Παιxνίδι εκβιασμών και νέες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι

wpid-wp-1456947713708.jpeg

Φίλε Πιτσιρίκο, οι εικόνες που αποτελούν ντροπή για την ανθρωπότητα, οι εικόνες της ανείπωτης φτώχειας και της εγκατάλειψης αβοήθητων ανθρώπων στην γραμμή των συνόρων, στις αποβάθρες των λιμανιών, στις εθνικές οδούς και στις πλατείες μικρών επαρχιακών πόλεων είναι οι εικόνες που χαρακτηρίζουν την χρεοκοπημένη Ελλάδα και την χρεοκοπημένη Ευρώπη μαζί.

Δεν θα έπρεπε να ήταν αποδεκτές από όποια πλευρά κι το έβλεπε κανείς.

Ούτε από την πλευρά του «αριστερού», ούτε από την πλευρά του «συντηρητικού πολίτη που του αρέσει η ευνομία και η ευταξία», ούτε από την πλευρά του «άθεου» ουμανιστή, ούτε από την πλευρά του «πιστού» χριστιανού.

Η πολιτική εκμετάλλευση αθώων και κατατρεγμένων ανθρώπων ξεπερνά πια ακόμα και τα όρια της λογικής του Homo Sapiens Katanalotikus-Katanalotikus.

Οι πόρτες της Ευρώπης έχουν κλείσει για τους ανθρώπους αυτούς με στόχο την υποταγή της Ελλάδας σε ένα άλλου τύπου «ανθρωπιστικό-μνημόνιο» όπου το Δουβλίνο 2 θα αντικατασταθεί με την Αθήνα 1.

Σιωπηλά συνηγορούν όλοι οι «φίλοι μας» οι Ευρωπαίοι στην προοπτική της δημιουργίας του «ευρωπαϊκού» προσφυγικού στρατοπέδου «η ωραία Ελλάς».

Οι λόγοι για αυτό είναι απλοί:

Πρώτον η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι πολύ αδύναμη ως κράτος και ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις προσφυγικές ροές από την Μέση Ανατολή, και δεύτερον η σημερινή πολιτική της ηγεσία –«αριστερή» τρομάρα μας– συμπεριφέρεται σαν την τσατσά του μπουρδέλου που διαπραγματεύεται μια καλύτερη τιμή για την πραμάτεια της.

Νέες συμφωνίες δηλαδή του Τσίπρα με τους χασάπηδες κάτω από τραπέζι.

Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η ολοκληρωτική εγκατάλειψη των προσφύγων και η χρησιμοποίηση τους ως υποτιθέμενο διαπραγματευτικό χαρτί για την αξιολόγηση και την ελάφρυνση -ΕΚΤ και ΔΝΤ θέλοντάς και Βερολίνου επιτρέποντος- του χρέους από τους ροζ ΠΑΣΟΚους;

Αν η Ελλάδα ήτανε κράτος και όχι χώρος, θα έπρεπε να προχωρήσει –ταυτόχρονα– στις παρακάτω κινήσεις άσκησης των εθνικών κυριαρχικών της δικαιωμάτων:

1. Άμεση και μονομερή διαγραφή του εξωτερικού χρέους της χώρας. Για το ευρώ ας αποφασίσει ο Σόιμπλε και η παρέα του. Η απειλή για κλείσιμο των τραπεζών πια μονάχα γέλιο προκαλεί.

2. Κατά το δυνατό αξιοπρεπής διαμονή των προσφύγων για τον καιρό που θα χρειαστεί να παραμείνουν εδώ. Παροχή ασύλου σε όσους προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες εφόσον το επιθυμούν και καλύπτονται από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Άμεση χορήγηση των απαραίτητων νόμιμων εγγράφων και παροχή υποστήριξης εφόσον αποφασίσουν να παραμείνουν στην χώρα μας. Το επιχείρημα πως θα μας διώξουν από την Σέγκεν είναι γελοίο, ιδίως όταν «καταφέρεις» να δεις πως το ασήμαντο κρατίδιο των Σκοπίων με την ανοχή και την καλυμμένη υποστήριξη των «φίλων και εταίρων» της ΕΕ μας έχει προκαλέσει ασφυξία.

3. Αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και προσπάθεια συνεννόησης για κοινές δράσεις με την Τουρκία. Άμεσες πρωτοβουλίες για ειρήνευση και έναρξη συνομιλιών για την επίτευξη ουσιαστικής εκεχειρίας στην Συρία. Μετά από 5 χρόνια πολέμου, η προσέγγιση του «ή εγώ ή εσύ» δεν στέκει με την λογική. Αν υπάρχουν –που υπάρχουν– φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές που να δικαιολογούν την δημιουργία περισσοτέρων από 2 κρατών εκεί που κάποτε υπήρχαν το Ιράκ και η Συρία, τότε ας προχωρήσουμε σε αυτό. Βοσνίες-Ερζεγοβίνες στην Μέση Ανατολή τον 21ο αιώνα και μετά από τόσο αίμα δεν έχουν καμία απολύτως τύχη.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται, λες και η χώρα να είναι ένας διάδρομος διέλευσης όπου οι πάντες περνούν transit.

Η Ελλάδα δεν μπορεί ούτε να μην χορηγεί άσυλο -και χαρτιά- ταξιδιωτικά έγγραφα- σε όλους όσους τα δικαιούνται αλλά και ούτε να γυρνά πίσω στις χώρες καταγωγής τους όσους δεν πληρούν με βάση τα διεθνή standards -όχι εκείνα της ΕΕ- τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για την χορήγηση του ασύλου.

Χθες, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη επιχείρησαν να σπάσουν το συρματόπλεγμα και ήρθαν αντιμέτωποι με τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ.

Αν την επόμενη φορά έρθουν αντιμέτωποι με τις σφαίρες των Σκοπιανών -που στέλνουν στρατό και τεθωρακισμένα στα σύνορα-, θα τους κοιτάμε; Δεν θα κάνουμε τίποτα;

Η κυβέρνηση της αριστερής συναλλαγής με τους ντόπιους και τους ξένους αφέντες κινείται χωρίς πυξίδα και χωρίς σχέδιο.

Εξακολουθούν όμως να είναι υπεύθυνοι όχι μονάχα για αυτούς που ζουν σήμερα στην χώρα μα και για τις επόμενες γενιές.

Παρά την μαλακία που τους δέρνει, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Και η υπευθυνότητα της ηγεσίας δεν βρίσκεται στην υπογραφή των μνημονίων αλλά στην διακυβέρνηση του τόπου.

Αν δεν μπορούν, ας παραιτηθούν. Τώρα!

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

(Αγαπητέ Ηλία, δεν έχω ιδέα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο θέμα του πολέμου στη Συρία και των προσφύγων· είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση -και όχι μόνο- δεν έχει κάποιο σχέδιο. Επίσης, νομίζω πως με ξεπερνάει αυτό το θέμα και δεν μπορώ να κάνω κάτι για αυτό. Και την Ελλάδα ξεπερνάει το θέμα· και η πλούσια και οργανωμένη Γερμανία να ήταν στην θέση της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα μόνη της. Αυτό που βλέπω είναι η συμπαράσταση των Ελλήνων -των πολιτών, όχι του κράτους- στους πρόσφυγες. Οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν. Άνθρωποι έχουν ανάγκη, άνθρωποι τους βοηθούν. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτό είναι το σημαντικό αυτή τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία ποιος είναι στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια, αυτό αποδείχτηκε. Μου φαίνονται γελοίοι όλοι αυτοί που τσακώνονται ακόμα για κόμματα -υπάρχουν ακόμα πολλοί τέτοιοι-, λες και δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Αν θέλουμε πραγματικά η Ελλάδα να γίνει κάτι που να μοιάζει με κυρίαρχο κράτος -και όχι να είναι προτεκτοράτο- πρέπει να πάμε πίσω στο 2010, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, από την επόμενη μέρα της χρεοκοπίας, και να κάνουμε ό,τι έκαναν οι Ισλανδοί. Δεν νομίζω πως αυτό θα συμβεί, αφού δεν είμαστε στο 2010 και το πιο δυναμικό και άξιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας είναι πια στο εξωτερικό. Η τύχη της Ελλάδας μοιάζει να παίζεται -για μια ακόμα φορά- εκτός Ελλάδας. Δεν είναι κάτι καινούργιο αυτό, αυτή είναι η Ιστορία της χώρας. Ηλία, όλα καλά θα πάνε. Εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Σε καλό δρόμο είμαστε. Να είσαι καλά.)

image

http://pitsirikos.net/2016/03/