Τελειώστε, ρε. Έρχεται Πάσχα!

wpid-wp-1460698931836.jpeg

Το κουαρτέτο «την έκανε». Η αξιολόγηση ανοιγοκλείνει κι ο Τσακαλώτος αισιοδοξεί

Με ανοικτά όλα τα μέτωπα (νέους φόρους – συντάξεις – «κόκκινα» δάνεια) έμεινε τελικά η μαραθώνια διαπραγμάτευση την Τετάρτη τα ξημερώματα!!! Το κουαρτέτο «την έκανε» και η ελάφρυνση του χρέους αλλά και η αποπομπή ή μη του ΔΝΤ από το νέο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται σε στάση αναμονής .

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν θα υπάρξει ενδιάμεση ή συνολική συμφωνία με τους δανειστές πριν από Eurogroup της 22ας Απριλίου ή θα επαληθευτεί το σενάριο Τόμσεν – Βελκουλέσκου, που προέβλεπε παράταση των διαπραγματεύσεων και λήψη αποφάσεων στις αρχές Ιουλίου, υπό την απειλή χρεοκοπίας της χώρας.

Η μοναδική καλή εξέλιξη, από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής, είναι η δήλωση Τσακαλώτου, ο οποίος τονίζει ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και προβλέπει πλέον συμφωνία κοντά στο Πάσχα, πιθανώς σε έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη!!!

«Εργαζόμαστε πάνω σε μια ιδέα πώς θα υπάρξει συμφωνία» έλεγε στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών Κατρούγκαλου, Σταθάκη Τσακαλώτου ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ήδη έχει αναχωρήσει για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με τρεις δεσμεύσεις, στις οποίες δεν συμφωνεί η τρόικα:

◆ Πρώτον, ότι, ως υπουργός, ο Τσακαλώτος δεν θα καταθέσει νόμο για αφορολόγητο κάτω των 9.100 ευρώ.

◆ Δεύτερον, ότι θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια χωρίς την έγκριση των θεσμών (φορολογικό με αφορολόγητο 9.091 ευρώ και νέο συνταξιοδοτικό).

◆ Τρίτον, ότι δεν θα θιγεί το 90% των συνταξιούχων (ούτε το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών) από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Άλλωστε, όπως υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, τα δύο νομοσχέδια – το ένα για τον φόρο εισοδήματος και το άλλο για τις συντάξεις – εξοικονομούν 1,8+1,8 δισ. – σε αυτό βέβαια διαφωνεί η τρόικα –, αφού το φορολογικό νομοσχέδιο σχεδιάστηκε μεν πάνω στο «ειδικό λογισμικό» του ΔΝΤ, αλλά προφανώς τα ποσά δεν βγαίνουν και για αυτό στα κείμενα που ετοίμαζαν Κομισιόν και ΔΝΤ δεν φαίνεται πουθενά αφορολόγητο 9.100 ευρώ (που ο Τσακαλώτος έλεγε πως συμφώνησε με τους Ευρωπαίους) αλλά το 8.182 της πρότασης ΔΝΤ.

Ό,τι όμως και να λένε από το υπουργείο, το αποτέλεσμα είναι ότι το κουαρτέτο «την έκανε» για Ουάσιγκτον και η ελληνική πλευρά αποχώρησε από το ξενοδοχείο όχι μόνο χωρίς μια ενδιάμεση συμφωνία, αλλά ούτε και με ένα χαρτί που να αποδεικνύει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Τώρα το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στις ΗΠΑ, όπου από την Παρασκευή έως την Κυριακή, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), θα πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις, οι οποίες πλέον θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας.

Το χάσμα

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στα κείμενα που ετοίμασαν ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ είναι κατά τουλάχιστον 95% συμφωνημένος ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων. Ωστόσο στα πιο κρίσιμα ζητήματα το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.

Ειδικότερα:

◆ Το ΔΝΤ επιμένει στην πρόβλεψη ότι με τα μέτρα που λαμβάνονται το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι το 2017 και το 2018 στο 1,5% και δεν φτάνει ποτέ στο 3,5%, όπως εκτιμά η κυβέρνηση και κάνει δεκτό η «ευρωπαϊκή τρόικα».

◆ Στις συντάξεις, η κυβέρνηση δεν δέχεται να ξεκινήσουν οι περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς τουλάχιστον να κάνουν κάποιες άλλες υποχωρήσεις οι δανειστές, είτε δεχόμενοι μεγαλύτερες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους είτε σε άλλο πεδίο (π.χ. στα «κόκκινα» δάνεια). Επί τάπητος έχει τεθεί και η πρόβλεψη για μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση του ΕΚΑΣ από το 2017 (πριν από την πλήρη κατάργησή του το 2019).

