Ευτελίζουν τη σημασία του δημοψηφίσματος για μικροκομματικά παιχνίδια

wpid-wp-1465361610236.jpeg

Και μόνον η χρήση της ημερομηνίας της 24ης Ιουλίου, της επετείου των 42 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, για να φανερώσει η κυβέρνηση των «διαπραγματευτών» τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η αγωνία τους να βρουν στηρίγματα, τη στιγμή που κοινωνική οργή φουντώνει και η λαϊκή δυσαρέσκεια ξεχειλίζει.

Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου έχει αφήσει εδώ κι ένα εικοσιτετράωρο να αιωρείται, μέσω μιας αόριστης δήλωσης της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, ότι ένα νέο δημοψήφισμα βρίσκεται προ των πυλών. «Αυτό έχει συζητηθεί ή αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται», απάντησε η κ. Γεροβασίλη κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Θυμίζει, τουλάχιστον, φράση που υπάρχει λίγο πριν το τέλος κάθε κλασικής μεξικάνικης σαπουνόπερας, ώσπου να πέσει ο τίτλος: «Η συνέχεια στο επόμενο επεισόδιο…».

Γιατί πρέπει να αιωρούνται δηλώσεις ή τοποθετήσεις ως «έπεα πτερόεντα»; Σε ένα ήδη τραυματισμένο και ηθικά απαξιωμένο πολιτικό σύστημα, πόσο σημασία, άραγε, έχουν οι συμβολισμοί, όταν οι ίδιοι που τους χρησιμοποιούν, δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τους προστατέψουν; Και, σε τελική ανάλυση, τι αξία έχουν τα λόγια και οι διάφορες συμβολικές αντιστοιχίσεις, όταν απουσιάζουν οι πράξεις;

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, την παρούσα στιγμή, οπότε καταγράφεται και επισήμως η δημοσκοπική «κατρακύλα» της κυβέρνησης, με ανοικτά τα σενάρια περί επικείμενου ανασχηματισμού, περί πρόωρων εκλογών και περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση «σερβίρει» στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας ένα νέο δημοψήφισμα με πρόσχημα τη συνταγματική αναθεώρηση.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να συσπειρώσει την εκλογική του δεξαμενή και να επιχειρήσει έμμεση ανανέωση της λαϊκής εντολής.

image

http://www.newsbomb.gr