Αποκαλύψεις Wikileaks: Διαπραγμάτευση «παρωδία-πρόφαση» για να εφαρμοστεί το δόγμα του σοκ

wpid-wp-1459686170139.jpeg

Με κακούς οιωνούς ξεκινά αύριο ο τελευταίος κύκλος των διαπραγματεύσεων αφού παρά τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς οι πρόσφατες αποκαλύψεις συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ αποδεικνύουν ότι θέλει να κάνει πράξει «το δόγμα του σοκ» και όχι να επιτρέψει μια συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση οι αποκαλύψεις αυτές αλλάζουν τα δεδομένα, και δημιουργούν ερωτηματικά αλλά και νέα αφετηρία στις συζητήσεις. Πώς είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν συζητήσεις με το ΔΝΤ όταν υπάρχει δηλωμένη η πρόθεσή του να υπονομεύσει κάθε συμφωνία; Πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM που κρατούν πάνω από 300 δισ. ελληνικού χρέους και ο συνομιλητής τους, τους απειλεί ευθέως με πιστωτικό γεγονός; Ποιος διέρρευσε τις συνομιλίες και με τι σκοπό;

Το βέβαιο είνα ότι οι αποκαλύψεις άλλαξαν την ατζέντα, αφού πλέον το βάρος πέφτει σ το σχέδιο και τους στόχους του ΔΝΤ και όχι στις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς.

Επιβεβαιώνοντα την αίσθηση της κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ κωλυσιεργεί, οι αποκαλύψεις των Wikileaks έπληξαν την αξιοπιστία των διαπραγματεύσεων, αφού απέδειξαν ότι το ΔΝΤ προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με δικούς του στόχους. Ενώ οι συμμετέχοντες στις συζητήσεις αποσκοπούν στην επίτευξη μιας συμφωνίας, το ΔΝΤ ομολογεί ότι θέλει να τραβήξει τις συζητήσεις στα άκρα, για να τελειώσει ο χρόνος, να δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός και να συρθεί η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά στις θέσεις του.

Αυτό το παράδοξο τονίζει στην επιστολή του προς την κα Λαγκάρντ ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Γ.Σταθάκης: «Αποτρόπαια σκέψη»

«Αποτρόπαια» χαρακτήρισε ο Γ. Σταθάκης τη σκέψη ότι υπάρχει μια στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση στα άκρα προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα, αναφερόμενος στη συνομιλία των εκπροσώπων του ΔΝΤ για την Ελλάδα που δημοσίευσε η ιστοσελίδαWikileaks.

Σε παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του MEGA ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως μια διαπραγμάτευση έχει αρχή, μέση και τέλος, έχει κανόνες και οι σκέψεις όπως διατυπώθηκαν από τον κ. Τόμσεν ξεφεύγουν εντελώς από οποιοδήποτε χαρακτήρα μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε πως είναι θέμα του ΔΝΤ το πώς θα χειριστεί τον Τόμσεν έαν δεν ευθυγραμμίζεται με τη στάση του.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης, ο κ. Σταθάκης είπε πως «έπρεπε να έχει κλείσει χθες», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν θέματα που έχουμε συμφωνήσει και θέματα στα οποία έχουμε απόσταση». Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει μια πιθανότατα μια στρατηγική παράτασης της διαπραγμάτευσης, ακόμη και σε θέματα που έπρεπε να έχουν κλείσει, υπενθυμίζοντας πως πάγια επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Τι έγινε στο Euroworking group

Hέκτακτης τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group για το ελληνικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή εξέτασε την πορεία των διαπραγματεύσεων και συμμετείχε το κουαρτέτο, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ(ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές υπάρχει σύγκλιση με τους ευρωπαίους δανειστές για τη λήψη μέτρων 5,4 δισ. ευρώ.

Διαπιστώθηκε «ευρεία συναίνεση» στο ότι η «συντριπτική πλειοψηφία» των ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί «εύκολα» αν υπάρχει «πολιτική βούληση» και πως υπάρχουν πολύ λίγα σημεία που έχουν ακόμα τεχνικές δυσκολίες.

Όσο για το αν η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Απριλίου ειπώθηκε από πηγή των Βρυξελλών, ότι αυτό εξαρτάται από την «πολιτική βούληση». Αν εννοούσε βούληση όλων των πλευρών, αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ δεν την έχει…

image

http://www.triklopodia.gr/