ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ DW: «Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες»

wpid-wp-1459713016661.jpeg

Απροετοίμαστη είναι η Άγκυρα παρότι σε λίγες ώρες ξεκινά η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για τους πρόσφυγες που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Χαρακτηριστικές είναι, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι δηλώσεις του δημάρχου Δικελίου στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA: «Ακόμα και εγώ ως δήμαρχος, δεν ενημερώθηκα από τους αρμοδίους στην Άγκυρα», είπε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά Τοσούν. Ο ίδιος δεν γνωρίζει ούτε αν, ούτε πόσοι, αλλά ούτε που θα πρέπει να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που αναμένονται τη Δευτέρα στο Δικελί. Εξέφρασε μάλιστα τη δυσφορία του για την απουσία ενημέρωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων αρωγής από τις αρχές στην Άγκυρα. Ο Τοσούν, μέλος του αντιπολιτευόμενου CHP, ισχυρίζεται ότι πληροφορήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης τα σχέδια κατασκευής καταυλισμού προσφύγων των τουρκικών αρχών.  Ο δήμαρχος τάσσεται, ωστόσο, κατά της παραμονής προσφύγων στην περιοχή, διότι όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές».

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν μετέδωσαν την είδηση για κατασκευή καταυλισμού στο Δικελί για πρόσφυγες που επαναπροωθούνται στην Τουρκία από την Ελλάδα.  Σύμφωνα, πάντως, με την εφημερίδα Milliyet, αναφέρει η DW, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν προσωρινά σε κλειστό γυμναστήριο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση των τουρκικών αρχών στο ζήτημα, ενώ το Σάββατο, διαδήλωσαν στο κέντρο του Δικελίου κάτοικοι που τάσσονται κατά τις μαζικής εγκατάστασης στο τουριστικό θέρετρο.

image

http://www.crashonline.gr/