Ολική ανατροπή με παγίδα ΔΝΤ-Σόιμπλε;

wpid-wp-1462911866960.jpeg

Kάτι “βρωμάει” στην υπόθεση της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Για την ακρίβεια οι πιο υποψιασμένοι ανησυχούν για την σιωπή του ΔΝΤ αλλά και για μια διφορούμενη απάντηση που έδωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Αναφερόμενη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που δεν έχει ακόμα αποσαφηνίσει αν οι αποφάσεις του Eurogroup το καλύπτει ώστε να λάβει μέρος στο Μνημόνιο, η κ. Μπράιτχαρντ αρκέστηκε στο να επαναλάβει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, όπου οι εταίροι εκφράζουν την ελπίδα ότι η καταρχήν συμφωνία για το χρέος και για τον αυτόματο «κόφτη» θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η ίδια λίγο πριν δήλωνε:

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», όμως «οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες»

Στην σιωπή του ΔΝΤ θα πρέπει να προστεθεί και η “λιτότητα” στις δηλώσεις του Βόλφαγκ Σόιμπλε. Πηγές από το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εκτιμούν ότι ο Σόιμπλε θέλει να αφήσει ανοιχτή την υπόθεση της Ελλάδας ως και την 23η Ιουνίου που διεξάγεται το δημοψήφισμα στην Αγγλία.

Ο Γερμανός εξακολουθεί να επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και εκτιμά ότι τα χέρια του θα έχουν λυθεί σ΄αυτή την κατεύθυνση εάν οι Αγγλοι πολίτες ψηφίσουν θετικά για την παραμονή στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο κατηγόρησε ανοιχτά τον Τσίπρα αναγκάζοντας τον Παπαδημούλη να του επιτεθεί.

«Η πολιτική του Αλέξη Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ στο Ευρωκοινοβούλιο, αναφερόμενος στις παλινωδίες της κυβέρνησης που οδήγησαν στο «προληπτικό» τέταρτο μνημόνιο-κάβα.

Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώπιον του Επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί και στo πλαίσιο συζήτησης με θέμα την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων του ελληνικού προγράμματος στήριξης ο Μ. Βέμπερ είχει ιδιαίτερα αιχμηρές αναφορές κατά του Ελληνα Πρωθυπουργού.

«Κυρίες και κύριοι, η πολιτική του Τσίπρα έβλαψε την Ελλάδα. Το τελευταίο πρόγραμμα του Σαμαρά, πριν από ένα χρόνο περίπου, αν είχε ολοκληρωθεί, θα σήμαινε ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε η Ελλάδα να εξοικονομήσει ακόμα ένα δις από τα χρέη της» επεσήμανε.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ σημείωσε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ίσως πολιτικό γιατί ενώ είχαμε ανάπτυξη 0.7 % το 2014, ενώ πέρυσι, με την κυβέρνηση Τσίπρα -0,2%. «Είχαμε δηλαδή κατάρρευση και απομείωση της οικονομίας».

Πρόσθεσε δε πως «το περυσινό ήταν ένα χαμένο έτος, με την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία έβλαψε συνολικά την Ελλάδα» και υπογράμμισε αυστηρά: «Ο Τσίπρας ο ίδιος παραδέχθηκε πρόσφατα ότι με αφέλεια ξεκίνησε το έργο του ως πρωθυπουργός. Μπορώ να πω ότι αφελής συμπεριφορά στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται! Ούτε και στην Ευρώπη».

Ο Μ. Βέμπερ τόνισε ακόμη ότι «πολλές από τις υποσχέσεις που έδωσε προεκλογικά ο Τσίπρας, δεν τις τήρησε. Και αποστασιοποιήθηκε από αυτές. Και ανεξάρτητα από την Ελλάδα πρέπει να πούμε σε όλη την Ευρώπη: μην πιστεύετε τους λαϊκιστές, που λένε ότι μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τα προγράμματα μεταρρύθμισης».

Καταλήγοντας επικαλέστηκε τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: «Πρέπει να υπάρξει μια σθεναρή ηγεσία ώστε να ξεκινήσει μια σαφής πορεία με σταθερό προϋπολογισμό για την ανάκαμψη».

Στον επικεφαλής του ΕΛΚ ανέλαβε να απαντήσει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. «Ίσως να βλέπετε τον Τσίπρα και στον ύπνο σας, όμως θα τον βλέπετε πολλά χρόνια και ως πρωθυπουργό».

Οπως υποστήριξε απευθυνόμενος στον Μ. Βέμπερ, «στα 5′ της ομιλίας σας, επιτεθήκατε 5 φορές στον Έλληνα πρωθυπουργό, τον κ. Τσίπρα, για να βοηθήσετε τον πολιτικό σας φίλο, τον κ. Μητσοτάκη. Αλλά δυστυχώς η αλήθεια δεν σας βοηθά. Διότι οι φίλοι σας της ΝΔ, άφησαν το 2009 την Ελλάδα με δημόσιο έλλειμμα 15,5% και με δημόσιο χρέος 125% του ΑΕΠ, ενώ στο τέλος του 2014, μαζί και με το ΠΑΣΟΚ, είχαν φτάσει το δημόσιο χρέος στο 180% του ΑΕΠ». Για να προσθέσει: «Μπορεί να βλέπετε τον κ Tσίπρα ακόμη και στον ύπνο σας. Σας βεβαιώνω όμως ότι όπως δεν μπορέσατε να βοηθήσετε τον κ. Σαμαρά, ομοίως δεν μπορείτε να βοηθήσετε και τον κ. Μητσοτάκη. Τον Τσίπρα θα τον βλέπετε πολλά ακόμη χρόνια ως πρωθυπουργό, γιατί αυτό θέλει ο ελληνικός λαός». Τέλος, ισχυρίστηκε ότι στο Eurogroup «ήταν μια καλή στιγμή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη»

image

http://kourdistoportocali.com/news-desk/oliki-anatropi-pagida-dnt-soible/