ΝΕΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ: Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην πλατεία Ταξίμ (ΦΩΤΟ & BINTEO)

wpid-wp-1458386620136.png

Έκρηξη σημειώθηκε στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Τα αίτια της έκρηξης είναι άγνωστα, ενώ ασθενοφόρα έχουν φθάσει επιτόπου. Η επίθεση έγινε από καμικάζι.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο δράστης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Άλλοι 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι τρεις από τους οποίους είναι σοβαρά.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν πάνω από την περιοχή, ενώ εικόνες στην τηλεόραση δείχνουν ανθρώπους να απομακρύνονται τρέχοντας.

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα έρχεται λίγο πριν συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Μετρό της Άγκυρας με τους 37 νεκρούς.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αστυνομικές αρχές, ο καμικάζι είχε στόχο να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά σε άλλο, ακόμη πιο πολυσύχναστο σημείο. Κοντά στο σημείο της επίθεσης το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα από τα λίγα εκπαιδευτικά σχολεία που λειτουργούν στην Πόλη. Σε απόσταση 500 μέτρων βρίσκονται επίσης το γερμανικό λύκειο και το γερμανικό προξενείο στην Πόλη.

Στο μεταξύ, νέα προειδοποίηση εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα για πιθανότητα βομβιστικών επιθέσεων το διάστημα 17 με 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τηνvεφημερίδα Cumhuriyet, η προειδοποίηση γίνεται ενόψει της κουρδικής γιορτής του Νεβρούζ, για την οποία η Τουρκία έχει απαγορεύσει τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Ο κεντρικός εορτασμός της γιορτής των Κούρδων γίνεται στο Ντιγιάρμπακιρ στις 21 Μαρτίου και αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές.

Εορτασμοί έχουν ανακοινωθεί στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τα Άδανα για τις 20 Μαρτίου. Το Νεβρούζ είναι ο εορτασμός του νέου έτους για Κούρδους και Πέρσες και αφορά την αρχή της άνοιξης. Τα τελευταία χρόνια οι εορτασμοί έχουν λάβει τη μορφή κουρδικών διαδηλώσεων, κάτι που η Άγκυρα δεν βλέπει με καλό μάτι.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες και τους εργαζόμενους στην πρεσβεία να αποφεύγουν τις περιοχές που έχουν προγραμματιστεί πολιτικές συγκεντρώσεις.

image

Η Γερμανία θα κρατήσει κλειστά μέχρι το σαββατοκύριακο τις διπλωματικές αποστολές της και γερμανικά σχολεία στην Τουρκία λόγω μιας πολύ αξιόπιστης απειλής για την ασφάλεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.«Δεν μπορώ να πω για πόσο καιρό θα παραμείνει ο κίνδυνος. Όμως το γεγονός είναι ότι εξαιτίας της σημερινής εκτίμησης για την κατάσταση, αποφασίσαμε να κρατήσουμε την πρεσβεία και τα σχολεία κλειστά μέχρι το σαββατοκύριακο», δήλωσε η εκπρόσωπος στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε εξάλλου πως η αμερικανική CIA, η τουρκική μυστική υπηρεσία και πηγές στις κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας πληροφόρησαν την Τετάρτη τη γερμανική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών ότι σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέχρι την Κυριακή μια επίθεση καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους εναντίον γερμανικών διπλωματικών αποστολών ή σχολείων.

image

image

image

image

image

http://www.crashonline.gr/