Τα τρία σενάρια για το μέλλον του ΔΝΤ στην Ελλάδα – Ποια είναι χειρότερη αλλά όχι απίθανη εκδοχή για τους Έλληνες

wpid-wp-1459784544552.jpeg

Μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks που προκάλεσαν πλήθος ερωτημάτων τόσο ως προς την ουσία τους όσο και ως προς την χρονική περίοδο που «έσκασαν», τα σενάρια για το μέλλον του ΔΝΤ στην Ελλάδα -συγκεκρικένα στο ελληνικό πρόγραμμα- είναι τρία.Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα το Έθνος πρόκειται για εξής:

Το ΔΝΤ συνεχίζει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά ως τεχνικός σύμβουλος χωρίς ενεργό ρόλο και λόγο στο περιεχόμενο του πακέτου των μέτρων που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει γρήγορη και συνολική συμφωνία με χαλαρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
Το ΔΝΤ καταθέτει τις ενστάσεις του για το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων, χωρίς να βάζει εμπόδια στη συμφωνία στη βάση της κοινής πλατφόρμας Ευρωπαίων και ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ την τριετία 2016-2018. Το Ταμείο θα τηρήσει στάση αναμονής και θα περιμένει μέχρι το επόμενο φθινόπωρο τις δημοσιονομικές εξελίξεις, για να διαπιστώσει αν το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους.
Υποχώρηση των Ευρωπαίων στις απαιτήσεις του ΔΝΤ προκειμένου να αρθούν οι διαφορές μεταξύ τους και χάραξη κοινής σκληρής διαπραγματευτικής γραμμής έναντι της ελληνικής κυβέρνησης που θα ανεβάζει τον πήχη των μέτρων και θα απαιτεί δραστικότερες και μεγαλύτερου εύρους παρεμβάσεις στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, όπως αυξήσεις στο φόρο εισοδήματος για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, μεγάλες περικοπές σε μισθούς κύριες και επικουρικές συντάξεις και άμεσης απόδοσης εισπρακτικά μέτρα από την έμμεση φορολογία.

image

http://www.crashonline.gr/