Αποκάλυψη ΣΟΚ: Ήξεραν ότι θα ισοπεδωθεί το Αματρίτσε αλλά αδιαφόρησαν -Στους 278 οι νεκροί

wpid-wp-1472274519604.jpeg

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Αματρίτσε, του χωριού που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της

24ης Αυγούστου, κάνει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso.
Όπως αναφέρει ο συντάκτης Φαμπρίτζιο Γκάτι, στα έγγραφα που βρέθηκαν αναφέρονται οι κίνδυνοι για τους πολίτες «κυρίως στα μικρά χωριά και στο κέντρο, τα οποία έχουν χαρακτηριστικούς στενούς δρόμους χωρίς διαπλατύνσεις». Σύμφωνα με το περιοδικό, οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τους κινδύνους και όπως τονίζει ο συντάκτης «δεν έκαναν τίποτα για να τους αποτρέψουν».
Σε ένα ακόμα απόσπασμα επισημαίνεται ο υψηλός κίνδυνος για τα κτίρια των οποίων «η τυπολογία κατασκευής τους επηρεάζει σημαντικά την τρωτότητα των κτισμάτων που ήδη υπάρχουν με πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό». Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση των κατασκευών, εκ των οποίων πολλές κατασκευάστηκαν το 1800 και το 1900.
«Οι παρεμβάσεις με σκυρόδεμα σημειώθηκαν μετά το 1960, κατά συνέπεια ο κίνδυνος από σεισμό είναι υψηλός και το μαρτυρούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια από το σεισμό του 1979 και του 2009 που σημειώθηκε στην Άκουιλα», συνεχίζει το δημοσίευμα μεταφέροντας τμήματα των εγγράφων. Ωστόσο, το πρόβλημα εντοπίζεται όχι μόνο στις κατοικίες, αλλά και στους δρόμους, οι οποίοι όπως προκύπτει δεν είναι ασφαλείς σε περίπτωση φυσικής καταστροφής: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος εγγυάται από έναν μόνο δρόμο. Επιπλέον πρέπει να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».
Στο «πλάνο» που μελέτησε ο Ιταλός δημοσιογράφος, οι ειδικοί μελέτησαν ακόμα και το σημείο που μέχρι προ ημερών βρισκόταν το ιστορικό ξενοδοχείο «Ρόμα», το οποίο κατέρρευσε παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον τέσσερις τουρίστες. «Τα προσχωσιγενή, αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους», προσθέτει μεταξύ άλλων το κείμενο. Αυτό που προκύπτει, επομένως από την αποκάλυψη του ιταλικού περιοδικού, είναι πως οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν τα κενά ασφαλείας, αλλά δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θωρακίσουν τα κτίρια, τα οποία κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από τα 6 Ρίχτερ, παρασύροντας στο θάνατο 278 ανθρώπους.
Δήμαρχος: Το Αματρίτσε πρέπει να ισοπεδωθεί Στο Αματρίτσε, που πέρσι ψηφίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα ιστορικά χωριά της Ιταλίας και φημίζεται για την τοπική κουζίνα του, ούτε ένα σπίτι δεν έμεινε ανέπαφο. «Το Αματρίτσε θα πρέπει να ισοπεδωθεί», είπε ο δήμαρχος Πιρότσι, καλώντας τους νέους να μην εγκαταλείψουν την κοινότητα, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε το σβήσιμό της από τον χάρτη. «Καμιά νύχτα δεν διαρκεί τόσο πολύ που να μην ξαναβγεί ποτέ ο ήλιος. Είμαι σίγουρος ότι το Αματρίτσε θα ανατείλει ξανά. Το χρωστάμε στους 218 ανθρώπους που πέθαναν εδώ», συνέχισε. Τα περισσότερα κτίρια του Αματρίτσε ήταν ηλικίας εκατοντάδων ετών, είχαν χτιστεί δηλαδή πολύ προτού να εφαρμοστεί οποιοσδήποτε αντισεισμικός κανονισμός και το γεγονός αυτό εξηγεί την εκτεταμένη καταστροφή. Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι είπε ότι όλα, και τα 293 κτίρια ή τοποθεσίες που θεωρούνταν σημαντικά από πολιτιστικής άποψης –μεταξύ αυτών και πολλές εκκλησίες– είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Στους 278 οι νεκροί από τον σεισμό Σε 278 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι 388 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι 40 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.


Πηγή