Ενα νέο αφήγημα του καλού τραπεζίτη Προβόπουλου

wpid-wp-1459703160381.jpeg

«Το θέμα ήταν γνωστό σε όλους από το 2009», υποστηρίζει τώρα ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος -και πλέον στέλεχος της «Eurobank»- Γιώργος Προβόπουλος,  επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εύλογες  αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες… αντιστασιακές του δηλώσεις για την ύπαρξη έκθεσης του ΔΝΤ από το 2008 που προέβλεπε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 800% (!) του ΑΕΠ εξαιτίας των αναλογιστικών ελλειμμάτων του ελληνικού ασφαλιστικού συτήματος . Σε ομιλία του ο κ. Προβόπουλος είχε αναφέρει ότι το 2008 είχε ζήτησε από το ΔΝΤ να μην δημοσιευτεί η σχετική έκθεση, για να προστατεύσει τότε τη χώρα και το υπεύθυνο για την επερχόμενη χρεοκοπία πολιτικό της προσωπικό.

Ο κ. Προβόπουλος με σημερινή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ισχυρίζεται τα εξής: «Επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα σε πρόσφατη ομιλία μου, ιδού η σχετική μελέτη του Δ.Ν.Τ του Ιουλίου 2009, τα ονόματα των συγγραφέων και η σχετική περικοπή στην σελ. 15 της μελέτης, ιδιαίτερα η παράγραφος με τίτλο: Debt. Η μελέτη αυτή έχει αναρτηθεί από το Δ.Ν.Τ. Αρά όλοι όφειλαν από τότε να γνωρίζουν τα όσα πρόσφατα υπενθύμισα γύρω από το θέμα. Κι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται για αποκάλυψη δίκη μου, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Το θέμα ήταν γνωστό τοις πάσι από το 2009».

Η ανάρτηση- απάντηση του κ. Προβόπουλου «επειδή αρκετοί δεν κατάλαβαν η έκαναν πως δεν κατάλαβαν τι ακριβώς είπα», δημοσιεύτηκε αμέσως και παντού στα ελληνικά Μέσα, ασχολίαστη, ως θέσφατο, χωρίς ίχνος αναφοράς σε ποιους και για ποια πράγματα αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει. Είναι και αυτό ένα δείγμα των εξαιρετικών δημοσίων σχέσεων του τραπεζίτη.

Ο τραπεζίτης προσπαθεί να μαζέψει τώρα το πυροτέχνημα για το «κρυφό χρέος» που έριξε πριν λίγες ημέρες, όταν ισχυρίστηκε ότι το Μάιο του 2008 ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μπομπ Τράα του ΔΝΤ ήθελε να δημοσιεύσει έκθεση που τοποθετούσε το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας (φανερό και «κρυφό») στο 800%! Είχε πει ακόμη ότι «παρακάλεσε» να μην δημοσιευθεί η έκθεση γιατί «θα γινόταν χαμός». Και ισχυρίστηκε ότι τα… παρακάλια του εισακούστηκαν και η έκθεση δεν δημοσιεύτηκε. Τώρα που το πυροτέχνημα του γύρισε μπούμερανγκ τα μαζεύει και λέει ότι η έκθεση τελικά δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2009 και άρα τα περί 800% ήταν «γνωστά τοις πάσι» και δεν απέκρυψε τίποτα τότε ούτε αποκάλυψε σήμερα κάτι. Γιατί τα μαζεύει;

Τα μαζεύει διότι υπήρξαν προβλήματα στο αφήγημά του. Πρώτον, το Μάιο του 2008 που ο ίδιος είπε ότι θα έβγαινε η έκθεση του ΔΝΤ δεν ήταν ακόμη διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά διευθύνων σύμβουλος της «Τράπεζας Πειραιώς». Δεύτερον, ακόμη και με την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ που απέκτησε στο τέλος Ιουνίου του 2008, φαίνεται μάλλον απίθανο να είχε τη δύναμη να επιβάλει την άποψή του στο ΔΝΤ, όποτε μάλλον πουλάει τζάμπα μαγκιά, αλλά ακόμη και αν την είχε αυτή τη δύναμη, η απόκρυψη θα εξυπηρετούσε την κυβέρνηση Καραμανλή που τον είχε διορίσει στην ΤτΕ και όχι τον Έλληνα πολίτη (άρα πάνε περίπατο τα περί ανεξαρτησίας της ΤτΕ).

Όμως και το νέο αφήγημά του έχει κενά: η έκθεση όντως δημοσιεύτηκε και η δύο γραμμών αναφορά στην τερατώδη εκτίμηση του χρέους πέρασε απαρατήρητη. Τζάμπα λοιπόν προέταξε το στήθος του και «υποχρεώθηκε» στον κ. Τράα για την «απόκρυψη» της έκθεσης  (έστω και για ένα χρόνο). Αλλά γιατί δεν «έγινε χαμός»; Γιατί η εκτίμηση ότι το φανερό και κρυφό χρέος θα φτάσει το 800% αφορά το έτος 2060 με ένα σωρό υποθέσεις. Και όλοι ξέρουν, πρώτα από όλους οι αγορές, ότι τέτοιες εκτιμήσεις έχουν καθαρά ιδεολογική και εργαλειακή χρήση (να πιεστούν οι κυβερνήσεις για περικοπές στις συντάξεις) και καμία άλλη πρακτική ή θεωρητική αξία.

Να δούμε αν θα υπάρξει και τρίτο μέρος. Ίσως μια ερώτηση στο ΔΝΤ για το αν είναι πάγια πρακτική να αποκρύπτουν εκθέσεις κατόπιν «παρακλήσεων» των κεντρικών τραπεζιτών να αποσαφήνιζε τα πράγματα…

image

http://www.efsyn.gr/arthro/ena-neo-afigima-toy-kaloy-trapeziti-provopoyloy