Στη δίνη σκανδάλου δισεκατομμυρίων ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Αποκάλυψη του Guardian αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων

wpid-wp-1459713450889.jpeg

Έντονες αντιδράσεις και κλιμάκωση της, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης αναμένεται να προκαλέσει δημοσίευμα του Guardian που εμπλέκει τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε σκάνδαλο δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα πίσω από ένα δίκτυο μυστικών offshore εταιρειών και δάνεια ύψους 2 δισεκ. δολαρίων εντοπίζεται το πρόσωπο του Ρώσου προέδρου.

Ο Guardian επικαλείται απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν και περιήλθαν στην κατοχή του, τα οποία δείχνουν ότι τα εν λόγω ποσά έχουν καταστήσει βαθύπλουτους τόσο τον ίδιο τον Πούτιν όσο και τον στενό του κύκλο.

Αν και το όνομα του Πούτιν δεν αναφέρεται σε κανένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Guardian υποστηρίζει ότι τα κέρδη εκατομμυρίων των φίλων του δεν θα μπορούσαν να έχουν εξασφαλιστεί χωρίς τη δική του ανάμειξη και πατρωνία. 

Τα έγγραφα αποτελούν μέρος μιας πρωτοφανούς έκτασης διαρροής εκατομμυρίων αρχείων από τη βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, της τέταρτης μεγαλύτερης offshore εταιρείας παγκοσμίως.

Τα ίχνη της εταιρείας, πάντα σύμφωνα με τον Guardian, ξεκινούν στον Παναμά, περνούν από την Ρωσία, την Ελβετία αλλά και την Κύπρο και περιλαμβάνουν το χειμερινό θέρετρο που παντρεύτηκε η κόρη του Πούτιν, το 2013.

Εμπλέκουν τον Σεργέι Ρολντούγκιν, στενό φίλο του Πούτιν, ο οποίος συνέδεσε τον Ρώσο πρόεδρο με τη γυναίκα που στη συνέχεια παντρεύτηκε, τη Λουντμίλα, και παράλληλα είναι νονός της μεγαλύτερης κόρης του Πούτιν.

Ο εκατομμυριούχος Ρολντούγκιν εξασφάλισε την πρόσβαση του Πούτιν στην Ρωσική Τράπεζα, που διοικείται από τον Γιούρι Κόβαλτσουκ. Μέσω της offshore Mossack Fonseca ιδρύονται εταιρείες στο όνομα του Ρολντούγκιν οι οποίες έχουν ως έδρα φορολογικούς παραδείσους, όπως οι βρετανικές Κανάριες Νήσοι. Η offshore μεσολαβεί ώστε να διατίθενται ουδόλως ευκαταφρόνητα ποσά με τη μορφή δανείων από την Ρωσική Τράπεζα και την Κρατική Τράπεζα της Ρωσίας, που έχει έδρα την Κύπρο, στις εταιρείες του στενού φίλου του Πούτιν.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο Ρώσος Πρόεδρος κατάφερε να εξασφαλίσει ότι θα παρέχονται για κατανάλωση από τον ίδιο και από τον στενό του κύκλου αστρονομικά ποσά, χωρίς να μπορεί να ελεγθεί η προέλευση και η κατάληξή τους.

Το δημοσίευμα αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς Κρεμλίνου όσο και από τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στον ρωσο-δυτικό ανταγωνισμό, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα υπόλοιπα περιφερειακά κράτη που πολώνονται είτε προς την μία είτε προς την άλλη πλευρά.

image

http://www.topontiki.gr/article/165765/