2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008…

wpid-wp-1459548003901.jpeg

ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ… ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (!!!) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 02 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008… Η Ελλάδα ασκεί βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κατά την Εαρινή Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ δεν συμφωνούν στην ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας.

Ήταν τότε που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ΟΧΙ στην είσοδο της FYROM στο ΝΑΤΟ βάζοντας βέτο μέχρι να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων το μείζον για την Ελλάδα θέμα της ονομασίας του κράτους αυτού.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις τόσο απ’ τα Σκόπια, όσο και από τους περισσότερους εταίρους μας το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο σε καμιά περίπτωση να αλλάξει αυτή η τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσα-ίσα μάλιστα, η τότε κυβέρνησή μας έκανε σαφές ότι την ίδια στάση θα τηρήσει και σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της FYROM με την Ε.Ε.

Για όσους είχαν παρακολουθήσει τα γεγονότα τότε είναι γνωστό, ότι το κλίμα που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική κυβέρνηση πριν τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ήταν από πολύ βαρύ έως εχθρικό.

Έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση Καραμανλή είχε κάνει γνωστές τις θέσεις της πριν τη σύνοδο. Είχε κατηγορηματικά δηλώσει, ότι θα βάλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέχρι να εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί ήταν πολλές. Και μεγάλες.

Επιστρατεύτηκε ακόμα κι ο τότε αμερικανός Πρόεδρος Μπους, ο οποίος όταν έφτασε στο Βουκουρέστι και απαντώντας σε σχετική ερώτηση εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί τελικά λύση και η FYROM θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ!
Δια της διπλωματικής οδού η Αθήνα τόνισε, ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται αποδεκτό, αν δεν ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα!

Η ανακοίνωση

«Η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην πρόσκληση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο». Με τη φράση αυτή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αιτιολογώντας την ελληνική θέση να συναινέσει στην πρόσκληση της Κροατίας και της Αλβανίας ώστε να ενσωματωθούν και να αποτελέσουν το 27ο και το 28ο μέλος της Ατλαν

«Η Ελλάδα δεν συναίνεσε στην πρόσκληση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δεν είμαστε ευτυχείς γι’ αυτό. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα βέτο». Με τη φράση αυτή η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Αιτιολογώντας την ελληνική θέση να συναινέσει στην πρόσκληση της Κροατίας και της Αλβανίας ώστε να ενσωματωθούν και να αποτελέσουν το 27ο και το 28ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, ενώ έβαλε βετο στα Σκόπια , αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι «η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, στις σχέσεις της με την Ελλάδα, αφενός με αδιαλλαξία, αφετέρου με ενέργειες εθνικιστικής και αλυτρωτικής λογικής άρρηκτα συνυφασμένης με το ζήτημα της ονομασίας, δεν μας επέτρεψε να κρατήσουμε θετική στάση».

Η υπουργός των Εξωτερικών προειδοποίησε ότι όσο δεν επιτυγχάνεται αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, «θα παραμένει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική φιλοδοξία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση των Σκοπίων, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι «το μέλλον δεν κερδίζεται με λογικές και πολιτικές του παρελθόντος» και κάλεσε την πολιτική ηγεσία της FYROM «να κάνει το βήμα που με ευθύνη, πολιτικό θάρρος αλλά και πολιτικό ρίσκο έχει ήδη κάνει η ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε ότι τα Σκόπια «δεν μπορούν να μονοπωλήσουν το όνομα της Μακεδονίας, η οποία ανήκει τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία».

Εις ό,τι αφορά τις συνομιλίες που είχε και χθες Τετάρτη ο κ. Μάθιου Νίμιτς με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το διαφορετικό απ’ αυτά που γνωρίζετε. Η διαπραγματευτική προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Σήμερα, Πέμπτη, ημέρα που στο ΝΑΤΟ συζητούνταν το ενδεχόμενο πρόσκλησης προς τη FYROM, η κυβέρνηση των Σκοπίων επέλεξε να κλιμακώσει την προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας. Με δισέλιδες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού («Financial Times», «International Herald Tribune», «The New York Times», «Le Monde», «Die Welt», «De Telegraff» και «L’ Echo»), στο πλαίσιο προώθησης της υποψηφιότητας για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία αξίζει στο ΝΑΤΟ», οι βόρειοι γείτονες της Ελλάδας υποστήριξαν ότι το συνταγματικό όνομα δεν αποτελεί πρόβλημα και ότι η Αθήνα μπλοκάροντας τα Σκόπια παραβιάζει τις προβλέψεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.

Προβληματισμό μεταξύ των Ελλήνων διπλωματών προκάλεσε η δήλωση της Αμερικανής υπουργού Εξωτερικών κυρίας Κοντολίζα Ράις. «Γενικώς έχω την αίσθηση ότι η Μακεδονία έχει εκπληρώσει τα κριτήρια και θα πρέπει να γίνει δεκτή», σημείωσε η κυρία Ράις, συμπληρώνοντας με την ευχή «η Ελλάδα και η Μακεδονία θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια φόρμουλα ώστε να προχωρήσουν».

Εντός της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, αντίστοιχες απόψεις με την κυρία Ράις εξέφρασαν οι υπουργοί της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Από την πλευρά της, η κυρία Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «οι απόψεις της Ελλάδας έγιναν απολύτως κατανοητές από φίλους και συμμάχους», άποψη την οποία δεν φάνηκε να συμμερίζεται η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

image

https://hellasforce.com/2016/04/01/2-