Μια θέση για το ελικόπτερο…Ο επόμενος παρακαλώ

wpid-wp-1461582696639.jpeg

Τον τελευταίο καιρό δίνουν και παίρνουν οι φήμες περί επιθυμίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Φήμες που προκάλεσαν πολλά ερωτήματα σε όλους. Πως είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών να θέλει να φύγει όταν κλείσει η αξιολόγηση; Δεν θέλει να εφαρμόσει τα μέτρα που ο ίδιος συμφώνησε; Μήπως κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή τη φημολογία;

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επισημάνει πολλές φορές στον Αλέξη Τσίπρα ότι η αξιολόγηση δεν είναι ένα μεμονωμένο θέμα αλλά και ότι αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα, όπως το brexit, το προσφυγικό αλλά και η μεταστροφή των σοσιαλδημοκρατών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είχε συνεχείς επαφές στην Ελλάδα με τις πρεσβείες χωρών που τάσσονται με το μέρος του ΔΝΤ. Γι” αυτό και ο ίδιος παρατήρησε ότι κάποιες από τις χώρες αυτές άλλαξαν στάση υπέρ της Ελλάδας. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια κατά τον κ. Τσακαλώτο θα μπορούσε να παίξει και το προσφυγικό και το γεγονός ότι κάποιες χώρες είχαν ταχθεί κατά της Γερμανίας για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, όμως, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «έβλεπε» τα άλλα υπουργεία που εμπλέκονται στο προσφυγικό και στη διαπραγμάτευση να τα τινάζουν όλα στον αέρα. Αντίστοιχο πρόβλημα δημιουργούν και οι «διαρροές» περί των όσων συζητούνται στο Χίλτον (βλέπε: αύξηση του ΦΠΑ, απαιτήσεις των δανειστών περί έξτρα μέτρων, περικοπές συντάξεων κλπ). «Διαρροές» που έβαζαν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Και σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τα wikileaks και η υποκλοπή της συνομιλίας Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός αυτό προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος -σημειωτέον- ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών, μετά τη «δημιουργική ασάφεια» του Γιάνη Βαρουφάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείου του κ. Τσακαλώτο, ο χειρισμός των wikileaks από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε ερήμην του υπουργού Οικονομικών και άλλαξε άρδην τη στάση των δανειστών απέναντι του. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια ΔΝΤ και Ευρώπη ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά της Ελλάδας, με τους Ευρωπαίους να μην αντιδρούν στις αιματηρές απαιτήσεις του Ταμείου, και το Ταμείο να κάνει πίσω όσον αφορά στο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών βλέποντας αυτούς τους χειρισμούς έγινε έξαλλος καθώς παρατήρησε πως ό,τι είχε καταφέρει τους τελευταίους μήνες, καταστράφηκε μέσα σε λίγες μόλις ώρες.
Ο… πόλεμος
Σύμφωνα με πληροφορίες, του Πρώτου Θέματος, η διαφορά ταχυτήτων και η ανάγκη προσαρμογής στους εντατικούς ρυθμούς των διαπραγματεύσεων προφανώς έχει ενοχλήσει πολλά κυβερνητικά στελέχη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις πιέσεις της διαπραγματευτικής ομάδας για καλύτερο αποτέλεσμα στο παρουσιαζόμενο έργο. Έτσι σταδιακά άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες περί δήθεν παραίτησης Τσακαλώτου. Ωστόσο, θα ήταν παράδοξο εάν κλείσουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση να αποχωρήσει ο υπουργός που το πέτυχε.

Πάντως, πηγές στο υπουργείο Οικονομικών αποκλείουν το ενδεχόμενο, ο κ. Τσακαλώτος να έχει ζητήσει την αποχώρηση του από την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι κύκλοι τον θέλουν να μην συναινεί ούτε στην τελευταία παρέμβαση των «53» (κίνηση στην οποία φέρεται ως ένας εκ των επικεφαλής) εν μέσω της διαπραγμάτευσης.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

image