Το κουαρτέτο «κόβει» αφορολόγητο και επικουρικές συντάξεις

wpid-wp-1457679801103.jpeg

«Μαχαίρι» σε αφορολόγητο όριο και επικουρικές συντάξεις είναι οι πρώτοι σκληροί όροι στη νέα ατζέντα που βάζουν οι δανειστές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – μια ατζέντα, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως στις νέες αυριανές συναντήσεις του κουαρτέτου με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στις συναντήσεις αυτές, και δη στον νέο ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναμένεται και η πρώτη ένδειξη από πλευράς δανειστών για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού, από το οποίο θα εξαρτηθούν και τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει συνολικά η ελληνική κυβέρνηση.

Έως τότε, και από το πρώτο διήμερο των επαφών κατέστη σαφές ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να υπάρξουν οπωσδήποτε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και επώδυνες παρεμβάσεις στο φορολογικό.

Η πρώτη εξ αυτών των παρεμβάσεων που ζήτησαν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στην χθεσινή τους συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι η μείωση, στην πράξη, του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους περίπου στο μισό, δηλαδή έως και στα 5.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές ζητούν να καταργηθεί το σύστημα έκπτωσης φόρου που ισχύει σήμερα και να επιστρέψει το καθεστώς του χαμηλότερου και σταθερού αφορολόγητου για όλους.

Οι πιστωτές, όπως προκύπτει από την γραπτή πρόταση που έδωσαν στο οικονομικό επιτελείο, θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ που δίνει αφορολόγητο 9.500 ευρώ αποτελεί κίνητρο φοροδιαφυγής και απόκρυψης εισοδημάτων.

Ως εκ τούτου, ζητούν αντ’ αυτού να επανέλθει το παλαιό σύστημα με αφορολόγητο για όλους ανάμεσα στα 5.000 και τα 7.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι την δική της πρόταση, με βάση την οποία προβλέπονται τέσσερις κλίμακες φορολογικών συντελεστών και αυξάνονται τα βάρη για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Ειδικότερα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει φορολογικό συντελεστή 22% έως τις 25.000 ευρώ , 32% για 25.000 ως 30.000 ευρώ, 42% από 30.000 ευρώ και ως 60.000 ευρώ και 50% για μεγαλύτερα ποσά.

Το θέμα θα ξανασυζητηθεί στη συνάντηση του Σαββάτου, με τους επικεφαλής του κουαρτέτου πάντως να καθιστούν ήδη σαφές πως διαφωνούν με την αύξηση της φορολογίας για τα υψηλότερα εισοδήματα.

image

http://tvxs.gr/news/ellada/koyarteto-kobei-aforologito-kai-epikoyrikes-syntakseis