Θρίλερ με τα 620.000.000 εκατομμύρια ευρώ δάνεια των Μπόμπολα-Ψυχάρη

wpid-wp-1471874662297.jpeg

Ενα πολιτικό-οικονομικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει 50 με 60.000.000 ψωροεκατομμύρια ευρώ την στιγμή που χαρίζει 622.000.000 εκατομμύρια ευρώ θαλασσοδάνεια σε ΔΟΛ, ΠΗΓΑΣΟ και ΜΕGA.

Δηλαδή ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έρχεται να λειτουργήσει σαν φερετζές της διαγραφής των θαλασσοδανείων 2 μεγάλων μηντιακών ομίλων οι οποίοι δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσουν στο ακέραιο τα θαλασσοδάνειά τους, ειδικά μετά το κλείσιμο του MEGA.

Oι φορολογούμενοι πολίτες μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα πληρώσουν στο τέλος της μέρας τα συγκεκριμένα 622.000.000 εκατομμύρια ευρώ θαλασσοδάνεια για να μπορεί ο πρωθυπουργός να πει στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ότι έκανε επιτέλους διαγωνισμό και πήρε 50 ψωροεκατομμύρια ευρώ.

Αυτό σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι βάζω τάξη στην ζούγκλα του τηλεοπτικού τοπίου;

Δηλαδή χρεώνω με άλλα 622.000.000 ευρώ τους πολίτες της χώρας μου για να πάρω με το στανιό 50.000.000 εκατομμύρια ευρώ;

Κάτι συμβαίνει εδώ…

Κι αυτό γιατί MEGA-ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΣ χρωστάνε στις τράπεζες 622.000.000 ευρώ!

Τράπεζες, πιστωτές και μεγαλομέτοχοι καλούνται πλέον να απαντήσουν στο ερώτημα για το πως θα διαχειριστούν το τεράστιο πρόβλημα των χρεών και του ελλείμματος κεφαλαίων που αποτελούν απειλή για τη βιωσιμότητα των δυο επιχειρηματικών ομίλων.

Από αυτούς τους 3 ομίλους μόνο το MEGA θα μπορούσε να έχει κάποια αξία στο μέλλον και να μπει σε μια διαδιακασία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του.

Οι εφημερίδες (Βήμα, Τα Νέα, Έθνος, Ημερησία), και τα περιοδικά δεν έχουν καμμία τύχη μια και τα έντυπα σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν.

Το πλήγμα για τους δύο επιχειρηματίες του Τύπου είναι διπλό: χάνουν λεφτά από την Τηλέτυπος η βιωσιμότητά της οποίας βρίσκεται πλέον στον αέρα, και παράλληλα βρίσκονται αντιμέτωποι και με το ενδεχόμενο να χάσουν τον έλεγχο των δύο υπερχρεωμένων εκδοτικών συγκροτημάτων τους που εκδίδουν μεταξύ άλλων εντύπων τις εφημερίδες Βήμα, Τα Νέα, Έθνος, Ημερησία, και έχουν παρουσία σε ραδιόφωνο και διαδίκτυο.

Για τους Ελληνες φορολογούμενους όμως είναι θανάσιμο. Και φέρνει μάλιστα την υπογραφή των Τσίπρα-Παππά-Σπίρτζη.

Δεν είναι μόνο η άμεση συμμετοχή του ΔΟΛ (22,11%) και του Πήγασου (32,73%) στο προβληματικό και υποκεφαλαιοποιημένο Mega που προκαλεί μεγάλες ζημιές καθώς οι εταιρείες υποχρεώνονται να συνυπολογίσουν στα μεγέθη τους την απαξίωση της συμμετοχής τους.

Η πραγματική βόμβα είναι κρυμμένη στις μετοχές της Τηλέτυπος και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του σταθμού, που έχουν ενεχυριάσει οι δύο επιχειρηματίες (Μπόμπολας-Ψυχάρης) για να εγγυηθούν τα δάνεια των δικών τους εταιρειών τους στις τράπεζες.

