Ξεκίνησαν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες μέσα από μια πανδαισία βραζιλιάνικων χρωμάτων, ρυθμού και μουσικής

wpid-wp-1470464184834.jpeg

Η 31η σύγχρονη Ολυμπιάδα ξεκίνησε και τυπικά με μία εντυπωσιακή τελετή τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας και περισσότεροι από 11.000 αθλητές από 206 χώρες μετέχουν σε αυτ’ην στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Είναι πρώτη φορά που Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται σε χώρα στης Νότιας Αμερικής και αυτό έχει τη σημασία του για τους Βραζιλιάνους και φυσικά όλους του Nοτιοαμερικανούς.

Η είσοδος της Ολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας στο «Μαρακανά» έγινε μέσα σε κλίμα αποθέωσης, ως απάντηση των θεατών στην ΔΟΕ που κυνήγησε ανηλεώς την Ρωσία.

Η ομάδα υπέστη μεγάλο πλήγμα, λίγες ημέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν ο στίβος αποκλείστηκε από τη διοργάνωση, μετά από μία άκρως αμφιλεγόμενη έκθεση για «συστηματικό ντόπινγκ» του καθηγητή ΜακΛάρεν. Τελικά θα αγωνιστούν 271 Ρώσοι.

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα άρχισε η τελετή έναρξης των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και οι οποίοι θα κρατήσουν έως και τις 21 Αυγούστου 2016.

Πάντως, έχουμε ήδη και τα πρώτα παρατράγουδα: Ενας Μαροκινός μποξέρ συνελήφθη ως ύποπτος βιασμού δύο υπαλλήλων του Ολυμπιακού Χωριού.

Τα θύματα έκαναν καταγγελία και ο πυγμάχος, του οποίου τα ακριβή στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, βρίσκεται στη διάθεση των αρχών.

Πάντως, στο Μαρακανά βρέθηκαν περίπου 70.000 θεατές, ενώ περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την τελετή έναρξης.

Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από 94 αθλητές με την Σοφία Μπεκατώρου να μπαίνει στον χώρο του σταδίου κρατώντας την ελληνική σημαία.

Η τελετή ξεκίνησε με την έπαρση της βραζιλιανικής σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο της χώρας, ενώ ακολούθησε με εντυπωσιακό τρόπο η παρουσίαση της διαδικασίας δημιουργίας της ζωής.

Η τελετή συνέχισε με ένα βίντεο σχετικό με την ζωή και την καθημερινότητα στο Ρίο, ενώ το σκηνικό μεταφέρθηκε εντός του γηπέδου με τους χορευτές να μετρούν αντίστροφα και να γοητεύουν το κοινό με το χορευτικό και τα ιδιαίτερα κουστούμια τους.

Ο ουρανός του Ρίο φωτίστηκε με πυροτεχνήματα και παράλληλα στο κέντρο του γηπέδου εμφανίστηκε το σήμα της ειρήνης, που συνοδεύει το ολυμπιακό κίνημα. Αφού παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος της Βραζιλίας.

Η συνέχεια δόθηκε με μία 3D προβολή και χορογραφίες εμπνευσμένες από την έναρξη της ζωής του πλανήτη. Οι μικροοργανισμοί έδωσαν τη θέση τους στο δάσος του Αμαζονίου, ενώ στη συνέχεια έφτασαν οι Ευρωπαίοι άποικοι και οι Αφρικανοί σκλάβοι, μέχρι να σχηματιστεί η σημερινή μορφή του Ρίο.

Ακροβάτες και αθλητές παρκούρ περιέγραψαν τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Βραζιλιάνων, χορεύοντας ανάμεσα στα μεγάλα κτήρια. Μέρος της ιστορίας της Βραζιλίας είναι η ανακάλυψη του αεροπλάνου (14 bis) το οποίο απογειώθηκε μέσα από το στάδιο. Το 1906 το αεροπλάνο 14 bis με κυβερνήτη τον Σάντος Ντιμόν έγινε το πρώτο σώμα βαρύτερο από τον αέρα που πέταξε για 60 μέτρα.

Το κοινό ενθουσιάστηκε όταν στη σκηνή εμφανίστηκε το μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν, υπό τους ήχους του τραγουδιού «Το κορίτσι από την Ιπανέμα» και το πρώτο μέρος της τελετής ολοκληρώθηκε με τραγούδι και χορό.

Η επικείμενη καταστροφή από το φαινόμενο του θερμοκηπίου βρήκε ελπίδα από έναν σπόρο φυτού. Οι διοργανωτές πέρασαν το μήνυμα της αναδάσωσης που αποτελεί τη λύση και εξασφαλίζει το μέλλον της Γης. Μάλιστα, οι περίπου 11.000 αθλητές κατά την είσοδό τους στο στάδιο άφησαν από έναν σπόρο, σε μία συμβολική κίνηση που στόχο έχει να βρει μιμητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα δάσος και κίτρινες πεταλούδες που παρέπεμπαν στον Αμαζόνιο εμφανίστηκαν μέσα στο στάδιο, ενώ ακολούθησε η είσοδος των ανθρώπων των δασών: Πρωταγωνιστικό ρόλο στους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου που έφταναν τα 4 εκατομμύρια μέχρι την αποίκιση της ηπείρου από τους Ευρωπαίους.

Χαμός επικράτησε στο Μαρακανά όταν εισήλθε στο Στάδιο η Ζιζέλ Μπούντχεν υπό τους ήχους του «Girl From Ipanema».


Ο αργός ρυθμός έδωσε τη θέση του στον πιο έντονο της ποπ κουλτούρας της Βραζιλίας.

Δεκάδες χορευτές στα λευκά έδωσαν ρεσιτάλ βραζιλιάνικων χορών που εναλλάσσονταν κάθε λίγα δευτερόλεπτα δείχνοντας ότι η μουσική είναι στο αίμα τους άσχετα από την προέλευσή του. Ρέγγε, Σάλσα, Μάμπα, Σάμπα φυσικά, αλλά και ραπ, χιπ χοπ ακούστηκαν στο στάδιο.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και μια επίδειξη καποέιρα, του χορού – πολεμικής τέχνης της Βραζιλίας.

Με 306 σύνολα μεταλλίων (χρυσό – ασημένιο – χάλκινο) , οι αγώνες θα εμπεριέχουν 28 ολυμπιακά αθλήματα.

Αυτές οι αθλητικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε 33 χώρους στην πόλη υποδοχής το Ρίο αλλά και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο (μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας), Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια (πρωτεύουσα της Βραζιλίας) και Μανάους.

Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, και είναι η πρώτη φορά που γυναίκα είναι επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.

Η χρυσή ολυμπιονίκης το 2004 στην Αθήνα και χάλκινη το 2008 στο Πεκίνο έχει συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 και στη μεγαλούπολη του νότιου τμήματος της αμερικανικής ηπείρου θα αγωνιστεί στην κλάση Nacra 17 μαζί με τον Μιχάλη Πατενιώτη. «Δίδυμο» το οποίο έχει την εμπειρία αλλά και τη δυναμική για να προσφέρει επιτυχίες στα ελληνικά χρώματα που έχουν όμως αλλού τους βασικούς «μνηστήρες» για μετάλλια. Συνολικά θα πάρουν μέρος 94 Έλληνες αθλητές και αθλήτριες.


Αυτή είναι η φωτογραφία της ελληνικής αποστολής από την Κέλλυ Αραούζου, λίγο πριν την είσοδο στο στάδιο ενώ διακρίνεται ο Ισίδωρος Κούβελος μαζί με τους αθλητές, όπως και ο προπονητής Νίκος Γέμελος.


Πηγή