Αποκάλυψη Wikileaks: Τι γράφει ο ξένος Τύπος για το διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου

wpid-wp-1459666156314.png

Η διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, την επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, που δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας «φωτιά» στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, έκανε το γύρο του κόσμου με μεγάλα διεθνή πρακτορεία να αναφέρονται εκτενώς στην αποκάλυψη.

Το ρωσικό δίκτυο Russia Today με τίτλο που αναφέρεται στις αντιδράσεις της Αθήνας από τον διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου, γράφει πως η Ελλάδα απαιτεί εξηγήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο «προετοίμαζε πιστωτική κρίση για να αναγκάσει την Αθήνα να υπακούσει».

Την ίδια στιγμή, το βρετανικό δίκτυο BBC τονίζει πως η διαρροή των συνομιλιών αποκαλύπτει ότι οι αξιωματούχοι συζητούν τρόπους για να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την ΕΕ ώστε να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, από την άλλη, επισημαίνει πως η ελληνική πλευρά ζήτησε εξηγήσεις από το ΔΝΤ, μετά την αποκάλυψη που άφησε να διαφανεί ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να απειλήσει να μείνει εκτός προγράμματος η χώρα ως τακτική για να αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να προσφέρουν μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Παράλληλα, η εφημερίδα New York Times γράφει πως οι συνομιλίες Τόμσεν – Βελκουλέσκου αποκαλύπτει την ρήξη ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το πρόγραμμα της χώρας.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, πως η αποκάλυψη Wikileaks έφερε στην επιφάνεια την ανησυχία που επικρατεί στο παρασκήνιο των πολιτικών μηχανορραφιών που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μία χώρα που εκτιμάται ότι αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ελλάδας.

image

image

image

image

image

image

http://www.pronews.gr/