Εφιάλτης η υστέρηση εσόδων του Ιουλίου για τους προδότες !

wpid-wp-1470308088953.jpeg

Η υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο κατά 513 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την αναβολή είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κάνει ορατό τον κίνδυνο να μηδενισθεί το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μέσα στο μήναΑμεσα ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να μηδενισθεί μέσα στον Αύγουστο το πλεόνασμα των 774 εκατ. ευρώ με το οποίο «έτρεχε» ο προϋπολογισμός μέχρι και τον Ιούνιο.
Η υστέρηση των εσόδων κατά 513 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολοιγισμού, ροκάνισε κατά αντίστοιχο ποσό το πλεόνασμα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι μετατίθεται η είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε αρχικά είχε προγραμματισθεί για τον Αύγουστο για να αποδώσει τουλάχιστον 670 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι τα υπόλοιπα 261 εκατ. του αρχικού πλεονάσματος είναι πιθανό να «χαθούν» μέσα στον τρέχοντα μήνα. Τον Αύγουστο, άλλωστε, αναμένονται τα λιγότερα φορολογικά έσοδα.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα του Ιουλίου,επιβεβαιώνοντας την υστέρηση σε σχέση με τους στόχους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είπε πριν από λίγο στην τηλεόραση του Σκάι ότι «από τα 5,6 δισ. του στόχου του Ιουλίου, επετεύχθη κατά 95%.». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «μας ανησυχούν τα πάντα. Κυρίως ότι έχουμε ένα άδικο και βάρβαρο φορολογικό σύστημα, που δεν το υπερασπιζόμαστε».

Ωστόσο, τα έσοδα του Ιουλίου ήταν το πρώτο κρίσιμο τεστ για το οικονομικό επιτελείο και δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το επόμενο κρίσιμο σκαλοπάτι είναι το πώς θα κινηθούν τα έσοδα του δημοσίου το Σεπτέμβριο και κατόπιν το Δεκέμβριο. Τα 670 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί από την είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Αύγουστο μεταφέρονται τώρα για τον επόμενο μήνα, ενώ όλα δείχνουν ότι η εκπλήρωση του στόχου στο σκέλος των εσόδων για τη φετινή χρονιά θα κριθεί την τελευταία ημέρα του έτους.

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων έχει μεταφερθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, κάθε μήνας από δω και πέρα είναι κρίσιμος για το οικονομικό επιτελείο, καθώς πλέον επαπειλείται η ενεργοποίηση του «κόφτη».

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα από το γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα δέδομένα έχουν ως εξής:

1 Οι εισπράξεις του Ιουλίου πριν από την αφαίρεση των επιστροφών φόρου διαμορφώθηκαν στα 5,242 δισ. ευρώ, έναντι 5,575 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

2 Οι επιστροφές φόρου έχουν ξεπεράσει τον στόχο στο 7μηνο κατά 360 εκατ. ευρώ. Μόνο τον Ιούλιο, επιστράφηκαν φόροι 388 εκατ. ευρώ έναντι 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει αναλάβει πλέον μνημονιακή υποχρέωση να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τις επιστροφές φόρου.

3 Στα έσοδα η υστέρηση τον Ιούλιο έφτασε στα 513 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τα οποία, όμως, επιβεβαιώνει ο κ.Αλεξιάδης. Ο στόχος για τον Ιούλιο είχε προσδιοριστεί στα 5,367 δισ. ευρώ και ήταν ο υψηλότερος σε επίπεδο μήνα για ολόκληρη τη χρονιά. οι εισπράξεις έφτασαν τελικώς στα 4,854 δισ. ευρώ. Μέχρι και τον Ιούνιο υπήρχε υπέρβαση του στόχου των καθαρών εσόδων κατά 774 εκατ. ευρώ, ποσό που περιορίστηκε στα 261 εκατ. ευρώ στο 7μηνο, λόγω της υστέρησης τον Ιούλιο.


Πηγή