Βόμβες Κουρή για Βαρόνο του Στοιχήματος και των ΜΜΕ

wpid-wp-1462965983681.jpeg

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της πολύ καλά πληροφορημένης -και με προσβάσεις στην κυβέρνηση- Kontranews του Γιώργου Κουρή για τους βαρόνους του τζόγου που εμπλέκονται σε σκοτεινές υποθέσεις φοροδιαφυγής.

ΕΝΤΑΛΜΑ σύλληψης σε βάρος ιδιοκτήτη μεγάλης στοιχηματικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκδίδουν σύμφωνα με πληροφορίες οι κυπριακές αρχές. Η υπόθεση αφορά μεγάλη φοροδιαφυγή που υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια ευρώ καθώς επίσης και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ταυτόχρονα διεξάγεται έρευνα και στην Ελλάδα ενώ οι οικονομικοί εισαγγελείς σε συνεργασία με την οικονομική αστυνομία προσχώρησαν σε έρευνα στο σπίτι και στις επιχειρήσει και του βαρόνου του στοιχήματος.

Η φοροδιαφυγή συντελέστηκε με το κόλπο της φυγάδευσης κεφαλαίων μέσω μιας Κυπριακής offshore. Τα στοιχεία για το μεγάλο σκάνδαλο παρέδωσε στην Δικαιοσύνη πρώην συνέταιρος του που σήμερα διαθέτει δική του εταιρεία. Οι οικονομικοί εισαγγελείς πρόκειται να κάνουν έφοδο και σε δεύτερη στοιχηματική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται σε φοροδιαφυγή. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο βαρόνος του στοιχήματος επένδυε τεράστια ποσά σε μέσα ενημέρωσης ενώ συμμετέχει και σε επενδυτικό σχήμα το οποίο εμφανιζόταν ως ενδιαφερόμενο να αναλάβει τη διαχείριση τηλεοπτικού σταθμού.”

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας kontranews συμπληρώνει με αποκαλυπτικά στοιχεία ο ιστότοπος Periodista.gr ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:

Θύελλα προκαλούν οι αποκαλύψεις σχετικά με τα ονόματα των Ελλήνων επιχειρηματιών που εμφανίζονται στα Panama Papers.

To Periodista.gr έχει αναφερθεί πολλές φορές στις offshore στοιχηματικές εταιρείες οι οποίες κινούνται σε γκρίζες ζώνες (Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ).  Τώρα οι οφσοράκηδες του τζόγου, που σε μία νύχτα νομιμοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ιδιότητα του υπουργού των Οικονομικών, εμφανίζονται στα Panama papers. Όπως μαθαίνουμε μάλιστα και ενώ οι αρμόδιοι εισαγγελείς ετοιμάζουν εφόδους αναμένονται εξελίξεις. Πρόκειται για 24 εταιρείες που έχουν την προσωρινή άδεια και οποίες με διαφόρους τρόπους αυξάνουν τα αφορολόγητα έξοδά τους.

Το πλέον προκλητικό όμως είναι πως εκτός από τα μηδενικά ποσά που καταβάλλουν σε φόρο οι 24 στοιχηματικές εταιρείες, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο όχι 24 εταιρείες , αλλά πάνω από 50 που δηλώνουν μάλιστα ότι είναι «νόμιμες»!

image

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ

Δείτε τώρα μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως προκύπτουν από την αναφορά του ΟΠΑΠ προς τους φορείς της πολιτείας, για εταιρείες που έλαβαν παράνομα την προσωρινή άδεια (Τα στοιχεία τα βρήκαμε στην ιστοσελίδα mikrometoxos.gr):

1. Η εταιρεία Β2Β Gaming Services Malta Limited, ελληνικών συμφερόντων, ιδρύθηκε στη Μάλτα το 2007 και έχει τρεις άδειες τυχερών παιγνίων. Υπό τις άδειες αυτές λειτουργούν σήμερα, είτε ως εγκεκριμένοι ενδιάμεσοι (approved intermediaries), είτε απευθείας 12 ιστότοποι.

