Η ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ- Η δέσμευση των λογαριασμών και το κυνήγι από τον ΣΚΑΙ για την άδεια

wpid-wp-1470931127691.jpeg

Η ευθεία αντιΣΥΡΙΖΑ γραμμή που κρατά ο ΣΚΑI και η πιστή προσήλωσή του στο μνημόνιο σε συνδυασμό με την υποστήριξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου έχουν παίξει βασικό ρόλο στην αντιπαλότητα Αλαφούζου – Μαξίμου. Το βίντεο μάλιστα για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που προβλήθηκε σε φιέστα που διοργανώθηκε από την Κουμουνδούρου στο Ταε Κβο Ντο και παρουσίαζε σε επικριτικό τόνο επί 10 λεπτά παρεμβάσεις δημοσιογράφων όπως μεταξύ άλλων του Μπάμπη Παπαδημητρίου και του Άρη Πορτοσάλτε στον Σκάι, αποτέλεσε την πρόγευση μιας σφοδρής σύγκρουσης που θα ακολουθούσε μεταξύ Αλαφούζου και κυβέρνησης, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σταλινισμό και πολιτική αλητεία.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι επιτελείς τόσο του «Σκάι», όσο και της «Καθημερινής» εδώ και κάποια χρόνια είχαν αποφασίσει να χτυπούν στοχευμένα τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος. Δεν θεωρούν ως λάθος το Μνημόνιο αλλά το ότι δεν εφαρμόστηκαν τα μέτρα που προέβλεπε το Μνημόνιο. Στρέφονται εναντίον των συνδικαλιστών και των συντεχνιών και καταφέρονται κατά του λαϊκισμού της Αριστεράς, γεγονός που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσφατα μάλιστα στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ όπου κλήθηκε ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, Γιάννης Αλαφούζος δεν δίστασε να μιλήσει για πολιτική δίωξή του, με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ να του επιτίθενται κάνοντας λόγο για βάναυση παραβίαση κάθε δεοντολογίας από τον ΣΚΑΙ, γεγονός που έχει κοστίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κος Αλαφούζος υποστήριξε ότι «υπάρχει ένα κλίμα φόβου στις τράπεζες να μην χρηματοδοτούν όποιον νομίζουν ότι δεν αρέσει στην κυβέρνηση» προσθέτοντας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ότι «ο περιορισμός των αδειών συνιστά μια ακραία πολιτική παρέμβαση». Θυμίζουμε ότι σε ομιλία του στη Λαμία από το μετερίζι της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε τα εξής: «Βλέπουμε πόσο αδίστακτοι και θρασείς είναι ορισμένοι που κάθονται σε πολυτελείς καρέκλες οικονομικής εξουσίας διαχειριζόμενοι όχι τα δικά τους, μα τα δικά μας λεφτά, τα λεφτά του ελληνικού λαού. Και παρόλα αυτά έχουν το θράσος να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που στόχο έχουν να σπείρουν το πανικό και την αποσταθεροποίηση της οικονομίας. Και δε διστάζουν προκειμένου να προβοκάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποσταθεροποιήσουν την ίδια την οικονομία. Αυτά είναι τα θρασίμια, για να θυμηθώ και μια προσφιλή έκφραση του κου Σαμαρά. Αυτά είναι θρασίμια και όχι όσοι αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και για δικαιώματα. Βλέπουμε, λοιπόν, τον τρόπο με τον οποίο το ευρωπαϊκό και το εγχώριο κατεστημένο, η διαπλοκή και τα κέντρα διαφθοράς, προσπαθούν να πνίξουν την ίδια τη δημοκρατία και κάθε ιδέα για αλλαγή με κοινωνική δικαιοσύνη».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι πρώτα στην ιστοσελίδα της «Αυγής» βγήκε η είδηση ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) διέταξε τη δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Γιάννη Αλαφούζου εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταρχάς ποσά λίγο πάνω από τα 50 εκατομμύρια ευρώ για τις χρήσεις από το 2000 ως το 2012. Απ’ την πλευρά του ο Γ. Αλαφούζος δήλωσε ότι δεν έχει κάτι να φοβάται για την κατηγορία της «πιθανολογηθείσας φοροδιαφυγής» που τον βαραίνει και σχετίζει και πάλι την δίωξη εναντίον του με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Πως όμως ξεκίνησε ο έλεγχος που εντόπισε την αδυναμία δικαιολόγησης των 50 εκ ευρώ;

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορμή για την έναρξη του ελέγχου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου στάθηκε μία ανώνυμη καταγγελία, ενδεχομένως πρώην συνεργάτη που γνώριζε πρόσωπα και πράγματα για την περίοδο 2000- 2012, η οποία εκρίθη αξιόπιστη μετά την κλήση μαρτύρων, που στο παρελθόν δούλευαν στο Σκάι. Η υπόθεση αυτή προαναγγέλθηκε και ενεργοποιείται στη σημερινή συγκυρία, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και, προφανώς, λίγες μέρες πριν τη διαδικασία δημοπράτησης για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας στη δήλωση του απέδωσε την απόφαση αυτή σε «κέντρα» τα οποία «είναι γνωστά και, εδώ και χρόνια, αντιμάχονται λυσσωδώς τις δραστηριότητες μου στην Ελλάδα (ΣΚΑΪ και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)», ενώ υπογράμμισε «το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή προαναγγέλθηκε και ενεργοποιείται στη σημερινή συγκυρία, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου και, προφανώς, λίγες μέρες πριν τη διαδικασία δημοπράτησης για τις τηλεοπτικές άδειες». Η δέσμευση της προσωπικής περιουσίας του κ. Αλαφούζου πάντως δεν επηρεάζει κατά κανένα τρόπο τη δυνατότητα συμμετοχής του Σκάι (ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ) στο διαγωνισμό, εφόσον η εταιρεία διαθέτει την αναγκαία ρευστότητα. Θεωρείται όμως από όλες τις πλευρές απολύτως βέβαιο ότι η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μία πιο σκληρή μάχη και (όπως έχει πει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε προηγούμενες δηλώσεις του) το πορτοφόλι των επίδοξων καναλαρχών θα καθορίσει ποιος θα πάρει τελικά άδεια.


Πηγή