Παλλόμενα κέρδη

wpid-wp-1459772641051.jpeg

image

Η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας είναι αυτή των λεγόμενων Panama Papers, που αποκαλύπτουν συνταρακτικά στοιχεία για το πώς ηγέτες κρατών και άλλα πολιτικά πρόσωπα χρησιμοποιούν offshore εταιρείες για να «κρύψουν» τις περιουσίες τους.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την εσωτερική βάση δεδομένων της εταιρείας παροχής offshore υπηρεσιών Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον Παναμά (εξ ου και το «Panama Papers») και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον κλάδο αυτό. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, που εκτείνονται σε 11,5 εκατομμύρια έγγραφα και 2,6 Terabytes δεδομένων και φέρνουν σε δύσκολη θέση σημαίνοντα πρόσωπα από όλο τον κόσμο.
Τα έγγραφα περιήλθαν από ανώνυμη πηγή στην κατοχή της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung και κατόπιν διοχετεύτηκαν στον Guardian, το BBC και το International Consortium of Investigative Journalism.
Μεταξύ αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στον οποίο φαίνεται να οδηγεί ένα δαιδαλώδες δίκτυο μυστικών offshore που περνά και από την Κύπρο (αν και το όνομά του δεν αναφέρεται σε κάποιο έγγραφο, υπάρχουν σε αυτά ορισμένοι ισχυροί φίλοι του Πούτιν), ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο Ισλανδός πρωθυπουργός Σιγκμούντουρ Γκούνλαουγκσον, ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ Αγιάντ Αλάουι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι ενδιαφέρουσα η περίπτωση του Σεργκέι Ροντούλγκιν, ενός διεθνούς φήμης μουσικού που γνωρίζει τον Ρώσο πρόεδρο από μικρό παιδί και εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης τριών offshore εταιρειών.
Εξάλλου, οι αποκαλύψεις για τον Ισλανδό πρωθυπουργό, που εμφανίζεται να έχει αποκρύψει σε offshore εταιρεία ποσά εκατομμυρίων, τα οποία δεν συμπεριέλαβε στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του, προκαλούν πολιτικό «σεισμό» στη χώρα, και ήδη πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι ο Γκούνλαουγκσον θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν έκανε κάτι παράνομο.
Όσον αφορά στη χώρα μας, υπάρχει μόνο ένας Έλληνας μέχρι στιγμής στη λίστα των Panama Papers, και αυτός είναι ένας… παλιός μας γνώριμος: πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, για τον οποίο αναφέρεται πως από το 2005 έως το 2014 ήταν μέλος των συμβουλίων των Green Shamrock Foundation και Diman Foundation, ενώ το 2006 έγινε αναπληρωτής πρόεδρος της Aisios Foundation, το οποίο υπάρχει ακόμα και σήμερα.
Αν και στην αρχή ο Παπασταύρου φέρεται να… ξέχασε τη συμμετοχή του στα ΔΣ των συγκεκριμένων εταιριών, στη συνέχεια η μνήμη του τον βοηθά, λέγοντας ότι το έκανε για «λογαριασμό δυο οικογενειακών φίλων» χωρίς οικονομικό όφελος και ως εκ τούτου δεν είχε υποχρέωση να δηλώσει τη συμμετοχή του στις φορολογικές αρχές.
«Λίγο μετά από τον ερχομό του Αντώνη Σαμαρά στην εξουσία, μετά τις εκλογές του Ιουνίου το 2012, ο Σταύρος Παπασταύρου, δικηγόρος με πολύχρονη παρουσία στη Νέα Δημοκρατία, τοποθετήθηκε από τον νέο πρωθυπουργό ως αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις» σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Και προστίθεται: «Ενώ η δουλειά του αρχικά φαινόταν ασαφής, ο Παπασταύρου κατέληξε να γίνει επικεφαλής διαπραγματευτής του Σαμαρά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

image

Πηγή: «Κουτί της Πανδώρας»