ΒΟΜΒΑ ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: «Δεν είναι βέβαιη η συμφωνία στις 24 Μαΐου»

wpid-wp-1463499857613.jpeg

Ανοιχτό το ενδχεχόμενο να μην προκύψει οριστική συμφωνία στο νέο Eurogroup της 24ης Μαΐου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, άφησε ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό δίκτυο RTL, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας είπε ότι η συμφωνία δεν έχει κλειδώσει εν όψει της 24ης Μαΐου.

Για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους είπε ότι αυτό θα πρέπει να καταστεί διαχειρίσιμο μακροπρόθεσμα με χαμηλά επιτόκια.

Επίσης, αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρατήρησε ότι η συνεργασία είναι καλύτερη την παρούσα χρονική περίοδο σε σχέση με πέρυσι.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη» η συμφωνία

Στο ίδιο κλίμα και ευρωπαίος αξιωμάτουχος δηλώνει πως η πίτευξη συνολικής συμφωνίας- πακέτο ως το Eurogroup της 24ης Μαίου είναι «δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη».

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. «Γι αυτό δουλεύουμε. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σε ό,τι αφορά το χρέος, η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο ίδιος.

Όσον αφορά το πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί «αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας» που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ», δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.

Deutsche Welle: Οι κυβερνήσεις του βορρά βάζουν εμπόδια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Deutsche Welle οι χώρες που δημιουργούν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας είναι οι κυβερνήσεις του βορρά που για εσωτερικούς λόγους δεν επιθυμούν ιδιαίτερα δραστικές λύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

image

http://www.crashonline.gr