Η Λαγκάρντ «τινάζει στον αέρα» το Eurogroup της Δευτέρας

wpid-wp-1462533909541.jpeg

Tρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως, αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφερόμενη στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι” αυτό.

image

http://www.newsbomb.gr/