◆ Στα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση φαίνεται να συζητά την κατάργηση της προστασίας (εξαίρεσης) των στεγαστικών δανείων μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Αντί δηλαδή για τρία χρόνια εξαίρεσης που ζητούσε η κυβέρνηση, ή τουλάχιστον για 1-2 χρόνια που δεχόταν ως συμβιβαστική πρόταση, στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από τον φετινό Δεκέμβριο φέτος – δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ζητάει την εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων με όριο τις 160.000 ευρώ και προσαυξήσεις για κάθε τέκνο, χωρίς οι θεσμοί να το έχουν αποδεχτεί. Την ίδια ώρα οι δανειστές επιμένουν και στην πώληση των ενήμερων δανείων, ανεξαρτήτως εάν εξυπηρετούνται κανονικά ή είναι στο όριο να μετατραπούν σε «κόκκινα».

◆ Για τα ενεργειακά οι δανειστές έθεσαν μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, γεγονός που προκάλεσε πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις, ενώ φαίνεται να έχει συμφωνηθεί το σχέδιο για την πώληση του ΑΔΜΗΕ.

◆ Τέλος, το κουαρτέτο ζητά πλέον 27 αποκρατικοποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο τα 6,4 δισ. ευρώ.

Και κάπως έτσι το παζάρι καλά κρατεί και θα συνεχιστεί πλέον στα ανώτερα κλιμάκια, στην Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο 16-17 Απριλίου. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει με τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους εκπροσώπους τι από όλα αυτά μπορεί στο τέλος να γλιτώσει η Ελλάδα, υπό τον όρο όμως ότι και οι Ευρωπαίοι θα αναλάβουν να εγγυηθούν πως θα ελαφρύνουν όσο χρειάζεται το ελληνικό χρέος. Έτσι ανοίγει και η συζήτηση για το χρέος, μαζί με το παζάρι για τη συμμετοχή και τον ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο (αν δηλαδή θα δώσει και χρήματα ή θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος).

Ωστόσο το σενάριο της ενδιάμεσης συμφωνίας φαίνεται πως «καίγεται» και θα επιδιωχθεί πλήρης συμφωνία μετά την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, την άλλη Δευτέρα 18 Απριλίου, και πριν από το Εurogroup της Παρασκευής 22 Απριλίου, στο Άμστερνταμ, αν δεν υπάρξει νέα εμπλοκή.

Ιδανικό θα ήταν σε τέσσερις μέρες να συμφωνήσουν, έως την άλλη Πέμπτη, πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ώστε στο Eurogroup να εγκριθεί η χορήγηση των δόσεων.

Εναλλακτικά, αν στην Ουάσιγκτον μπει και η παράμετρος «ελάφρυνση χρέους», ενδέχεται ώς τις 21 Απριλίου να μην υπάρχουν προϋποθέσεις συμφωνίας, αλλά στις 22 Απριλίου το Eurogroup να δεσμευτεί να ξεκινήσουν οι κυβερνήσεις διαδικασίες για το χρέος. Τότε θα απαιτηθεί και έκτακτο Eurogroup μετά το ελληνικό Πάσχα για την Ελλάδα, ώστε να διαπιστωθεί αν όλα βαίνουν καλώς, ψηφίζοντας προαπαιτούμενα μέτρα στην Ελλάδα και προωθώντας τη συζήτηση για το χρέος, όπως αξιώνει το ΔΝΤ.

Το κακό σενάριο είναι να μην υπάρξει η συμφωνία, ούτε στην Ουάσιγκτον ούτε στις 22 Απριλίου. Αυτό μπορεί να σημαίνει οικονομική ασφυξία για τη χώρα μας.

Το ζήτημα είναι πάντως ότι βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο που η γερμανική εφημερίδα «FAZ» κάνει λόγο «για «σκληρό πόκερ με τον χρόνο» αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις Αθήνας – θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προς μια θετική απόφαση στο επόμενο Eurogroup, στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ» τονίζει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σύμφωνα με το Βερολίνο, για να καταστεί εφικτός αυτός ο στόχος, απαιτείται η ελληνική πλευρά να βάλει «νερό στο κρασί» της και να υποχωρήσει, εν μέρει, σ’ όσα ζητούν οι δανειστές.

«Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβουν υπερβολικά δραματικές διαστάσεις» συμπληρώνει η εφημερίδα και προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση αποτυχίας τους οι αντίπαλοι της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα αποκτήσουν ένα ακόμα επιχείρημα».

Το μόνο που σίγουρα είναι κατανοητό πάντως σε όλο αυτό το αλισβερίσι είναι ότι, ακόμη και αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία μόνο με την ευρωζώνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμάται ότι οι Ευρωπαίοι θα σκληρύνουν τη στάση τους, πιέζοντας την Αθήνα για πρόσθετα μέτρα.

image

http://www.topontiki.gr/article/167013/teleioste-re-erhetai-pasha