Η τύχη των δύο συγκροτημάτων που ήδη εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, είναι πλέον ένα μεγάλο ερωτηματικό, την απάντηση του οποίου θα κληθούν να δώσουν οι πιστώτριες τράπεζες.

Ο ΔΟΛ είναι εδώ και καιρό ένα προβληματικό εκδοτικό συγκρότημα με συσσωρευμένα χρέη 235 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 118 εκατ. ευρώ και έσοδα που έχουν υποχωρήσει μόλις στα 41 εκατ. ευρώ τα οποία δεν επαρκούν για να πληρώνονται εγκαίρως ούτε οι εργαζόμενοι.

Η εταιρεία δεν έχει εκτιμήσει μέχρι σήμερα τη ζημιά που θα υποστεί από την απομείωση της αξίας της Τηλέτυπος, αλλά ήταν μια ενέργεια που επρόκειτο να κάνει στον ισολογισμό της 31ης Ιουνίου 2016 συνυπολογίζοντας τις εξελίξεις που θα είχε η έκβαση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου στο Mega που τελικά δεν έγινε ποτέ. Μέχρι σήμερα ο ΔΟΛ συνεχίζει να θεωρεί ως ανακτήσιμη αξία από την Τηλέτυπος το ποσό των 36 εκατ. ευρώ ενώ στον ισολογισμό του 2015 η εταιρεία ενσωματώθηκε ως συγγενής με καθαρή θέση 6,39 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στο έτερο εκδοτικό συγκρότημα Πήγασος (Έθνος κλπ), της οικογένειας Μπόμπολα η οποία εντούτοις διαθέτει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια. Την περασμένη Άνοιξη η Πήγασος υποχρεώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επανακαταρτίσει τις λογιστικές καταστάσεις του 2015 ώστε να αποτιμήσει εκ νέου τη συμμετοχή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Με την αναμόρφωση του ισολογισμού η συμμετοχή στην «Τηλέτυπος» (32,73%) επαναξιολογήθηκε ως μηδενική, ενώ στη λογιστική κατάσταση που δημοσιεύτηκε στο τέλος Μαρτίου αποτιμούσε την αξία της «Τηλέτυπος» σε 29,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας και 8,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου.

Ο όμιλος Πήγασος, βαρύνεται σήμερα από συνολικές υποχρεώσεις 207 εκατ. ευρώ, έχει αρνητική καθαρή θέση 146 εκατ. ευρώ, και το 2015 με έσοδα 43,9 εκατ. ευρώ παρουσίασε ζημιές 63 εκατ. ευρώ. Με οικονομικούς όρους η κατάσταση στον όμιλο είναι πλέον πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη καθώς η εταιρεία έχει ενεχυριάσει μεγάλο μέρος των δανείων της (Alpha, Εθνική και Πειραιώς είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές) με μετοχές της Τηλέτυπος.

Αυτός καθ’ αυτός οι αποκλεισμός της Τηλέτυπος από τους σταθμούς τηλεοπτικής εμβέλειας δεν σημαίνει αυτομάτως έξοδο του Mega από το τηλεοπτικό τοπίο ή λουκέτο για την εταιρεία. Φέρνει, όμως, πλέον το -φορτωμένο με πάνω από 180 εκατ. ευρώ υποχρεώσεων- κανάλι στα χέρια των τραπεζών, και από εκεί και μετά πολλά μπορούν να συμβούν. Τόσο στο κανάλι, όσο και στις επιχειρήσεις ΔΟΛ και Πήγασου που συνδέονται με αυτό.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Σπίρτζης με μυστική συμφωνία-σύμφωνα με την Καθημερινή-δίνει “bonus” που αγγίζει τα 200.000.000 εκατομμύρια ευρώ στους κατασκευαστή και παραχωρησιούχο της εθνικής οδού Κορίνθου-Πάτρας έργο στο οποίο συμμετέχει και η ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα.

Δείτε στο VIDEO την 5ωρη κατάθεση του Φώτη Μπόμπολα στην Εξεταστική της Βουλής για τα δάνεια του ΠΗΓΑΣΟΥ και ΜΕGA.


Πηγή