Σε αυτούς τους ιστοτόπους που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα μία από τις φερόμενες άδειες φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2010 (για τον ιστότοπο www.bet365.gr) ενώ η ίδια άδεια σε άλλους ιστοτόπους (www.magicbet.com, www.betshop.gr κ.α.) φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Ιανουάριου 2012, μετά δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011.

Επίσης, από τις δημοσιευμένες καταστάσεις της εταιρείας προκύπτει πως το 2011 και το 2012 δεν είχε καθόλου έσοδα από την παροχή στοιχήματος και τυχερών παιγνίων και ο ΟΠΑΠ ερωτά πώς είναι δυνατόν η εν λόγω εταιρεία να παρείχε πράγματι υπηρεσίες στην Ελλάδα κατά την 22α Αυγούστου 2011, όπως προϋποθέτει ο νόμος 4002/2011.

Μάλιστα, από τις δημοσιευμένες καταστάσεις τής εν λόγω εταιρείας προκύπτει ότι το έτος 2013 ο τζίρος της από στοίχημα και άλλα τυχερά παίγνια εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1,02 δισ.

ευρώ.

2. Η εταιρεία Gambling Malta Limited, που λειτουργεί σήμερα τους ιστοτόπουςwww.stoiximan.gr και www.betano.com, ιδρύθηκε στη Μάλτα το 2007 και κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011 είχε άδεια μόνο για παιχνίδια πόκερ μέσω Διαδικτύου (3ης τάξεως άδεια).

Η εταιρεία μέσω των παραπάνω ιστοτόπων προσφέρει υπηρεσίες στοιχήματος και παιχνίδια τύπου casino μέσω των αδειών α) MGA/CLI/567/2009 και β) MGA/CL2/567/2009 που εκδόθηκαν και οι δύο στις 22 Φεβρουάριου 2012 μετά τη δημοσίευση του νόμου 4002/2001.

Ως τον Οκτώβριο του 2014 οι δύο παραπάνω άδειες φέρονταν να κατέχονται από την αλλοδαπή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία Pocasport Limited, η οποία στη συνέχεια μεταβίβασε τις άδειες αυτές στην Gambling Malta Limited.

Μέτοχοι της Pocasport εμφανίζονται να είναι η κυρία Ειρήνη Μανουσάκη και οι κ.κ. Γεώργιος Δασκαλάκης, Δημήτριος Μάρης και Ιωάννης Σπανουδάκης.

3. Τον Νοέμβριο του 2015 σε καφέ σε κεντρική πλατεία της Κέρκυρας εισέβαλαν άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε εγκαταστήσει 24 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου διεξαγόταν παράνομος στοιχηματισμός μέσω της ιστοσελίδας WWW.1X2bet.gr, η οποία είναι η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας Eldorado Sportwetten GmbH που είναι μία εκ των 24 στοιχηματικών εταιρειών.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εξακρίβωσαν ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είχε στήσει παράνομο επίγειο δίκτυο στοιχηματισμού.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο παράνομος στοιχηματισμός γινόταν μέσω ειδικού server από τη Βουλγαρία, ώστε να μην υπάρχει η απόδοση φόρων προς το Ελληνικό Δημόσιο. Ο εισαγγελέας εκτός από τον ιδιοκτήτη του καφέ έδωσε εντολή να συλληφθεί και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας.

Η ιστοσελίδα www.1X2bet.gr λειτουργεί κανονικά και λαμβάνει στοιχήματα, καταγγέλλει ο ΟΠΑΠ, και δεν έχει ενταχθεί στην black list της ΕΕΕΠ.

4. Η εταιρεία Online Amusement Solutions NV έχει έδρα το Κουρασάο της Καραϊβικής που δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως απαιτεί ο νόμος 4002/2011.

Και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που καταδεικνύουν το καθεστώς της απόλυτης ασυδοσίας στον διαδικτυακό τζόγο που επιτέλους κάποια αρμόδια αρχή οφείλει να σταματήσει.

Γιατί εκτός από τους κανόνες τους υγιούς ανταγωνισμού, επιτέλους πρέπει να προστατευθεί και το Δημόσιο Συμφέρον.

image

http://kourdistoportocali.com/news-desk/vomves-kouri-gia-varono-tou-stichimatos-ke-ton-mme/