαγγελέας ότι ο Χριστοφοράκος δεν  δωροδόκησε τα μέλη των επιτροπών για να επιλεγεί το C4I. Επίσης αναφέρει ότι η δωρεά διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων (δηλ. τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων) σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν συνιστά δωροδοκία – δωροληψία”. Προτείνει λοιπόν να καταργηθούν τα δυο από τα τρία εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος του Χριστοφοράκου. Αν γίνει δεκτή η εισαγγελική πρόταση τότε η μόνη εκκρεμότητα του  θα αφορά την σύμβαση για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.

Το νομικό σκεπτικό με το οποίο θεωρούνται δωρεές τα εκατομμύρια προς τα κόμματα, και όχι δωροδοκία, δικαιώνει απολύτως την θέση που είχε εκφράσει εξ αρχής και ο άλλοτε στρατηγός της Χαριλάου Τρικούπη, Θόδωρος Τσουκάτος, ο οποίος δικάζεται για τα περίπου 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να πήρε από τη Siemens. Τα χρήματα σύμφωνα με τους δυο ταμίες του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν στο κόμμα με την έννοια ότι όπως κατέθεσαν “εκείνη την περίοδο ο Τσουκάτος έφερνε τα ίδια ή και μεγαλύτερα (κατά τον έναν μάρτυρα) ποσά στο ΠΑΣΟΚ”.

Γράφει για την περίπτωση Χριστοφοράκου, ο εισαγγελέας:

“Περαιτέρω, με διαταγή του Ειρηνοδικείου του Μονάχου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, διότι ως διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα προέβη σε δωρεά διψήφιου ποσού εκατομμυρίων ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., και δη προς τους ταμίες των κομμάτων αυτών, ώστε να επηρεάσουν τους αρμόδιους υπαλλήλους και να επιταχυνθεί η παραλαβή των επιμέρους έργων της προμήθειας, ενεργώντας ενδεχομένως και κατά παράβαση των καθηκόντων τους υπέρ της εταιρίας Siemens. Η συμπεριφορά, όμως, αυτή (δωρεά χρημάτων σε πολιτικά πρόσωπα) σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετεί την αντικειμενική υπόσταση των εγκλημάτων της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας”.

Το σκεπτικό αυτό όμως δεν οδηγεί επι της ουσίας μόνο σε κατάργηση των δυο εκ των τριών ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος του Χριστοφοράκου αλλά δικαιώνει απολύτως και τη θέση του Τσουκάτου, ο οποίος δικάζεται για τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Εξ αρχής, σε γραπτά υπομνήματα , απολογίες , δημόσιες τοποθετήσεις, όπως μας εξηγεί ο δικηγόρος του Διοσύνης Γκούσκος, είχε εκφραστεί αυτή ακριβώς η νομική σκέψη. “Δηλαδή πως επρόκειτο για δωρεά προς το πολιτικό κόμμα η οποία δεν εμπίπτει σε καμία ποινική διάταξη. Αν πρόκειται για ποσό που είναι πάνω από 15.000 ευρώ (όπως εν προκειμένω) τότε είναι πλημμέλημα αλλά παραγράφεται στην 5ετία. Άλλωστε ο Τσουκάτος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να στοιχειοθετείτε δωροληψία υπαλλήλου”.

image

http://kourdistoportocali.com/news-desk/dikeosi-gia-ton-thodoro-tsoukato-i-apallagi-christoforakou/