Προς «βελούδινη» αποχώρηση Μουζάλα – Οι λύσεις που μελετά ο Αλέξης Τσίπρας

wpid-wp-1458509898098.jpeg

Λύση στο πρόβλημα «Μουζάλα» που ανέκυψε μετά την εμμονή του Πάνου Καμμένου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω της αστοχίας του σε συνέντευξη να αποκαλέσει την πΓΔΜ ως «Μακεδονία» αναζητεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός είχε αποφύγει τις πιέσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ λέγοντας ότι θα ασχοληθεί με το θέμα μετά την Σύνοδο Κορυφής. Αυτή την εβδομάδα, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να έχει βρει λύση που να τετραγωνίζει τον κύκλο: Αφενός να μην τσαλακώνει τον δραστήριο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για την Μεταναστευτική Πολιτική, αφετέρου να μην διακινδυνεύσει με περαιτέρω τριγμούς το κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιάννης Μουζάλας θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα, τουλάχιστον μέχρι τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που τοποθετείται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, η επικρατέστερη φόρμουλα είναι ο κ. Μουζάλας να «ενεργοποιήσει» την παραίτηση που έχει ήδη υποβάλει στον πρωθυπουργό και αυτή να γίνει αποδεκτή.

Ωστόσο, προκειμένου να μη μεταδοθεί η αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας υποχώρησε στην απαίτηση του κ. Π. Καμμένου, ο αναπληρωτής υπουργός θα παραμείνει ενεργός στο μεταναστευτικό, όχι ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά σε ρόλο «δίπλα» στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αρχικά ο κ. Τσίπρας εξέτασε ακόμη και το ενδεχόμενο της ρήξης με τους ΑΝΕΛ και τη διερεύνηση της δυνατότητας σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θέση που μετέφερε και στον ίδιο τον κ. Καμμένο στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης την περασμένη Τετάρτη.

Ομως, η ανοιχτή κυβερνητική κρίση απετράπη, όχι μόνον επειδή ο υπουργός Αμυνας συμφώνησε να κατεβάσει τους τόνους, αλλά και επειδή ο πρωθυπουργός επιθυμεί να διερευνήσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης ή αλλαγής του υφιστάμενου κυβερνητικού συνασπισμού μόνον υπό όρους πολιτικής του ηγεμονίας, δηλαδή αφού η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε φάση επανεκκίνησης και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αρχίσει να ανακάμπτει δημοσκοπικά, εξελίξεις που το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει πως δεν πρόκειται να σημειωθούν πριν από το φθινόπωρο.

image

http://www.iefimerida.gr/news/257617/pros-veloydini-apohorisi-moyzala-oi-lyseis-poy-meleta-o-alexis-tsipras